REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Liberalul Haşotti mai vrea un mandat. Cu ce s-a ocupat în 2016 în Senatul României

Liberalul Haşotti mai vrea un mandat. Cu ce s-a ocupat în 2016 în Senatul României

Replica API 24 august 2016 | 00:11 176

De 20 de ani parlamentar

De 20 de ani parlamentar

Puiu Haşotti

Bun orator în plenul Parlamentului, liberalul Puiu Haşotti deţine recordul de mandate de parlamentar din partea judeţului Constanţa: 8 ani deputat şi 12 senator. Şi, îşi mai doreşte încă 4 ani în Senatul României. Problema este că există liberali, mai nou-intraţi în partid, care cred că este suficient şi că ar trebui să facă un pas în spate, ca atunci când l-a „lăsat” preşedinte al Organizaţiei PNL Constanţa pe deputatul Gheorghe Dragomir, şi să ofere ocazia unei candidaturi lui... Vergil Chiţac! Cu siguranţă că Haşotti nu agreează ideea, dar, aşa cum am arătat într-o ediţie anterioară cu ce s-a ocupat senatorul (PSD) Nicolae Moga în ultimul an, vom prezenta şi câteva dintre iniţiativele legislative de ultimă oră bifate de liberal.

Din activitatea acestuia pe anul în curs, în Parlament, sare în ochi proiectul iniţiat de senatoarea Cristiana Anghel, la care a achiesat şi liberalul Puiu Haşotti. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Mai exact, se cere eliminarea amenzii atunci când se constată că un şofer are în maşină o trusă medicală expirată. Motivul menţionat de iniţiator: există deja în Codul penal şi Codul civil obligativitatea acordării ajutorului necesar şi anunţarea de îndată a autorităţilor. În plus, se mai arată în expunerea de motive, trusa medicală obligatorie în maşini este... inutilă, având în vedere că nu conţine mare lucru: câteva pansamente, faşe etc.

O altă propunere legislativă girată de senatorul constănţean se referă la completarea art.140, alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, în sensul scăderii cotei de TVA la produsele pentru prevenţie şi diagnostic la un nivel cel puţin similar cu cota redusă de 9% aplicată medicamentelor. Mai departe, ttot din lista de iniţiative, menţionăm propunerea legislativă privind realizarea Muzeul Dictaturii Comuniste în imobilul „Casa radio” situat din Bucureşti, str.Ştirbei Vodă nr.174-176 sect.1.

O altă iniţiativă se referă la interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. În fine, o altă iniţiativă legislativă se referă la modificarea şi completarea Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, şi a Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Mai exact, prin această modificare se doreşte obligarea candidaţilor la alegerile parlamentare şi locale să informeze electoratul, prin declaraţii pe propria răspundere, cu privire la plata obligaţiilor fiscale ca persoane fizice şi ca persoane juridice faţă de care candidaţii au calitatea de asociat sau membru în consiliul de administraţie.

„Este necesară şi aprecierea comportamentului candidaţilor faţă de prevederile legilor fiscale pentru că, adesea, sunt alese în funcţii persoane care nu respectă minima cerinţă de a-şi plăti, pentru ei, pentru firmele proprii sau pentru cele conduse de ei, dările obligatorii către statul pe care pretind că vor să îl servească”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei. Lista iniţiativelor pentru xcare şi-a dat semnătura şi Haşotti nu se încheie aici, dar mai precizăm că a bifat, în 2016, 13 luări de cuvânt în plen, iar de-a lungul celor 12 ani de când este senator a bifat 669 astfel de luări de cuvânt.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614