rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

LICITAȚIA pentru PUZ-ul Portului Constanța, ANULATĂ. CNAPM a încălcat legislația!

Licitația pentru PUZ-ul Portului Constanța a fost oprită de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), pentru reevaluarea ofertei depuse de Synergetics Corporation SRL, una dintre companiile participante la licitație. Planul Urbanistic Zonal al Portului Constanța este unul dintre cele mai mari și mai complexe proiecte de acest tip din România, având o valoare estimată, conform documentației de atribuire de peste 5,1 milioane de lei (aproximativ 1,06 milioane de euro).

Decizia CNSC obligă Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța să reevalueze punctajul acordat ofertei Synergetics Corporation, considerând că aceasta a fost depunctată pe nedrept.

Procedura de atribuire a fost împărțită de către autoritatea contractantă, respectiv Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în două loturi: unul pentru elaborarea PUZ Port Constanța – Zona Midia, cu o valoare estimată de 885.000 de lei, iar celălalt pentru actualizarea PUZ Portul Constanța – Zona Constanța, cu o valoare estimată de 4.225.693 de lei.

Au fost depuse două proiecte, oferta Project Resolv Consulting-admisibilă!

În cadrul licitației pentru PUZ Port Constanța, pentru ambele loturi au fost depuse oferte de către Synergetics Corporation SRL, respectiv de către o asociere de companii condusă de Project Resolv Consulting SRL. Procedura de atribuire a celor două contracte – câte unul pentru fiecare lot – s-a blocat imediat după ce comisia de evaluare din cadrul autorității contractante a emis cele două rapoarte de atribuire.

În luna mai, Synergetics Corporation s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, solicitând, pentru ambele loturi, anularea atât a rapoartelor, cât și a actelor prin care s-a comunicat rezultatul licitației.

În decizia sa din 25 iunie, CNSC a dat câștig de cauză societății contestatoare, obligând CN Administrația Porturilor Maritime să anuleze actele emise, începând chiar cu procesele-verbale de evaluare a ofertelor.

CNAPM a încălcat legislația?!

De asemenea, CNSC a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta depusă de Synergetics Corporation, prin recalcularea punctajelor aferente fiecărui lot în parte. În plus, CNSC sancționează „decizia inacceptabilă” a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime de a considera oferta asocierii conduse de Project Resolv Consulting ca admisibilă, considerând-o drept o „încălcare a legislației (...) care ia aspectul unui precedent periculos, motiv pentru care [Consiliul] va sesiza atât Agenția Națională pentru Achiziții Publice, cât și Curtea de Conturi.”

„Decizia CNSC corectează o serie de nereguli care au afectat temporar această licitație, restabilind condiții reale de transparență și concurență în atribuirea execuției acestui proiect extrem de important pentru România”, a declarat Adrian Ilie, partener Synergetics Corporation.

Synergetics este una dintre companiile cu experiență în mari proiecte de urbanism, fiind cea care realizează Planurile Urbanistice Generale pentru Brașov, Craiova, Planul de Amenajare Teritorială Ilfov și parte din consorțiul responsabil pentru PUG București.

PUZ pentru Portul Constanța, o licitație marcată de nereguli sancționate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

La mijloc a fost o serie de nereguli apărute în cursul evaluării ofertelor. Astfel, deși în documentația de atribuire se solicitase dovedirea experienței experților propuși prin participarea acestora la proiecte de realizare de PUZ-uri sau la proiecte similare, în faza evaluării ofertelor autoritatea contractantă a schimbat subit regulile, solicitând ca experții să fi deținut drept de semnătură RUR (Registrul Urbaniștilor din România) pentru fiecare proiect la care au participat. Astfel, oferta depusă de Synergistics Corporation a fost depunctată, prin referire la trei experți propuși care nu îndeplineau condiția.

Însă această cerință – introdusă pe parcursul procedurii de atribuire a contractului și nu înainte, cum ar fi fost legal – încalcă mai multe reglementări: în primul rând, dreptul de semnătură reprezintă o cerință de calificare, care atestă capacitatea profesională a unei persoane, nu experiența acesteia în executarea unui anumit proiect. Ca atare, neavând grade de comparație, nu este o cerință ce poate fi punctată cu un scor mai mic sau mai mare.

De asemenea, CNSC a constatat că nicio prevedere din documentația de atribuire nu impunea ca experții propuși să fi deținut, pentru a-și demonstra competența, drept de semnătură RUR pentru fiecare proiect la care au lucrat. Comisia de evaluare a schimbat pur și simplu din mers regulile procedurii de atribuire a contractului, interpretând în mod unilateral prevederile din documentația licitației.

În plus, dreptul de semnătură RUR a fost instituit legal abia în 2010. Un expert care a lucrat la un PUZ în 2009, de exemplu, nu ar mai fi putut considera proiectul respectiv ca experiență relevantă în domeniu – ceea ce este evident absurd, mai ales pentru specialiști cu decenii de experiență. „Atestatul RUR îi conferă titularului dreptul de a coordona echipa de proiect (astfel era obligatoriu să fie deținut pentru fiecare lucrare doar de către managerul de proiect), dar nu a fost și nu este condiție pentru a face parte din echipa care elaborează studii sau documentații de urbanism”, arată decizia CNSC. Astfel, Consiliul a considerat că decizia de depunctare a trei experți este contrară chiar documentației de atribuire și deci neîntemeiată.

Surpriza acestei decizii a CNSC este mențiunea de la final, privind o situație care nu a făcut obiectul contestației. Este vorba de oferta concurentă depusă de Project Resolv Consulting, prin care unul dintre experții propuși a fost nominalizat pe patru poziții diferite, ceea ce a condus la diminuarea echipei de proiect de la 7 la 4 persoane. Consiliul consideră că „atunci când o autoritate/entitate contractantă solicită o echipă de experți pe domenii diferite, indiferent de numărul acestora, ofertanții trebuie să prezinte câte o persoană pe fiecare poziție solicitată și nu, de exemplu, o singură persoană cu 4, 7 sau 10 calificări, care în mod evident nu poate suplini munca unei întregi echipe.”

Mirela PASCAL

joi, 2 iulie 20202018
Comentarii

00matei(3 iul 00:03)
piticul porno vrea si comisioane pentru campania electorala
11Ohhhh... liberalul chel(2 iul 14:47)
nu a fost numit pe baza de competenta. Ce surpriza
05Vanturache(2 iul 02:08)
babule hai sa ne bagam noi, ca ne iau astia manglele de la gura!
28tivichi(1 iul 15:19)
DOAR O BOMBA ATOMICA MAI SPALA CLOACA DE LA APC
315Bebe(1 iul 13:45)
Nimic nu trebuie sa ne surprinda, fiind efectul cipanizarii deprtamentului juridic.
212constantean(1 iul 12:58)
cuibul acela de vipere, rude, amante, neveste, mafioti si politruci ar trebui izolat si bagati in carantina, cel putin 5 ani. Toti.
18Constantean(1 iul 12:52)
Babule ce facushi bre?
mai mult...Local
12 aug 11:53LocalLocuitorii din zona BRICK, EXASPERAȚI de DISTRUGEREA SPAȚIILOR VERZI

Lipsa spațiilor verzi dar și a parcărilor a reprezentat întotdeauna o problemă pentru locuitorii Constanței....557

12 aug 00:16LocalCoronavirus la Constanța: Peste 1.200 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2818
12 aug 00:16LocalACCIDENT rutier soldat cu DOUĂ VICTIME1390
12 aug 18:15LocalMinor din Cernavodă, dat dispărut de două zile. L-ați văzut?

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați despre dispariția lui RĂDUCAN STELICĂ...660

12 aug 18:15LocalINCENDIU DE PROPORŢII la o UZINĂ VIDEO988
12 aug 18:14LocalFemeie, de 64 de ani, depistată băută la volan de polițiștii constănțeni914
12 aug 18:14LocalRAZII în COSTINEȘTI!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 10 august a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, cu...688

12 aug 18:13LocalMinor din Medgidia, REȚINUT pentru complicitate la TÂLHĂRIE calificată559
12 aug 18:12LocalVÂRSTNIC TÂLHĂRIT într-o scară de bloc pentru un TELEFON mobil695
12 aug 18:12LocalIntervenţie în Eforie Sud, o ţeavă de gaz a fost spartă

Militarii din cadrul ISU au fost solicitaţi să intervină marţi, 11 august, în Eforie Sud, strada Dr. Climescu, în...432

12 aug 18:43LocalIRANIAN dat în urmărire internațională pentru FRAUDĂ fiscală, REȚINUT la Constanța658
12 aug 00:17LocalCine trebuie să fie testat cu prioritate pentru coronavirus866
Vremea
29.1°27.6° - 29.1° miercuri, 12 august 2020
ConstanțaUmiditate: 44%
Vânt: 4.67 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 aug 00:00SportŞahtior Doneţk şi FC Sevilla s-au calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce au eliminat pe FC Basel şi Wolverhampton

Echipa Şahtior Doneţk s-a calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce a învins, marţi, la Gelsenkirchen, cu...302

12 aug 00:00SportAmicale pentru Universitatea Craiova înaintea campaniei europene - Viktoria Plzen va fi unul dintre adversari

Universitatea Craiova va disputa două meciuri amicale în stagiul de pregătire din Austria, iar Viktoria Plzen va fi...233

12 aug 00:00SportSerena Williams s-a calificat în turul doi la Lexington

Serena Williams a obţinut o victorie în trei seturi la revenirea în circuit după epidemia de coronavirus, ea...282

12 aug 00:00SportAtletism: Organizatorii aşteaptă 2.000 de participanţi la un concurs de 'alergare virtuală'

Organizatorii competiţiei de alergare stradală UNIQA Asigurări Bucharest Family&10K au anunţat, marţi, într-o...245

Local
12 aug 18:14LocalRAZII în COSTINEȘTI!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 10 august a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, cu...688

12 aug 18:13LocalMinor din Medgidia, REȚINUT pentru complicitate la TÂLHĂRIE calificată

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, faptă...559

12 aug 18:12LocalVÂRSTNIC TÂLHĂRIT într-o scară de bloc pentru un TELEFON mobil

695

12 aug 18:15LocalMinor din Cernavodă, dat dispărut de două zile. L-ați văzut?

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați despre dispariția lui RĂDUCAN STELICĂ...660

12 aug 18:15LocalINCENDIU DE PROPORŢII la o UZINĂ VIDEO

Militarii din cadrul detaşamentului de pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină, marţi, 11 august, în...988

12 aug 18:14LocalFemeie, de 64 de ani, depistată băută la volan de polițiștii constănțeni

Ieri, în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat o femeie, de 64 de ani,...914

12 aug 18:12LocalIntervenţie în Eforie Sud, o ţeavă de gaz a fost spartă

Militarii din cadrul ISU au fost solicitaţi să intervină marţi, 11 august, în Eforie Sud, strada Dr. Climescu, în...432

12 aug 18:43LocalIRANIAN dat în urmărire internațională pentru FRAUDĂ fiscală, REȚINUT la Constanța

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au depistat la începutul săptămânii un cetățean iranian, de 40...658

12 aug 00:17LocalCine trebuie să fie testat cu prioritate pentru coronavirus

866

Politică
12 aug 00:00PoliticăCostel Alexe: La Miroslava vom face primul parc industrial pentru cercetare-inovare şi pregătire profesională duală

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, liderul PNL Iaşi, a declarat, marţi, că parcul industrial de...276

12 aug 00:00PoliticăA murit fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman

"A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un...358

12 aug 00:00PoliticăSenat - plen: OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii, respinsă

231

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2400

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3948

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

3978

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2398

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9445

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4720

Monden
12 aug 00:00MondenPrimul concert Metallica din 2020, difuzat în cinematografele drive-in din America de Nord

Formaţia Metallica va urca pe scenă pentru prima dată în 2020 pentru a susţine un concert ce va fi difuzat în...223

12 aug 00:00MondenDisney va relansa saga „Tron“, cu Jared Leto ca protagonist şi Garth Davis ca regizor

Studioul Disney preconizează să relanseze saga ''Tron'', anunţând cooptarea regizorului Garth Davis, care a realizat...246

12 aug 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex de pe site-ul familiei regale

262

12 aug 00:00MondenBradley Cooper şi Jennifer Garner, surprinşi pe plajă în ipostaze tandre

Actorii Bradley Cooper şi Jennifer Garner au fost surprinşi de paparazzi pe o plajă din Malibu, în imagini care...324

12 aug 00:00MondenZac Efron va face parte din distribuţia remake-ului ''Three Men and a Baby'' pentru Disney Plus

Actorul Zac Efron va face parte din distribuţia unui remake al comediei de succes din 1987 ''Three Men and a Baby'',...230

12 aug 00:00MondenCreatorul emisiunilor „Te pui cu blondele?“, „Mondenii“ sau „Schimb de mame“ a murit la 47 de ani

356

Mapamond
12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Intensificare a epidemiei în Spania. Mai multe state impun carantina persoanelor venite din această ţară

La şase săptămâni după ce a rezistat primului asalt al epidemiei de COVID-19, Spania se află din nou într-o...227

12 aug 00:00MapamondCel mai mare laborator de cocaină din Olanda, descoperit de poliţie. 17 persoane au fost arestate

Poliţia olandeză a anunţat marţi că a descoperit cel mai mare laborator de cocaină găsit vreodată în ţară,...247

12 aug 00:00MapamondChina - Prezenţa coronavirusului, descoperită pe ambalaje de fructe de mare

249

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Mexicul depăşeşte pragul de 53.000 de decese. Columbia trece de 13.000

Bilanţul deceselor cauzate în Mexic de noul coronavirus a depăşit pragul de 53.000, Ministerul Sănătăţii...211

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda impune izolarea obligatorie de 14 zile oricărui nou sosit din 'ţări cu risc'

Orice persoană ce vine dintr-o "ţară cu risc" şi ajunge în Finlanda va trebui să se supună izolării de 14 zile...221

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie raportează 816 contagieri şi 8 decese asociate COVID-19

210

Sănătate
12 aug 00:00SănătateRefluxul gastroesofagian la sugar - soluții eficiente

Refluxul gastroesofagian la sugari apare atunci când mâncarea refulează din stomacul bebelușului înspre esofag,...228

12 aug 00:00SănătateCancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor?

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge care poate detecta dacă o persoană are unul...257

12 aug 00:00SănătateCoenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii

243

12 aug 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

Chiar dacă ai ajuns la greutatea ideală, lipsa de mișcare te poate afecta la fel de mult ca pe o persoană...228

12 aug 00:00SănătateCopiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții

În prezent se cunoaște faptul că cei mici, deși sunt mai susceptibili la infecția cu sindromul respirator acut...223

12 aug 00:00SănătateMenstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză

Menstruația apărută timpuriu, mai devreme de vârsta de 11 ani, crește probabilitatea de a experimenta bufeuri în...230

12 aug 00:00SănătateCe provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se...248

12 aug 00:00SănătateCât de periculoasă este folia de aluminiu pentru copii?

Aluminiul este prezent, în mod natural și în cantități reduse, în alimente, însă este frecvent folosit în...256

12 aug 00:00SănătateEste întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?

216

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT