REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Licitaţia "trucată" pentru adjudecarea portului turistic Lipniţa a ajuns pe mâna DNA

Licitaţia "trucată" pentru adjudecarea portului turistic Lipniţa a ajuns pe mâna DNA

Replica API 2 februarie 2012 | 00:00 377

Palaz: "Voi face valuri pentru ca cei ce se fac vinovaţi de acest furt să fie traşi la răspundere"

Palaz: "Voi face valuri pentru ca cei ce se fac vinovaţi de acest furt să fie traşi la răspundere"

În urma unui raport al Curţii de Conturi, precum şi a corpului de control al prefectului judeţului Constanţa, s-a constatat o posibilă ilegalitate privind vânzarea portului din zona Lipniţa, precum şi a unei suprafeţe de teren. "Atât portul cât şi terenul aferent erau în proprietatea statului. Unul al Ministerului Transporturilor şi respectiv al Direcţiei Silvice. Primăria Lipniţa le-a inventariat ca fiind patrimoniul comunei, lucru care nu se putea face decât prin Hotărâre de Guvern, ca mai apoi să le vândă prin licitaţii trucate. Portul de la Lipniţa a fost vândut către Consiliul Judeţean Constanţa, prin împuternicitul său, Amuraş Tănase, de la RAJDP. Terenul, în suprafaţă de 11 ha, a fost vândut lui Niţu Ion Andronic, din Drăgăneşti Olt. Acesta a făcut plata integrală cu 30 de zile înainte de a avea loc licitaţia", a explicat speţa prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz. Acesta a mai afirmat că dosarul este în lucru încă din 2009, iar pe 25 ianuarie 2012 a fost declinat către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ce zice Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanţa, a desfăşurat în perioada august-octombrie 2010 un control la Primăria Lipniţa, în care s-a cercetat legalitatea introducerii în domeniul privat al comunei a Portului Izvoarele. În actele primăriei obiectivul este menţionat ca fiind "curţi construcţii", în stadiu de ruină. Potrivit raportului de control, s-a constatat că obiectivul este realizat din banii statului, înainte de 1989 şi se afla în patrimoniul Ministerului Transporturilor, fiind administrat de Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. Astfel, trecerea în patrimoniul privat al comunei Lipniţa s-a făcut în mod ilegal, printr-o simplă inventariere, acest lucru fiind posibil în mod legal doar prin Hotărâre de Guvern. Ulterior introducerii, bunul a fost subevaluat şi vândut prin licitaţie către Consiliul Judeţean Constanţa. Instituţia l-a mandatat pe Amuraş Tănase să perfecteze tranzacţia, în contul sumei de 1.054.000 lei, bani astfel însuşiţi în mod ilegal de către Primăria Lipniţa. Vânzarea s-a perfectat în cabinetul notarial al notarului Ruxandra Darie, soţia vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie. "Nu s-a cerut rol fiscal. Cred că nici un alt notar nu făcea un asemenea lucru", a declarat Palaz. Un alt aspect este acela că, deşi CJC avea obligaţie de a plăti suma în 30 de zile, conform procedurii, instituţia a virat banii cu o întârziere de 155 de zile.

Teren cumpărat înainte de licitaţie

Cea de-a doua parte a dosarului face referire la o suprafaţă de teren de 11 ha, introdusă în domeniul privat al comunei Lipniţa tot prin decizie de inventariere. Terenul în cauză a fost declarat organizare de şantier pentru portul Izvoarele, însă, în fapt, aparţine Direcţiei Silvice. Şi statutul juridic al acestuia putea fi schimbat doar prin Hotărâre de Guvern. Terenul a fost mai apoi scos la licitaţie, fiind vândut unui anume Niţu Ion Andronic, din Drăgăneşti Olt. Licitaţia a avut şi un aspect interesant, în sensul că acel cumpărător a plătit integral preţul de 36.500 lei fără TVA cu 30 de zile înainte de adjudecare.

Prefectul vrea să facă "valuri"

Claudiu Iorga Palaz, prefectul judeţului Constanţa, susţine că, în fapt, la Lipniţa este vorba despre "două hoţii din bugetul statului". "Acest lucru este de o gravitate fără precedent. Dosarul este vechi, noi am cerut Curţii de Conturi să facă o verificare, iar aceştia ne-au spus că este făcută deja. Abia apoi am găsit raportul, "uitat" într-un sertar. Voi face valuri pentru ca cei ce se fac vinovaţi de acest furt să fie traşi la raspundere", a precizat acesta.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367