REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Licitaţia pentru reabilitarea Muzeului de Artă Populară, ANULATĂ!

Licitaţia pentru reabilitarea Muzeului de Artă Populară, ANULATĂ!

Replica API 23 februarie 2017 | 08:22 341

Probleme

Probleme

Primăria Constanța a demarat încă de anul trecut procedurile pentru expertiza tehnică şi studiul geotehnic, pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară. Lururile au mers pe un făgaș normal, iar recent, municipalitatea a lansat o achiziţie pentru serviciul de elaborare a documentaţiei tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Restaurarea Muzeului de Artă Populară”. Astfel, reabilitarea muzeului este din ce în ce mai aproape.

Pentru elaborarea documentaţiei tehnică-economice, Primăria Constanţa a estimat o valoare de 219.000 lei, dar s-a constatat încălcarea unor dispoziții din Legea Achizițiilor Publice și procedura a fost anulată.Astfel, municipalitatea a reluat întreaga achiziție, în aceleași condiții, cu singura deosebire că data limită de depunere a ofertelor este 6 martie.

Clădirea Muzeului de Artă Populară este amplasată în zona istorică a Constanţei, fiind o clădire monument istoric de valoare naţională şi universală, cu o mare însemnătate pentru istoria oraşului. Clădirea muzeului are regim de înălţime D+P+1E mp fiind construită din cărămidă şi beton, fără lift. Această clădire datează din anul 1896 fiind proiectată în stil Neoromânesc, stilul arhitectonic făcând apel la elemente de tradiţie, folosite în special la edificiile de cult. Clădirea a găzduit Primăria oraşului, ulterior ,,Poştă veche”, iar din anul 1970 Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Faţada muzeului prezintă numeroase crăpături şi fisuri, alternând brâie de cărămidă aparenţă şi tencuiala pătate şi degradate pe anumite porţiuni din cauza intemperiilor şi a timpului. Sistemele de preluare şi descărcare la teren ale apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), instalaţiile electrice şi sanitare sunt vechi. Clădirea anexă are regim de înălţime D+P+1E şi o suprafaţă construită desfăşurată de 482 mp. Această clădire datează din anul 1954 fiind construită din cărămidă şi beton, fără lift, fiind într-un stadiu avansat de degradare.

Această are funcţiunea de laborator de restaurare, depozite şi ateliere de lucru ale muzeului. Numărul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30.000 - 40.000, în cadrul muzeului fiind organizate periodic şi episodic evenimente culturale de importantă naţională, expoziţii, simpozioane, obţinându-se astfel paşi importanţi pentru aducerea muzeului în postura de loc de întâlnire şi manifestare a valorilor culturale.

Stadiul actual al imobilelor, locaţia şi tipul infrastructurii culturale au impact nu numai asupra accesului ci şi asupra calităţii acestora. De aceea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural bazate pe o abordare durabilă, echilibrată este importantă atât pentru stimularea interesului public privind tradiţia culturală precum şi pentru dezvoltarea turismului cultural, reprezentând astfel o interacţiune între componentele culturale, etnice şi ducând implicit la creşterea numărului de vizitatori.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa se face lalautari da ce romini ari noi romi navem!vrim la centru ca ie plaja si putim sa vindem namol si sa plobam citateni cu cai frumos cu caruta sa ni dea fagadau ai zis ca ni dai cintru daca te votam si ca ne faci grajd sa plibam cai
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218