REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Liberalul Ionel Chiriţă: "Vreau să fiu primarul pe care cetăţenii pot conta"

Liberalul Ionel Chiriţă: "Vreau să fiu primarul pe care cetăţenii pot conta"

Replica API 23 mai 2012 | 00:00 242

Campanie altfel la Hârşova

Campanie altfel la Hârşova

Liberalul Ionel Chiriţă mai vrea un nou mandat de primar. Pentru câştigarea alegerilor din 10 iunie a.c., Ionel Chiriţă spune că echipa pe care o reprezintă şi platforma program a fost gândită altfel. Liberalul susţine că din analizele pe care le-a efectuat, hârşovenilor le lipseşte prietenia primarului, iar deviza sa de activitate zilnică va fi aceea de a trata fiecare caz cu atenţie, pentru ca împreună să poată găsi modalitatea corectă de a rezolva problemele cetăţenilor şi ale oraşului. Pentru tineretul hârşovean, liberalul menţionează că a avut şi va avea o preocupare specială, dorind să creeze cu ajutorul investitorilor sute de locuri de muncă, dar şi locuinţele de care au nevoie.

Reporter: Cum se desfăşoară campania electorală la Hârşova? Vă confruntaţi cu atacuri, presiuni?

Ionel Chiriţă: La Hârşova este o situaţie specială, pentru că există câteva persoane care alături de actualul primar şi-au făcut carieră bazată pe dezinformări. Acum patru ani am fost ameninţat cu moartea, există înscrisuri, s-au întâmplat lucruri ciudate pe care nu le pot explica. Mă refer la cazul incendiulului în care casa mea a ars aproape în totalitate. Sunt lucruri care întrec imaginaţia unui om normal. În continuare se exercită o presiune enormă asupra oamenilor, experienţa şi forţa mea politică, dar şi cea psihică, îmi dă posibilitatea să rămân puternic. Însă, sunt oameni care nu rezistă. Unii au fost ameninţaţi, alţii au fost daţi afară, s-au anulat contracte. Mulţi oameni îmi spun că trebuie să facem ceva pentru a scăpa de actualii reprezentanţi ai administraţiei locale. Pe toţi i-am îndemnat să vină alături de echipa noastră, pentru că merită respect.

Rep.: V-au fost vandalizate bannerele. Cine consideraţi că este de vină pentru acest lucru?

I.C.: Oamenii maturi şi capabili, care au pretenţia să conducă o comunitate cum este orăşelul Hârşova, ar trebui să se ruşineze pentru astfel de situaţii. Ziele trecute PSD a avut evenimentul de lansare în care s-au prezentat criticile împotriva lui Chiriţă. Ei nu au un program electoral, ci un discurs împotriva lui Chiriţă. În centrul oraşului, lângă primărie, aveam o locaţie aprobată pentru amplasarea unui banner şi pentru că la lansarea PSD oamenii s-ar fi uitat la bannerul meu, au tras un autocamion foarte mare să-l acopere. Zeci de oameni mă sunau, deşi eram într-o şedinţă, revoltaţi că un TIR era parcat într-o zonă fără accept de staţionare şi am trecut zâmbind peste aceste năzdrăvănii. Trist este că noaptea, persoane necunoscute au furat acest banner. Am depus deja o plângere la Poliţie, am sesizat şi Biroul Electoral de Circumscripţie şi sper să se găsească persoanele care au recurs la acest gest, cu ajutorul camerelor de filmat din zona centrală. Bannerul era amplasat la 40 de metri de intrarea în Primăria Hârşova. Nu am ezitat să cer şi demisia comandantului Poliţiei Locale, pentru că dacă în faţa primăriei se fură un banner mă întreb ce se întâmplă în curţile oamenilor, pe străzile neiluminate sau în zonele unde poliţia nu este prezentă.

Rep.: Cu ce credeţi că a greşit actuala administraţie? Ce anume le lipseşte hârşovenilor?

I.C.: Hârşovenilor le lipseşte prietenia primarului. Vorbesc de implicare în problemele oamenilor, în problemele urbei, acea căldură a unui primar de a sta de vorbă cu oamenii, pentru a găsi soluţii la problemele lor. Nici eu nu le promit cetăţenilor că le voi putea rezolva toate lucrurile. Nu vreau să-i păcălesc, dar le-am promis ca primar să stau de vorbă cu ei, să încerc să le rezolv o problemă pentru a depăşii momentele critice. Ştiu că nu am făcut toate aceste lucruri foarte bine în mandatul trecut, dar în această campanie le-am spus că va fi cu totul altfel. Altfel am construit echipa, altfel mă voi comporta. Aceasta este şi miza mandatului meu. Am fost contestat de colegii mei din interior, acum trei-patru ani, când, deşi nu mai eram primar, mergeam încă la ministere să continuăm proiectele pe care le începusem în mandatele anterioare. Vreau să spun că mă mândresc cu acest lucru şi nici un moment nu regret că am contribuit din opoziţie la demersurile pentru salvarea Judecătoriei din Hârşova. Mă bucur că am reuşit să continui proiectul de construire al blocurilor sociale şi ANL. Regret că actualul primar a pierdut investiţii de care oraşul avea nevoie din punct de vedere social, mă refer la cele patru blocuri care erau în proiect şi pentru care nu a fost capabil să facă finanţarea, dar şi la proiectul privind bazinul de înot. Hârşova putea avea un bazin de înot, proiectul a fost aprobat, am predat amplasamentul Companiei Naţionale de Investiţii şi copiii noştri puteau să beneficieze de acel bazin. A fost abandonat şi proiectul de asfaltare, dar şi trei proiecte sociale, pentru care construcţiile sunt funcţionale, lucruri de care oamenii au nevoie. Hârşovenilor le-a lipsit oamul care să-i asculte, care să se implice în rezolvarea problemelor din punct de vedere al fiecăruia şi nu din punct de vedere al primarului şi al trepăduşilor lui.

Rep.: Cum arăta Hârşova când aţi preluat mandatul de primar şi cum arată acum?

I.C.: Se poate interpreta că sunt un om subiectiv, lucru normal de altfel, şi cred că multe lucruri pe care le-am făcut sunt bune, dar acest aspect îl las la aprecierea hârşovenilor. Ne amintim cu toţii cum arătau trotuarele, şcolile, iluminatul stradal, iar implicarea mea şi forţa mea politică în cadrul partidului, cât şi în structurile asociative la vârful acestori structuri, mi-a permis să pot face un lobby foarte puternic pentru Hârşova şi să dezvolt foarte multe proiecte. Acum 12 ani am ajuns în primărie din dorinţa de a schimba ceva în Hârşova. Dacă am reuşit sau dacă eram pe drumul cel bun numai hârşovenii se pot exprima. Acum sunt mult mai pregătit să reluăm lucrurile de unde le-a întrerupt actualul primar. Din experienţa mea şi din analiza pe care am realizat-o am conturat inventarul lucrurilor bune pe care le-am făcut şi pe care vrem să le înmulţim, dar am sesizat şi lucrurile rele pe care nu trebuie să le repetăm. Hârşovenii au nevoie de multă comuncare cu primarul şi de multă transparenţă, de consultare. Vreau ca lucrurile pe care oamenii le aşteaptă să le poată exprima, iar cei care îi reprezintă să aibă deschiderea să discute cu ei. Hârşovenii trebuie să simptă că sunt slujiţi de un om în care au încredere.

Rep.: Hârşovenii au nevoie de locuri de muncă. Cum puteţi rezolva rapid aceast aspect?

I.C.: Sunt soluţii în programele noastre liberale şi ale lui Chiriţă, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Am muncit destul de mult în al doilea mandat să facem o strategie de dezvoltare, să facem programe care să promoveze oportunităţile şi resursele locale şi sunt pregătit să le reiau. Aveam stabilit locul unde să realizăm un parc industrial şi trei zone de dezvoltare economică. Investitorii ar putea să vină şi să beneficieze gratuit pe o perioadă destul de semnificativă de activitate de terenul respectiv şi de utilităţi, în obligaţia de a crea 40-50 de locuri de muncă. Sunt şi alte lucruri pe care vrem să le dezvoltăm. Anual autoritatea locală are obligaţia să facă un eveniment la care să participe reprezentanţi ai ambasadelor, ai camerelor de comerţ, care să poată afla oportunităţile şi resursele localităţili noasre. Hârşova are potenţial turistic. Apele geotermale pot fi folosite în sistemul de sănătate, în balneofizioterapie, la încălzirea unor sere. Hârşova are Dunăre, are un peisaj mirific, şi am vrea să atragem toţi constănţenii care vor să pescuiască sau să vâneze să petreacă în anumite perioade din an weekend-uri naturale la Hârşova. Oraşul are o forţă de muncă şi se poate specializa. Când eram primar, într-o colaborare cu Daewoo Mangalia, am reuşit să pregătim foarte mulţi lăcătuşi navali şi sudori. Recent am participat la o discuţie cu intreprinzătorul de la Topalu, acolo unde există o făbricuţă de recondiţionare a sculelor aşchietoare folosite la prelucrat obiecte metalice, şi am pledat pentru specializarea forţei de muncă în cadrul Grupului Şcolar Hârşova, dar şi să facă lobby pentru oraşul nostru explicându-i regretul nostru că nu a venit să discute cu autorităţile din Hârşova care i-au susţinut întotdeauna pe toţi cei care au dorit să facă ceva în Hârşova. Din păcate niciodată nu au avut de gând să aleagă Hârşova, având la Topalu suprafeţe mult mai mari la Dunăre şi mult mai ieftine. Vom amenaja în fiecare an peste 1000 de solarii pentru şomerii şi pensionarii care vor să lucreze pentru a-şi îmbunătăţii nivelul de viaţă. Primăria poate să creeze politicile pentru a atrage investitori, iar oraşul poate genera într-un mandat câteva sute de locuri de muncă. Există o soluţie de a dezvolta şi încuraja activităţile individuale ce pot genera câte 20-30 de locuri de muncă. (...)

Rep.: Concret, în ce constă programul electoral? Ce v-aţi propus pentru mandatul 2012-2016?

I.C.: Toate programele noastre pornesc din realităţile hârşovenilor. Trăind acolo şi administrând opt ani oraşul, cunosc foarte bine necesităţile oamenilor. Pentru tineret am o preocupare specială. Doresc să creăm astfel de politici încât tineretul să rămână în oraş. În cadrul programului pentru tineret ne-am gândit ca persoanele sub 25 de ani, ce vor fi angajate de întreprinderi, să beneficieze de anumite facilităţi, iar persoanele de până în 35 de ani, care îşi vor face propriile lor afaceri, să beneficieze de diverse terenuri pentru demararea unor activităţi, dar şi de scutiri de impozite. Din punct de vedere al realizării profesionale, al carierei, este firesc ca oamenii să plece la Constanţa, dar vrem să le oferim oamenilor tentaţii pentru a rămâne în Hârşova. Pentru asta este necesar să dezvoltăm infrastructura, să contruim cele patru blocuri abandonate de actualul edil. Vreau să reiau şi construcţia bazinului de înot, vreu să dăm 80-100 loturi de case pentru tineri, pentru a le oferi un confort al vieţii urbane în Hârşova, şansa de a trăi într-un oraş civilizat. Ne dorim să fim foarte apropiaţi de oameni. Deviza de activitate zilnică va fi aceea de a trata fiecare caz cu atenţie, pentru ca împreună să găsim modul corect de a rezolva problemele. În fiecare an vom fi în curţile cetăţenilor să-i întrebăm dacă le-a fost măcar o zi mai bună pentru că noi vom coordona activitatea din localitate. Dacă nu vom reuşi să facem măcar o zi mai bună pentru fiecare cetăţean înseamnă că nu ne-am atins obiectivele de primar sau de consilieri. Prioritar pentru mine va fi să creez premizele pentru locurile de muncă. Sperăm să găsim şi înţelegere de la Consiliul Judeţean, pentru că vrem să administrăm în plan local furnizarea apei şi evacuarea apelor uzate. (...)

Rep.: Ce mesaj vreţi să transmiteţi hârşovenilor?

I.C.: Vom fi din nou împreună! Vreau să fiu primarul pe care puteţi conta. Dezvoltarea şi locurile de muncă, locuinţele şi infrastructura, reabilitarea termică şi seismică, acodarea sprijinului social, sprijinirea spitalului şi a unităţilor şcolare sunt priorităţi pe care le vom face funcţionale, în folosul tuturor hârşovenilor. Ştiu, pot şi vreau să facem lucrurile de care le aşteptaţi. Am nevoie de votul dumneavoastra, al tuturor hârşovenilor pentru ca eu, primarul oraşului, şi consilierii liberali să vă ajutăm. Prin puterea votului dumneavoastră vom relua drumul întrerupt acum patru ani pentru continuarea proiectelor abandonate sau pierdute! Lucrurile bune pe care le-am făcut le putem înmulţii. Nu trebuie să repetăm greşelile trecutului. Vreau să vă fiu alături şi să facem dreptate pentru fiecare dintre dumneavoastră. Vă aşteptăm la vot pe 10 iunie. Puneţi ştampila pe săgeata liberală! Votaţi PNL! Votaţi Chiriţă Primar!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614