REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.7° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
26.7° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Licitația pentru întreținerea autostrăzilor A2 și A4, blocată! Miza, 25 de milioane de lei

Licitația pentru întreținerea autostrăzilor A2 și A4, blocată! Miza, 25 de milioane de lei

Andreea VREJOIU 7 iunie 2023 | 00:00 1980

O firmă din județul Arad, fiind vorba despre Trecon Logistic SRL, deținută de Cosma Mihaela Cristina, a reușit să blocheze o licitație ce vizează lucrările de estetică de pe A2 și A4. Acordul cadru a fost câștigat de societatea Oyl Company Holding AG SRL și prevedea întreținerea drumurilor din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, fiind vorba despre A2 și A4. Firma este deținută de milionarul Corneliu Dragomir, apropiat al altui celebru asfaltator, Theodor Berna, fostul consilier al fostului președinte Traian Băsescu.

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de leiAutostrada A4

O firmă din județul Arad a reușit să blocheze o licitație inițiată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – DRDP Constanța, miza fiind nu mai puțin de 25 de milioane de lei. Este vorba despre asocierea Trecon Logistic SRL - SC Tredeco Holding SRL, firmă investigată de Consiliul Concurenței în dosarul posibilelor licitații trucate. Revenind la licitația contestată de arădeni, acesta fusese atribuită către Oyl Company Holding AG SRL, deținută de Corneliu Dragomir, și aceasta fiind investigată în cadrul aceluiași dosar.

Prin contestația nr. 366/12.04.2023, înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sub nr. 20135/13.04.2023, formulată de Trecon Logistic SRL în calitate de lider al Asocierii Trecon Logistic SRL - SC Tredeco Holding SRL, cu sediul în orașul Ineu, județul Arad, împotriva rezultatului procedurii comunicat prin adresa nr. 17373/06.04.2023 emisă de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA - DRDP Constanța, în cadrul procedurii de licitație deschisă, organizată în vederea încheierii acordului cadru, având ca obiect: „Lucrări de  întreținere curentă – Lucrări de estetică și scurgerea apelor - DRDP-Constanța – SDN Constanța - Acord cadru 4 ani”

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de leiAutostrada A2

Societatea a solicitat anularea comunicării rezultatului procedurii prin care autoritatea contractantă declară oferta sa inacceptabilă și neconformă și o respinge. De asemenea, s-a solicitat și anularea raportului de atribuire întocmit de către autoritatea contractantă, obligarea autorității contractante la reluarea procedurii de achiziție și reevaluarea propunerii tehnice depusă de asocierea Trecon Logistic SRL – Tredeco Holding SRL, iar urmare a reevaluării, constatarea caracterului admisibil și conform ofertei depusă de asociere.

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de lei

Licitația a fost câștigată de firma milionarului Corneliu Dragomir

Câștigătoarea licitației, fiind vorba despre Oyl Company Holding AG SRL a formulat cerere de intervenție în cadrul aceleiași proceduri, solicitând admiterea, în principiu, a prezentei cereri de intervenție voluntară în interes propriu, iar în subsidiar, în situația în care Consiliul va aprecia ca inadmisibilă cererea de intervenție în interes propriu, să o rectifice ca cerere accesorie de intervenție în interesul autorității și să o admită, de principiu, ca atare. Totodată, s-a solicitat admiterea în principiu și pe fond a prezentei cereri de intervenție, dar și respingerea contestației formulate de asociere, în principal pe cale de excepție și, în subsidiar ca nefondată, cu consecința menținerii deciziei autorității contractante prin care oferta acesteia a fost declarată neconformă.

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de leiAutostrada A2

CNSC a admis contestația firmei din Arad

În baza documentelor depuse de ambele părți, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis cererea formulată de Trecon Logistic SRL în contradictoriu cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – DRDP Constanța, iar, pe cale de consecință, respinge ca nefondată cererea de intervenție formulată de OYL Company Holding AG SRL. Totodată, a fost anulat și raportul procedurii și actele subsecvente și a obligat autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei asocierii companiilor.

Împotriva deciziei se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare.

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de lei

Ce prevedea contractul?!

Acordul cadru a fost câștigat de societatea Oyl Company Holding AG SRL și prevedea întreținerea drumurilor din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, fiind vorba despre A2 și A4. Firma este deținută de milionarul Corneliu Dragomir, apropiat al altui celebru asfaltator, Theodor Berna, fostul consilier al fostului președinte Traian Băsescu. Vorbim despre întreținerea părții carosabile, acostamente, benzi de urgență și benzi de încadrare pentru autostrăzile A2 și A4, acordul fiind semnat pentru o perioadă de 4 ani. Valoarea acestuia este de 24.997.090 de lei, fără TVA.

Sute de lucrări la stat

Oyl Company Holding AG SRL este deţinută de Corneliu Dragomir şi reprezintă una din firmele abonate la contractele CNAIR. Firma a raportat pentru anul 2021 o cifră de afaceri de 193.587.971 de lei, un profit net în valoare de 4.328.672 de lei, datorii de 93.446.805 de lei și 558 de angajați. În decembrie 2018, aceeaşi Oyl Company Holding AG SRL primea tot de la CNAIR lucrări de întreţinere a drumurilor din cadrul DRDP Constanţa, de peste 66 milioane lei. În ultimii 10 ani, firma a încheiat câteva sute de contracte cu statul, în valoare de 150 de milioane de euro. Corneliu Dragomir a fost surprins în compania controversatului afacerist Nelu Iordache la petrecerea de Revelion de la Cabana Teleferic la care a participat şi ambasadoarea Olandei, Stella Ronner Grebacic.

Licitatia pentru intretinerea autostrazilor A2 si A4, blocata! Miza, 25 de milioane de lei

Licitații trucate la CNAIR?

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigații privind posibile trucări ale licitațiilor organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), prin Direcțiile de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța, Brașov, București și Timișoara pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreținere a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi aflate în administrarea acestor direcții.

Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele și-ar fi coordonat politicile comerciale astfel să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică organizate de direcțiile regionale de drumuri și poduri.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de cele două investigații: Oyl Company Holding AG SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Saga Infrastructură SRL, Trecon Logistic SRL, Tredeco Holding SRL, Data Capture SRL, Geo Drumuri Banat SRL și CLR-Denis Montaj SRL.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699