REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Liceul cu Program Sportiv ‘Nicolae Rotaru’, un şantier ABANDONAT. Ce spun autorităţile şi care este explicaţia constructorilor

Liceul cu Program Sportiv ‘Nicolae Rotaru’, un şantier ABANDONAT. Ce spun autorităţile şi care este explicaţia constructorilor

Replica API 28 februarie 2019 | 00:00 849

SC Hidrosalt SALT-B-92 SRL a părăsit lucrările

SC Hidrosalt SALT-B-92 SRL a părăsit lucrările

SC Hidrosalt SALT-B-92 SRL a început lucrările la cantina şi căminul Liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru în decembrie 2017, iar în noiembrie 2018, după demolarea clădirii, le-a abandonat.

“Se va face o expertiză tehnică pentru lucrările executate şi pentru cele rămase de executat. Întrucât au abandonat şantierul, s-a reziliat contractul cu ei, contract în valoare de 4.970.276 lei fără TVA. Pentru reluarea lucrărilor, vom organiza o nouă licitaţie”, a precizat Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanţa. Lucrarea este finanţată cu bani de la bugetul de stat şi de la bugetul local, iar proiectul prevede reabilitarea cantinei și dotarea cu aparatură de specialitate și mobilier şi reabilitarea şi modernizarea căminului, precum și dotarea acestuia. Societatea care a abandonat lucrările este SC HIDRO SALT-B-92 SRL.

IŞJ a fost informat de situaţia existentă la „Nicolae Rotaru”

Gabriela Bucovală, inspectorul şcolar general a precizat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (IŞJ) a fost înştiinţat de situaţia existentă. “Directorul liceului ne-a anunţat că din păcate constructorul a abondonat lucrările. Noi am făcut tot ce am putut să se mute elevii, să găsim un loc”, a afirmat Gabriela Bucovală.

Prof. Andrei Szemerjai: “Mai uşor este să construieşti o clădire de la zero”

Un număr de 53 de elevi sunt cazaţi la căminul Colegiul Tehnic Tomis. Directorul Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, prof. Andrei Szemerjai, au apărut pe parcurs, odată cu demolarea lucrări suplimentare. “Ştim că va veni o echipă de experţi, care vor expertiza lucrările făcute până acum. Va fi refăcut necesarul de lucrări pentru că au apărut nişte vicii ascunse, de care nu se ştia.

Apoi se va face o nouă licitaţie pentru un nou constructor, care va duce mai departe lucrarea. Dar când, cum, nu se ştie. Proiectul rămâne în mare acelaşi, doar că au apărut nişte vici ascunse.

Normal că atunci când demolezi o clădire şi faci proiectul numai pe ceea ce vezi la exterior, nu poţi să ştii ce se ascunde pe sub tencuială, în zidărie, există instalaţii sanitare, instalaţii de fier-beton, care deja sunt ruginite, sunt expirate şi acelea trebuiesc înlocuite şi trebuie făcute nişte lucrări în plus faţă de ceea ce prevăzuse proiectantul iniţial. Mai uşor este să construieşti o clădire de la zero că ştii cât ai de săpat, cât ai de turnat ciment”, a declarat prof. Andrei Szemerjai.

Liceenii sunt cazaţi în internatul Colegiului Tehnic Tomis

Lucrările au început în decembrie 2017. “Noi am eliberat complet în martie 2018 şi s-au terminat în iunie 2018. Au început lucrările pe jumătate de internat, cealaltă jumătate era locuită de copii noştri. Treaba asta a durat vreo două luni, după care au spus că nu au cum să mai continue lucrările pentru că trebuie să întrerupă complet alimentarea cu apă rece, apă caldă, cu energie termică, şi atunci a trebuit să eliberăm complet internatul. Ne-am mutat la Liceul de Industrie Alimentară la CET, şi după aceea din septembrie ne-am mutat la Colegiul Tehnic Tomis“, a precizat directorul Liceului cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru”.

Probabil elevii vor rămâne în continuare în căminul Colegiului Tehnic Tomis. “Am găsit înţelegere pentru că ei aveau nevoie de elevi în internat, pentru că duceau lipsă de elevi. Probabil că vor rămâme la Tomis pentru că oferta este foarte scăzută pe internate şcolare. În Municipiul Constanţa avem puţine internate. Distanţele mari au fost problema.

Ori Colegiul Tomis îndeplineşte cât de cât o condiţie minimală de distanţă echilibrată faţă de bazele sportive, respectiv Stadion, Baza Nautica de pe Soveja, Liceul ş.a.m.d. Este undeva la răscuce de vânturi, până la CET era prăpăd până ajungeau la şcoală, la anternamente”, a subliniat prof. Andrei Szemerjai. Cum arată cantina şi internatul? “Este demolat, demonat. Este ca o maşină pe care o desfaci bucăţi”, este descrierea făcut de prof. Andrei Szemerjai.

Constructorul: “Eu nu pot să lucrez la prețurile pe care eu le-am licitat”

În contextul inaugurării noii creşe din municipiul Constanţa, în data de 19 februarie 2019, primarul Deecabl Făgădău a precizat că preferă, cel puţin, în cazul creşelor, să închiereze, întrucât a devenit foarte dificil să mai construieşti ceva. “Ca să construim, procedurile de astăzi sunt identice cu procedurile de la Casino, și cred că v-am spus tot.

La Casion am avut trei licitații anulate. Legislația care se tot modifică, ne aduce în situația în care suntem la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, unde constructorul a părăsit șantierul. Domne, eu nu pot să lucrez la prețurile pe care eu le-am licitat, că între timp au crescut salariile, așa ne-a spus constructorul, și ne-au lăsat cu șantierul descoperit, acolo unde s-a format pepiniera de campioni a Constanței.

Unde au fost Halep, Andrei Pavel, Horia Tecău, astăzi este un șantier părăsit de constructori. Suntem într-un ciclu din acesta de contestații, de bătălii. Cum pot să recuperez 3-4 ani cât durează o investiție la noi?”, a afirmat la acea dată Decebal Făgădău.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Blame it on the rain! Daca faceti contracte proaste cu tot felul de nechemati, care-si compenseaza neputintele cu parandaratul, normal ca a devenit dificil sa mai construiesti, in ziua de azi. Zi mai bine ca te depaseste misiunea si da-ti demisia, Fagadau. Esti praf si tu si aia din minunatia de "echipa". In fine, zici pesede si ai zis tot. Si tragi si apa, ca pute.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218