REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Liceele şi facultăţile Concord demonstrează că se poate: cursuri de calitate, promovabilitate de peste 50% la BAC şi absolvenţi pregătiţi

Liceele şi facultăţile Concord demonstrează că se poate: cursuri de calitate, promovabilitate de peste 50% la BAC şi absolvenţi pregătiţi

Replica API 20 septembrie 2012 | 00:00 2488

Interviu cu Dumitru Costea

Interviu cu Dumitru Costea

Fundaţia Cultural Ştiinţifică Concord continuă să ofere constănţenilor o alternativă la învăţământului de stat. În plus, fiind angrenată în diferite proiecte europene şi parteneriate cu ţări străine, oporunităţile cursanţilor cresc, dobândind noţiuni solide pe timpul anilor de studiu, într-un mediu ce se ridică la standarde europene. Chiar dacă anul acesta promovabilitatea la bacalaureat a constituit o majoră problemă, Liceele Concord au reuşit să obţină un procentaj de peste 50%, lucru posibil datorită implicării dascălilor şi a conducerii, a orelor de pregătire suplimentară şi a interesului manifestat asupra viitorului cursanţilor. Dumitru Costea, fondatorul Fundaţiei Cultural Ştiinţifice "Concord" a acordat un interviu cotidianului "Replica", pentru a dezvălui oportunităţile şi avantajele, dar şi faptele doveditoare ale clasificării învăţământului din cadrul Concord. Legat de acest lucru, un mare eveniment va avea loc vineri, în parteneriat cu Secretariatul Regional pentru Cultură, Asociaţia Realizatorilor de Film şi Televiziune şi Institutul de Cultură al Voievodinei - NOVI SAD, Serbia.

Reporter: Având în vedere că a fost un an greu din punct de vedere al promovabilităţii la BAC, care au fost rezultatele liceului Concord?

Dumitru Costea: Aş dori să vă aduc la cunoştinţă câteva repere ale activităţii noastre. În anul şcolar 2011 - 2012, rezultatele de la bacalaureat, în ceea ce priveşte Constanţa, având în vedere că procesul de promovabilitate a fost de aproximativ 36%, liceul Concord a obţinut un procent de promovabilitate de 53%, iar la Bârlad am avut un procent de 75%. Până acum, avem 5 serii de bacalaureat, unde rezultatele au fost după cum urmează. În anul 2007 - 2008, am avut un procent de promovabilitate de 100%, în 2008 - 2009, tot 100%, 2009 - 2010: 68%, 2010 - 2011: 42%, iar anul acesta am obţinut 53%.

Rep.: Elevii de la Concord beneficiază de pregătiri speciale în vederea examenului de bacalaureat?

D.C.: Având în vedere că elevii noştri fac parte şi din populaţia matură, sunt oameni care vin la frecvenţă redusă întrucât au un loc de muncă, organizăm cu ei cursuri în fiecare sâmbătă şi duminică, după care urmează sesiunea de evaluări. Trebuie să menţionez că începând din luna martie, cu elevii din clasa a XIII a se discută şi se rezolvă foarte mult subiectele de la examenul de bacalaureat. Chiar şi la teze am hotărât să se dea subiecte din programa bacalaureatului, în vederea unei mai bune pregătiri a elevilor şi a familiarizării acestora cu examenul în sine. Dacă elevul a luat o notă bună şi a trecut de teză, rezultă că este apt pentru a intra în BAC. Asta este, din păcate, câteodată educaţia mai trebuie făcută şi cu forţa. Vrem să demonstrăm prin fapte că suntem buni ca şi învăţământ, nu prin vorbe, iar pregătirea elevilor noştri este cea care reflectă acest lucru.

Rep.: Fundaţia Concord trece printr-o perioadă de reorganizare, despre ce este vorba?

D.C.: În urma reorganizării, am rămas cu două licee de bază, liceul Teoretic, cu specializarea: Ştiinţe ale Naturii, la Bârlad, respectiv Liceul Tehnologic Concord din Constanţa, cu două specializări: tehnician în turism şi Ştiinţele Naturii, unde forma de învăţământ de zi cuprinde clasele IX - XII, pe când la frecvenţă redusă, IX - XIII. Ca atare ne-am reorganizat şi în momentul de faţă suntem implicaţi în mai multe proiecte.

Rep.: În ce activităţi şi proiecte este implicată Fundaţia Concord?

D.C.: Am luat legătura cu Asociaţia Românilor din Italia, cu sediul la Roma, care sunt organizaţi foarte bine, pentru selectare, consultanţă şi înscriere, în vederea înmatriculării de elevi, studenţi şi masteranzi. Acest lucru a fost demarat, de asemenea şi în Spania, la Madrid. Am transmis hârtiile, urmând să le semnăm în cel mai scurt timp, pentru a începe colaborarea. Fundaţia noastră, pe lângă această formă de învăţământ preuniversitar, mai are şi alte activităţi de promovare a imaginii României în tot spaţiul Uniunii Europene. Ca atare, suntem pe acelaşi front comun cu Italia, Spania, unde stabilim parteneriate. În plus, la ora actuală suntem în perioada de implementare a două proiecte, unul pe sectorul turistic şi celălalt pe sectorul construcţiilor. În cadrul acestor proiecte europene sunt patru parteneri iar beneficiar este AJOFM Constanţa. Unul dintre parteneri este din Brăila, unul din Galaţi, din Sicilia şi Concord. Este vorba de cursuri auxiliare, unde cei înscrişi primesc certificate de competenţe. Aceşti cursanţi provin numai din grupul ţintă, şi anume şomerii. Mai mult decât atât, ei primesc o subvenţie din fonduri europene. Anul acesta am avut vreo 400 de cursanţi, a fost un de implementare a celor două proiecte, pe partea de management , respectiv asigurarea logisticii. Am avut cursuri în teritoriu, în judeţ, chiar şi la Mangalia, 2 Mai, unde ne-am format grupul ţintă şi am mers cu toţi lectorii noştri. Oamenii au venit, care, pe lângă acest fapt, au şi posibilitatea să se angajeze. Eu merg pe principiul că dacă obţii o diplomă, să-ţi folosească la ceva. Şi pot spune că am reuşit acest lucru, am reuşit să-i angajăm, pe unii part time. Mai avem parteneriate cu Bulgaria, cu unităţi de învăţământ de acolo, colaborare ce poartă numele de ROMBUL, adică România - Bulgaria. Mai sunt şi altele, unde sunt implicate şi universităţi, însă multe sunt abia pe hârtie. Vrem prin toate aceste colaborări să promovăm imaginea României, să demonstrăm că ţara noastră are oameni valoroşi şi serioşi.

Rep.: Am înţeles că sunteţi implicat într-un proiect foarte important. Despre ce este vorba?

D.C.: Acum suntem în mijlocul unei investiţii destul de serioase. Lucrăm la ridicarea unei baze de tratament în Eforie Sud, unde primul hotel este deja gata, al doilea urmează, va fi o piscină cu apă sărată, 20 de cabinete de fizioterapie, cât şi altele. Lucrăm la un nou proiect şi suntem foarte concentraţi pe acest lucru.

Rep.: Câte departamente cuprinde Fundaţia Concord?

D.C.: Fundaţia noastră cuprinde mai multe departamente, printre care învăţământul preuniversitar, de care am vorbit mai devreme, învăţământul universitar, unde avem deja 5 facultăţi, în cadrul cărora studenţii nu au ezitat să se înscrie. Avem Facultatea de Ştiinţe Economice cu specializările: managemt şi marketing (administrarea afacerii), contabilitate şi audit, finanţe - bănci, turism şi servicii hoteliere, relaţii economice internaţionale. De asemenea, este Facultatea de Drept, cu specializările: drept civil, drept internaţional, drept public şi drept penal, Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului, cu specializările: ecologie şi protecţia mediului, Facultatea de Psihologie, Sociologie şi Asistenţă Socială: psihopedagogie, asistenţă socială, dar şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cu specializărea: comunicare publică. Toate aceste specializări sunt la forma de învăţământ frecvenţă redusă şi studenţii noştri învaţă şi susţin examenele la Universitatea din Chişinău. Noi le asigurăm acestora tot suportul, în ideea că le dăm toate materiile pe suport litografiat, se prezintă aici, la noi, la evaluări, după care merg la Chişinău pentru evaluarea finală. Avem şi forma de masterat, în Ştiinţe Economice, Drept, Istorie, Ştiinţe ale Comunicării şi Asistenţă Socială. Urmează să întemeiem un alt departament de formare profesională, special pe calificările în meseriile deficitare: turism, construcţii. În momentul de faţă avem autorizaţii de a organiza, sub elgida Ministerului Muncii, respectiv Ministerului Educaţiei, cursuri de inspectori resurse umane, de formatori, de recepţioneri, ospătari, bucătari, dar şi în construcţii, precum: dulgheri, fierari, faianţari, zidari, etc. Vor urma nişte cursuri de contabili de gestiune şi aşa mai departe. De asemenea, hotelierii au mai multe solicitări pentru bucătari şi ospătari profesionişti, pentru creşterea calităţii serviciilor.

Rep.: Care este rata promovabilităţii a studenţilor de la Concord şi ce ne puteţi spune despre diplomele obţinute?

D.C.: Avem cinci serii, până acum, în ceea ce priveşte examenele de licenţă. Timp de patru ani, promovabilitatea a fost de 100%, iar într-un an a fost de 98%, se mai întâmplă, nu avem ce face. Cât despre diplomele de licenţă, trebuie să spun că absolut toate au fost echivalate în România, prin care studenţii, respectiv masteranzii, primesc un atestat, care certifică această echivalare şi beneficiază de toate drepturile care sunt conferite absolvenţilor de studii superioare.

Rep.: Care sunt avantajele cursanţilor de la Concord?

D.C.: Întotdeauna am spus că, spre deosebire de învăţământul de stat, avantajele în învăţământul particular sunt următoarele: în primul rând, noi ne autofinanţăm, deci nu vine statul să cheltuie cu noi o grămadă de bani, 900 de euro pe fiecare elev. În cel de-al doilea rând, cum spuneam şi mai devreme, elevii şi studenţii noştri fac parte din populaţia matură, ceea ce înseamnă că ei au deja un loc de muncă asigurat. Şi vă spun şi care este legătura. Spre exemplu, în ultimii doi ani au fost foarte mari probleme cu bacalaureatul, ceea ce înseamnă că, circa 200.000 de oameni vin şi cer ajutor de şomaj. La noi nu este cazul, pentru că ei au deja un loc de muncă. Mai mult decât atât, un alt avantaj ar fi acela că, venind la noi, se formează locuri de muncă. Noi creăm locuri de muncă. Avem angajaţi directori, secretari, profesori, cadre didactice, şi aceşti oameni contribuie la bugetul statului. Deci, noi aducem bani la stat, nu cerem. Ca atare, nu facem altceva decât să alimentăm bugetul statului cu viramentele, acele contribuţii ale noastre. CAS-uri, şomaj, sănătate, impozit pe salarii şi aşa mai departe. În plus, fiind vorba de un învăţământ particular, avem condiţii de studii europene. Nu stăm, cum se întâmplă prin ţară, fără logistica necesară, fără bănci şi aşa mai departe. Noi avem tot ce ne trebuie, de calitate. Aparatură modernă, 60 de computere, bibliotecă cu peste 10.000 de exemplare de cărţi, săli de clasă, săli de conferinţă, cât şi altele. Avem şi spaţiile noastre dar şi spaţii închiriate. Pentru că noi investim să creăm toate condiţiile, la nivel european. Acestea fiind spuse, învăţământul privat ar trebui încurajat.

Rep.: Spuneaţi că elevii de la Concord fac parte din populaţia matură. Proaspeţii absolvenţi ai clasei a VIII a sunt interesaţi să se înscrie?

D.C.: Avem şi astfel de elevi, cum să nu. Absolut. Aceştia se înscriu în clasa a IX a şi urmează cursurile de zi. Cei din populaţia matură preferă cursurile la frecvenţă redusă din pricina serviciului. În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, elevii noştri, absolvenţii celor 12 clase , sau 13, în funcţie de forma de învăţământ, îl susţin la un liceu, unde ne arondează Inspectoratul Şcolar Judeţean. Am fost la Mircea cel Bătrân, la Decebal, cât şi altele.

Rep.: Care sunt taxele de şcolarizare şi ce specializări se pot întâlni atât la liceu cât şi la facultate?

D.C.: Cum spuneam şi mai devreme, dacă statul cheltuie 900 de euro pe elev/student, taxa la noi este de doar 400 de euro, plătibilă în trei rate, când are omul posibilitatea, fiind mult mai mică faţă de stat. Aici am vorbit de liceu. Cât despre forma de învăţământ universitară, pentru cele 5 facultăţi, taxele de şcolarizare sunt chiar mai mici, de 350 de euro, sumă plătibilă în trei rate.

Rep.: Vă pregătiţi pentru un mare eveniment, care se va desfăşura în cadrul universităţii Ovidius. Despre ce este vorba?

D.C.: Fundaţia Cultural Ştiinţifică "Concord" şi Liga de Prietenie Româno - Sârbă, vor organiza vineri, 21 septembrie, orele 16.30, în Aula Magna a Universităţii Ovidius, de pe bulevardul Mamaia, prima ediţie a manifestării filmografice "Trezviea sufletului", realizată în parteneriat cu Secretariatul Regional pentru Cultură, Asociaţia Realizatorilor de Film şi Televiziune şi Institutul de Cultură al Voievodinei - NOVI SAD, Serbia. Evenimentul se adresează tuturor celor care au ajuns la concluzia că în vremurile noastre agitate, revenirea la natură şi la credinţă este singura soluţie. Aceasta este şi tematica scurt metrajelor, se vorbeşte despre credinţă şi despre viaţa omului în mijlocul naturii şi liniştea pe care o aduce mediul înconjurător. Manifestarea va fi binecuvântată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. De asemenea, va fi prezent şi corul Arhiepiscopiei şi al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se mai fac inscrieri? La seral cu program redus m ar interesa. Multumesc!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102