REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Libienii răniţi în războiul anti-Gaddafi, trataţi la Spitalul Judeţean Constanţa

Libienii răniţi în războiul anti-Gaddafi, trataţi la Spitalul Judeţean Constanţa

Replica API 5 aprilie 2012 | 00:00 160

Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu va asigura transportul pacienţilor cu elicopterul

Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu va asigura transportul pacienţilor cu elicopterul

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se pregăteşte pentru noi proiecte, care vor aduce unităţii sanitare plusuri din toate punctele de vedere. Primul parteneriat este deja semnat cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, iar cel de-al doilea urmează să se încheie cu Asociaţia Răniţilor din Libia, cu susţinerea consulului onorific al Libanului, Charbel Maroun.

Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, dr. Dănuţ Căpăţână, noile parteneriate vor fi benefice din punct vedere financiar. Primul pe listă este parteneriatul cu Ministerul Apărării Naţionale în baza căruia, pacienţii spitalului vor putea fi transferaţi către alte unităţi sanitare din ţară, cu elicopterele militare, chiar şi pe timpul nopţii. "Am semnat parteneriatul cu Ministerul Apărării Naţionale, Baza Mihail Kogălniceanu şi urmează ca până în luna august, începutul lui septembrie, să se desfăşoare un exerciţiu comun. În cadrul acestui parteneriat, noi ne-am obligat ca spital să primim toate cazurile de răniţi. Elicopterele lor vor putea ateriza pe heliportul Spitalului Judeţean în condiţii foarte bune. Mai mult, încercăm să lărgim acest parteneriat în sensul că elicopterele vor putea ateriza şi pe timpul nopţii pentru că elicopterele SMURD nu zboară noaptea", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână. Elicopterele armatei pentru evacuare medicală au toate facilităţile pe care le au şi elicopterele SMURD, iar parteneriatul prevede ca acestea să fie folosite pentru transferul pacienţilor în ţară sau în străinătate. Astfel, se poate acoperi şi perioada de noapte, dar se va scurta şi timpul alocat transportului. Exerciţiile deja au început, se fac aterizări pentru a se stabili unghiurile de abordare ale heliportului, care sunt timpii de evacuare de la elicopter, la UPU.

Pacienţii arabi se vor trata la Constanţa

Cel de-al doilea proiect reprezintă un parteneriat cu Asociaţia Răniţilor din Libia, cu susţinerea consulului Libanului în România, Charbel Maroun, şi care prevede tratarea libienii răniţi în războiul anti-Gaddafi, în cadrul unităţii spitaliceşti, în Secţia de Ortopedie. "Există o Asociaţie a Răniţilor din Libia, care funcţionează la nivelul României, cu legături la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Externe, iar în urma discuţiilor purtate, avem posibilitatea de a primi până la 150 astfel de răniţi, care au diverse afecţiuni, în principal ortopedice, şi care vor fi trataţi aici iar recuperarea se va face ulterior în unul din spitalele de recuperare", a spus dr. Dănuţ Căpăţână. Condiţiile parteneriatului cu această Asociaţie a Răniţilor din Libia, vor fi stabilite în perioada următoare, disponibilitatea Spitalului Judeţean şi a secţiei de Ortopedie fiind de 150 de locuri pe parcursul a unui an. Mai mult decât atât, unul dintre medicii de pe Secţia de Ortopedie este de origine libaneză. Toate serviciile medicale vor fi decontate integral de către guvernul libian. "Momentan suntem la stadiul de discuţii, sperăm să aducem pacienţii arabi să se trateze la Spitalul Judeţean. Acum trebuie să aşteptăm dacă autorităţile române le va aproba vizele. Vorbim de oamenii civili care au suferit de pe urma războiului. Guvernul libian va deconta serviciile medicale, există un buget de 1 milion de euro alocat pentru parteneriate cu mai multe ţări, Franţa, Germania, America, Italia, şi altele. Doar o parte va fi pentru România", a declarat, pentru "Replica", Charbel Maroun, consulul onorific al Libanului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218