Licitația pentru sectoarele de plajă în impas: se anunță un sezon estival fierbinte!
Licitația pentru sectoarele de plajă în impas: se anunță un sezon estival fierbinte!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDupă cum Replica anunța în urmă cu câteva zile, guvernul a emis Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2024 anul acesta fiind puse la bătaie, de ABADL, 129 de parcele de plajă ce urmează să fie scoase la licitație. Ei bine se pare că lucrurile nu sunt tocmai roz, OUG fiind anulată, pe 2 martie. Potrivit informațiilor noastre, se dorește ca licitația pentru sectoarele de plajă să se facă la București, lucru la care ABADL dar și eventualii operatori se opun. O altă problemă este că actul normativ propune închirierea plajelor, prin licitație, doar pentru sezoanele estivale 2023- 2024, nu pentru 10 ani așa cum fuseseră contractate până acum.
În cursul zilei de 2 martie a existat o dezbatere, la care nu a participat decât Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia, în rest nefiind nici un operator din Mamaia. Nu au fost consultați proprietarii de cluburi, de restaurante, în privința licitației plajelor. Actul normativ propune închirierea plajelor, prin licitație, doar pentru sezoanele estivale 2023- 2024, nu pentru 10 ani așa cum fuseseră contractate până acum, lucru pe care eventualii operatori nu îl vor, perioada fiind prea scurtă pentru a-și recupera investiția. Din cauza acestei neînțelegeri, dar și a faptului că se dorește organizarea licitației la București, și nu la Constanța, s-a iscat un mic scandal.
Sezonul estival se anunță pe 1 aprilie
Problema este că sezonul estival se anunță pe 1 aprilie, toate autorizațiile trebuind să fie luate până pe 30 martie. Licitația nu a fost încă făcută, trebuind autorizație de la turism, pentru plajă turistică, certificat de urbanism pentru beach-bar-uri, avize de mediu sanitar, veterinar pentru plaja, autorizație construcție plajă, recepție finală plajă. Pentru a funcționa, un operator trebuie să aibă aceste autorizații la zi, altfel e pasibil de amendă. Toți cei care doresc să închirieze sectoare de plajă sunt disperați pentru că perioada de timp e prea scurtă. În nici o lună de zile ei trebuie să obțină aceste autorizații. Să zicem că unii deschid pe 1 mai sau alții pe 1 iunie, dar tot nu este timp destul.
În concluzie, sezonul estival se anunță nesigur pentru eventualii operatori de plaje, licitația nu se știe când și unde va fi și nici perioada de timp pe care vor fi atribuite sectoarele de plaje. Așteptăm cu nerăbdare rezolvarea acestei situații... fierbinți... ca nisipul vara.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.