REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Licitaţia pentru hrana pacienţilor dintr-un spital constănţean, ANULATĂ DIN NOU

Licitaţia pentru hrana pacienţilor dintr-un spital constănţean, ANULATĂ DIN NOU

Replica API 22 aprilie 2017 | 00:00 522

Ce se petrece la Medgidia?!

Ce se petrece la Medgidia?!

Situație fără sfârșit la Spitalul din Medgidia privind contractul de atribuire pentru firma care să se ocupe de prepararea hranei pentru pacienți. Dacă în februarie licitația a fost anulată deoarece în documentația prezentată existau nereguli grave, aceasta a fost reluată pe 12 aprilie pentru a fi din nou anulată pe 19 aprilie. Motivul? Din nou nereguli de redactare. Și uite așa mai trece o perioadă, iar contractul rămâne tot neatribuit.

SC ARIMEX COMEXIM 2000 SRL a participat din nou la lictiație și a trimis notificări către instituția care a lansat achiziţia, pentru a lămuri din nou niște lucruri pe care le-a întrebat și cu două luni în urmă. De data aceasta, nu a primit nici un răspuns, iar licitația a fost anulată la aproximativ o săptămână de când a fost inițiată.

Dintre problemele sesizate în caietul de sarcini de la licitația de luna aceasta, s-a cerut lămuriri privind faptul că diferența dintre valoarea minimă și maximă a contractului era foarte mare și nu era în concordanță cu realitatea, lucru care s-a întâmplat și în urmă cu două luni, iar oferta nu este justificată/

Potrivit caietului de sarcini pe care l-a prezentat Spitalul Municipal din Medgidia, acordul-cadru urma să fie făcut pe o perioadă de 4 ani cu firma prestatoare. Prestatorul trebuie să asigure zilnic serviciul de preparare al hranei pentru bolnavii internați in cadrul autorității contractante, în cantitățile și conținutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislația în vigoare și cu respectarea nivelului minim al alocației de hrană stabilit prin HG nr. 665/2016 din 14 septembrie 2016 privind stabilirea nivelurilor alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

Situaţia acutală este alarmantă: faianţa este veche şi ciobită, spartă şi incompletă, pereţii sunt murdari cu egrasie, decojiţi şi nezugrăviţi, pavimentul este din mozaic vechi, ciobit, incomplet, neîntreţinut, găurile de canalizare din bucătarie nu sunt prevăzute cu grătare/grilaje sau sifoane de pardoseală, tavanele au infiltraţii de apă, la intrare fiind distrus, prăbuşit, ferestrele sunt murdare, fără a avea plasă de protecţie împotriva insectelor, ventilaţia nu este corespunzătoare, hotele având în loc de site, o plasă mizerabilă, plină de unsoare şi neagră de fum, instalaţiile electrice şi sanitare sunt învechite şi necorespunzătoare, spălătoarele din inox sunt improprii, având baterii, instalaţii sanitare primitive, corpurile de iluminat nu au capace de protecţie, pubelele de gunoi aflate în spaţiul de preparare a hranei, sunt din plastic, murdare, fără capac şi fără saci menajeri, hrana se prepară la două aragaze şi trei pirostrii.

Conform contractului, după semnararea acordului, firma câștigătoare avea obligația ca în 10 zile să înceapă prepararea hranei. Totuși, prestatorul trebuie să obțină în termene legale autorizațiile sanitare pentru spațiile și mijloacele puse la dispoziție de către autoritatea contractantă, cât și pentru autovehiculele proprii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data începerii serviciului. Dezinsecția, dezinfecția și deratizarea se vor executa trimestrial și ori de câte ori este nevoie pe cheltuiala prestatorului. O altă problemă scoasă în evidență de licitatori este faptul că meniul model prezentat în caietul de sarcini încalcă grav dieta pe care anumiți pacienți ar trebui să o aibă.

De exemplu, persoanele care suferă hepatic ar avea într-o singură zi de mâncat peste jumătate de kilogram de cartofi. Astfel, ca supliment de ora 11:00, acestuia i este indicat 300 de grame de cartofi copți, la prânz i se oferă o masă ce include supă de găluște, cartofi nature 200 de grame și carne de pui, iar cina este formată din tocană de cartofi simplă de 200 de grame. Niciun pacient nu este servit cu fructe, iar diabeticii nu au incluse la toate mesele carne, ceea ce ar fi indicat pentru afecțiunea lor. De asemenea, nivelul de carbohidrați nu este îndeplinit de niciunul din meniurile de acolo.

Au rezolvat o parte din „erori”... în scris!

Desigur, dintre nelămuririle de acum două luni, cei care au redactat oferta pentru licitație s-au gândit să mai rectifice din micile erori pe care le aveau. Așa că de data aceasta, instalația de gaze nu mai aparține fostului chiriaș... ci spitalului! Așa, peste noapte, acele conduce s-au „transformat” din proprietate privată în... bunul spitalului. O altă chestiune lămurită este cea prin care nu se mai cere un număr obligatoriu de salariați pentru licitator, unde i se impunea practic funcții care nu aveau legătură cu activitatea de preparare a hranei în spital.

Claudia CORBU

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/bataie-de-joc-la-cantina-spitalului-din-medgidia-licitatia-a-fost-anulata-308708/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
500mii euro, cautati pe liste firme
0
0
din mancarea bolnavilor, firma din Bucuresti, cifra afaceri 3milioane euro, profit 50mii euro, tot sa fii smecher gen, nici nu ma mira mancarea de ... primita in spital, ei urmaresc profitul
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218