REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Liderii de partide din Poarta Alba trag spuza retrocedarilor pe turta lor

Liderii de partide din Poarta Alba trag spuza retrocedarilor pe turta lor

Replica API 21 martie 2011 | 00:00 171

Dispensarul din localitate, luat cu japca de un liberal, carciuma - de un pesedist

Dispensarul din localitate, luat cu japca de un liberal, carciuma - de un pesedist

Preşedintele organizaţiei locale a PSD Poarta Albă, Mihai Câju, pare că a uitat de unde a plecat şi cine "l-a crescut", iar acum s-a trezit că se judecă cu cei care l-au ajutat să se ridice. Pentru a pune stăpânire pe un imobil din localitate, unde a fost chiriaş, având deschisă o cârciumă, el nu mai ţine cont că i s-a permis să facă bani pe spaţiul altuia, plătind chirie o sumă modică.

Povestea începe în 1968, când statul a luat un teren de 3000 metri pătraţi de la un anume Dumitru Sasu şi l-a dat spre folosinţă Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum (UJCC), care a construit o clădire care a servit ani la rând ca spaţii comerciale. În 1998 a apărut şi Mihai Câju, care şi-a deschis un bar care funcţionează şi acum. Între timp, respectiv în 2001, au apărut moştenitorii lui Dumitru Sasu, Nadia Didilescu şi Silvia Olteanu, care au deschis acţiune în retrocedare a terenului de 3000 de metri pătraţi. Moştenitorii aveau interesul de a înstrăina acel bun imobil, pe bună dreptate, însă şeful social-democraţilor a cumpărat drepturile litigioase de la aceştia, ajungând el să se judece cu UJCC. Primarul comunei, Vasile Delicoti, s-a oferit să dea un alt teren în compensare, dar pesedistul nici nu a vrut să audă. "Câju acolo s-a lansat, acolo a făcut primii bani, după care şi-a deschis o terasă în Eforie, pe care a vândut-o, apoi a cumpărat clădirea pe care o are acum unde se vând materiale de construcţii. Ce a făcut el mi se pare de prost gust, pentru că acolo a crescut. I-am sugerat să aştepte să se termine litigiul dintre UJCC şi moştenitori, iar în cazul în care aceştia vor avea câştig de cauză, poate cumpăra de la ei. M-a uimit că s-a băgat în aşa ceva. Aşa se cunoaşte caracterul unui om. Creşti în casa cuiva, apoi vrei să-i iei casa", ne-a declarat primarul comunei Poarta Albă.

Consilierul PNL Belcea, alt politician cu altă poveste

Potrivit primarului Delicoti, procedura de retrocedare a durat din 2001 până în 2008, asta din cauza unui alt personaj politic, de această dată din partea PNL. "Retrocedarea s-a făcut în baza Legii 10 şi a durat până în 2008. Eu am terminat-o. A trenat atâta timp din cauza consilierului local şi şeful local al PNL,Valerică Belcea, cel care a deţinut controlul Consiliului Local între 2000 şi 2008 şi veşnic candidat la scaunul de primar al comunei. El este candidat "de profesie", este la a 4-a candidatură, merge pe a 5-a. Retrocedarea a trenat atâta timp pentru că la mijloc mai era un imobil implicat, care se află vizavi de primărie, unde avea magazin alimentar. Până în 2008, el a blocat retrocedările pentru a sta acolo pe o chirie de 2,4 lei pe lună, mai mică decât preţul unei sticle de Coca-Cola", ne-a mai declarat primarul Vasile Delicoti. Potrivit acestuia, consilierul Belcea locuieşte ilegal în incinta dispensarului, cu toate că deţine 3 case în Poarta Albă şi cel puţin un apartament în Constanţa. "El este persoana care a cumpărat ilegal, printr-o şmecherie, o parte din dispensarul din localitate. În anii 80, soţia sa, fiind medic, a primit locuinţă de serviciu, 2 camere, cum primeau şi şefii de post. Printr-un contract de vânzare-cumpărare cu Regia Autonomă de Gospodărire Comunală (RAGC), el a cumpărat, în 1992, cele 2 camere în care locuieşte şi acum. În 2000, Spitalul din Medgidia a sesizat instanţa cu privire la acest lucru, iar instanţa a anulat actul de vânzare-cumpărare, întrucât se încălcase legea. Chiar dacă instanţa a decis că actul era ilegal, ei locuiesc acolo abuziv din 2000 şi nu vor să elibereze spaţiul. I-am trimis şi eu mai multe adrese, dar degeaba. Practic, mie mi-e jenă, am apelat la bunul simţ, dar se pare că îi lipseşte", ne-a mai precizat edilul de la Poarta Albă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369