REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Liberalii din Consiliul Local îi fac opoziţie lui Radu Mazăre

Liberalii din Consiliul Local îi fac opoziţie lui Radu Mazăre

Replica API 22 ianuarie 2013 | 00:00 105

Taxa de habitat, în funcţie de venituri

Taxa de habitat, în funcţie de venituri

Diminuarea subvenţiilor la taxa de habitat a stârnit tensiuni între consilierii locali. Reuniţi pentru a vota un singur proiect de hotărâre legat de modificarea HCL nr. 330/2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, în cursul zilei de luni, anumite persoane nu au fost de acord cu deciziile luate de primarul Radu Mazăre. Este vorba despre consilierul PNL Ana Marcu, dar şi despre liberalul Radu Matei, care au ţinut să-i reporeşeze lui Mazăre "lipsa de onestitate" în comunicare. În cele din urmă s-a votat, proiectul trecând cu 20 de voturi pentru şi patru abţineri. Se poate comenta, aşadar, că liberalii au intrat în perioada de opoziţie în consiliu, fapt care nu este tocmai surprinzător, având în vedere că şi la nivel central se întrezăresc tensiuni PNL-PSD. Ca exemple, menţionăm că premierul Victor Ponta a ţinut să îl "urecheze", ieri, pe ministrul liberal Varujan Vosganian, în timp ce, acum câteva zile, un ministru PSD lua decizia de a sancţiona, prin eliberarea din funcţie, mai mulţi subalterni - coincidenţă sau nu - de la PNL, între care şi constănţeanul Jean Paul Tucan, fost director la Regionala de Drumuri şi Poduri.

Aleşii locali constănţeni s-au reunit în dimineaţa zilei de luni, 21 ianuarie, într-o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa. Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat un singur proiect de hotărâre, legat de modificarea HCL nr. 330/2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013. Însă, încă de la începutul şedinţei, tensiunile au putut fi resimţite. Chiar dacă cei prezenţi au încercat să calmeze spiritele, Ana Marcu, consilier PNL, l-a înfruntat pe primarul PSD, Radu Mazăre. Aceasta nu înţelege de ce nu s-a modificat taxa de habitat în 2012, precizând că şi atunci se ştiau toate diferenţele de venit. "V-am explicat! Nu ştiu ce vreţi de la mine? Am ridicat subvenţia în funcţie de venituri. V-aţi abţinut. Acum ce vreţi, concret?", a întrebat-o Mazăre pe Marcu. Aceasta i-a replicat edilului: "Să fim corecţi şi să păstrăm taxa de habitat la 3 lei". Mazăre este de părere că liberalii sunt precum "ăia cu gipane şi Audi", să aibă subvenţie la gunoi. Disputa dintre cei doi a continuat, Anca Marcu precizând: "Aţi spus că vă ţineţi de cuvânt şi nu măriţi taxele!". Mazăre i-a răspuns: "Păi şi am mărit taxele şi impozitele?". Tot edilul a ţinut să le mai precizeze proaspeţilor consilieri PNL şi faptul că: "Toate cheltuielile au crescut. Pasarela din Mamaia ne costă, cartierul social Henri Coandă ne costă, parcarea de la Spitalul Judeţean ne costă".

Numirea lui Matei şi "îndrăzneala" juniorului în faţa primarului PSD...

În discuţie a intervenit şi consilierul Radu Matei, fiind de partea Anei Marcu. După ce schimbul de replici s-a calmat, proiectul privind taxele şi impozitele locale pe 2013, supus aprobării consilierilor locali în prima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa din acest an, a trecut cu 20 de voturi pentru şi patru abţineri. Aleşii locali care s-au abţinut sunt: liberalii Ana Marcu şi Radu Matei şi democrat liberalii Sorina Tuşa şi Iustin Fabian Roman. Ca o paranteză fie spus, liberalul Radu Matei este fiul fostului consilier municipal Constantin Matei (fost şef ANR), care aşteaptă, în aceste zile, să fie numit subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor. Liberalii constănţeni l-au propus secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, însă n-a fost să fie. Postul de secretar a revenit pesedistului Valentin Preda, în timp ce pentru transporturi maritime - domeniu vizat de Constantin Matei - n-a mai existat funcţia de secretar. Există în schimb una de subsecretar, dar în contextul actualelor tensiuni, rămâne de văzut şi cât de repede va fi semnat ordinul de numire.

Iată cât va fi taxa de habitat

După ce spiritele s-au calmat, primarul Radu Mazăre a ţinut să facă câteva precizări şi să specifice încă o dată că taxele şi impozitele vor rămâne neschimbate, iar, în ceea ce priveşte taxa de habitat, se va umbla doar la subvenţii. "Am propus astăzi Consiliului Local şi s-a şi votat hotărârea privitoare la taxele pe 2013. Deocamdată, în România, conform votului de astăzi (luni - n.r.), Constanţa este singurul oraş unde taxele pe imobile şi pe maşini nu au fost majorate. Hotărârea de Guvern prevede să fie indexate obligatoriu cu 16%, dar ne dă posibilitatea să diminuăm aceste taxe cu 16%, ceea ce noi am şi votat astăzi (luni - n.r.), întrucât cred că nu e cazul să mai apăsăm populaţia, iar al doilea motiv este acela că am promis acest lucru. În acelaşi timp, însă, există o eliminare a subvenţiei la taxa de habitat sau, mai pe româneşte, gunoi. La ora actuală, în Constanţa se plăteşte 3 lei pe taxa de gunoi. La Timişoara este 8,93 lei, la Piteşti 8,7 lei, la Bucureşti 9,3 lei. Costul ridicării gunoiul în Constanţa este de 10 lei. Pentru că avem groapa de gunoi la 20 de kilometri, aşa am moştenit-o, iar cele câteva sute de mii de turişti care se cazează vara fără a fi declaraţi la fisc, nu declară nici gunoiul, şi pentru ei trebuie să plătească municipalitatea şi populaţia. Până acum, taxa a fost subvenţionată în proporţie de 70% şi pentru cel sărac, şi pentru cel mediu şi pentru cel bogat", a declarat primarul. Însă, de acum încolo, subvenţiile se vor ridica pe tranşe, în aşa fel încât cei care au venitul net pe membru de familie, de la 0 la 310 lei vor plăti tot 3 lei, pe membru de familie. Pentru cei care care au venitul pe membru de familie între 311 şi 540 lei, vor plăti 4 lei pe lună, pe când cei cu venitul cuprins între 541 şi 900 lei pe membru de familie, vor plăti 5 lei. Între 900 şi 1.300 de lei pe membru de familie se va plăti 8 lei pe lună, iar cei care au un venit peste 1.300 de lei pe membru de familie, vor plăti 10 lei pe lună. "Aşadar, taxele şi impozitele rămân la fel ca în anul 2012, singurul lucru pe care îl creştem prin eliminarea parţială a subvenţiei este taxa de gunoi", a completat Mazăre, care a spus şi că se vor confrunta cererile de subvenţie la energie termică cu cererile de la taxa de habitat, pentru că există multe persoane care evită să plătească această taxă. De asemenea, s-a discutat şi faptul că firma care colectează gunoiul, aşa cum se poate întâlni şi în alte oraşe, cum ar fi Arad, poate încheia contracte individuale cu cetăţenii, motiv pentru care Mazăre a fost întrebat dacă s-a gândit să aplice acest aspect. "Să ştiţi că era cel mai uşor. Sunt unele oraşe în care colectează Primăria după care plăteşte firmei, dar şi unde există contracte individuale între firmă şi cetăţeni. Dacă taxa o va percepe firma, nu mai poate acorda subvenţie nimănui. Ne vom gândi şi la treaba asta. Firma se va duce şi la ăla amărât şi îi va lua tot 10 lei", a conchis edilul.

Taxa de habitat, condiţionată şi de alţi factori?

Taxa de habitat va fi influenţată de aceiaşi factori care sunt trecuţi la subvenţiile pentru căldură, potrivit primarului Constanţei. "Ca să uşurăm şi să nu mai punem lumea pe drumuri, baza de date se va lua de la căldură. Şi, pe de o parte mi se pare şi normal. Dacă ai două case, de ce să mai subvenţionez. Însă, dacă ai 3.000 de lei în bancă, ăsta nu este un criteriu. Dacă sunt nişte pensionari şi au acolo, săracii, bani pentru zile negre, atunci nu va influenţa taxa de habitat. Sunt lucruri pe care le vom ajusta", a mai spus Radu Mazăre. De asemenea, constănţenii care nu au aplicat pentru subvenţie la căldură, dar care se regăsesc în grila de venituri, pot aplica pentru taxa de habitat, fără nici un fel de problemă.

Liliana CHIRU, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614