rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Limfocite scăzute sau crescute: cauze, simptome și tratament

Limfocitele sunt un tip de leucocite (globule albe) produse în măduva osoasă. Unele limfocite ajung în fluxul de sânge, altele se mișcă prin sistemul limfatic. Circa 25% dintre limfocitele noi rămân în măduva osoasă și devin celule B. Restul de 75% călătoresc spre timus și devin celule T, care conlucrează pentru a combate infecțiile, scrie doc.ro.

Când numărul limfocitelor scade, apare limfocitopenia, când numărul lor crește, apare limfocitoza. Ambele situații sunt cauzate de diverse afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune, infecțiile virale sau administrarea anumitor medicamente. Pentru a trata scăderile sau creșterile de limfocite se tratează afecțiunea care a declanșat aceste schimbări.

Ce sunt limfocitele și ce rol au

Limfocitele sunt un tip de celule albe și principalele tipuri de celule imunitare, care se formează în măduvă și se găsesc în sânge și în țesutul limfatic. Celulele albe sunt o parte importantă a sistemului imunitar care ajută corpul să combată bacteriile, virusurile și alte toxine. Dacă medicul îți spune că ai un sistem imunitar slăbit, înseamnă că nu ai suficiente celule albe în sânge.

Măduva produce constant celule care devin limfocite. Unele intră în circulația sângelui, dar cele mai multe se mișcă prin sistemul limfatic. Acest sistem reprezintă grupul de țesuturi și organe (splină, amigdale, noduli limfatici) care protejează organismul de infecții. Limfocitele sunt mai mari decât globulele roșii, dar mai puține ca număr.

Tipuri de limfocite

Există două categorii principale de limfocite, și anume limfocitele B (celulele B) și limfocitele T (celulele T), ambele având originea în celulele stem din măduva osoasă. Mai există și un alt treilea tip, celule NK (natural killer).

Celululele B

Unele limfocite rămân în măduva osoasă și devin celule B. Rolul lor este de a produce anticorpi, aceștia fiind proteine create de sistemul imunitar pentru a combate substanțele străine (antigeni). Fiecare celulă B este programată să producă un anume tip de anticorp. Fiecare anticorp se potrivește cu un antigen: când se întâlnesc, anticorpul este pregătit să distrugă antigenul.

Celulele B sunt de două tipuri:

Celule B de memorie. Acestea circulă prin organism pentru a iniția un răspuns rapid al anticorpilor când găsesc substanțe străine. Celulele B rămân în corp zeci de ani și devin celule de memorie, care își amintesc antigenii cu care s-au întâlnit în trecut și ajută sistemul imunitar să răspundă mai repede următoarelor atacuri ale acestora.

Celule B reglatoare. Acestea reprezintă aproximativ 0,5% din totalul celulelor B la persoanele sănătoase. Deși puține ca număr, celulele B reglatoare au un rol vital: au efecte protectoare antiinflamatoare, oprind celulele care cauzează inflamație. De asemenea, interacționează cu alte celule imunitare și stimulează producția de celule T reglatoare.

Celulele T

Unele limfocite călătoresc din măduvă spre timus și devin celule T. Acestea ajută organismul să combată celulele canceroase și controlează răspunsul imunitar la substanțele străine. Celulele T fac acest lucru eliminând din corp acele celule care au fost „cucerite” de virusuri sau au devenit celule canceroase.

Celulele T sunt de mai multe feluri:

Celule T citotoxice. Acestea scanează suprafața celulelor din organism pentru a afla dacă s-au infectat cu germeni sau dacă au devenit canceroase. În cazul în care detectează aceste nereguli, distrug celulele bolnave.

Celulele T ajutătoare. Acestea ajută alte celule din sistemul imunitar să inițieze și să controleze răspunsul imunitar împotriva substanțelor străine. Există mai multe feluri de celule ajutătoare, unele fiind mai eficiente decât altele împotriva anumitor tipuri de germeni. De exemplu, celulele Th1 sunt mai eficiente împotriva germenilor care provoacă infecție în interiorul altor celule, precum bacteriile sau virusurile, în timp ce Th2 sunt mai eficiente împotriva germenilor care cauzează infecții în afara celulelor, cum ar fi anumite bacterii sau paraziți.

Celulele T reglatoare. Au atât efecte ajutătoare, cât și nocive, controlând sau suprimând anumite celule în sistemul imunitar. Celulele T reglatoare mențin toleranța la germeni, previn bolile autoimune și limitează afecțiunile inflamatorii. Dar, de asemena, pot împiedica sistemul imunitar de la a acționa împotriva anumitor tumori sau antigeni.

Celulele T de memorie. Protejează organismul împotriva antigenilor descoperiți în trecut. Celulele T de memorie trăiesc mult timp după vindecarea infecției, ajutând sistemul imunitar să-și amintească infecțiile precedente. Dacă același germen pătrunde în corp a doua oară, aceste celule se multiplică, ajutând corpul să îl combată mai rapid.

Celululele NK

Celulele NK (natural killer) sunt produse în același loc precum celulele B și T. Acestea răspund rapid la acțiunea mai multor substanțe străine și sunt specializate în eliminarea celulelor canceroase și a celor infectate de virusuri.

Valorile normale ale limfocitelor

Valorile normale ale limfocitelor pot varia în funcție de rasă, sex, mediu și stil de viață. Numărul de limfocite se determină printr-o analiză de sânge.

Adulți

La adulți, nivelul normal al limfocitelor este între 1000 și 4800 de limfocite într-un microlitru de sânge (1000-4800 /µL).

Copii

La copii, valorile normale ale limfocitelor sunt mai mari, între 3000 și 9500 /µL.

Sarcină

În timpul sarcinii, este normal ca numărul de limfocite să fie mai scăzut în primul și în al doilea trimestru și mai crescut în trimestrul al treilea.

Limfocitopenia (limfocite scăzute)

Când la analize ies limfocite scăzute, acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: corpul nu produce suficiente limfocite, limfocitele sunt distruse sau sunt captive în splină sau în nodulii limfatici. Limfocitopenia este un indicator pentru prezența anumitor afecțiuni, unele mai puțin grave (gripă sau infecții moderate), altele, mai serioase. Uneori, limfocitopenia poate fi acută, pe termen scurt, cauzată de o afecțiune pasageră, alteori poate fi cronică.

Cauze limfocitopenie

Majoritatea cauzelor limfocitopeniei sunt dobândite, nu moștenite. Cel mai mare număr de limfocite este produs de celulele T, iar limfocitopenia celulelor T este cel mai des întâlnită. Cele mai frecvente cauze ale limfocitopeniei sunt malnutriția și virusul HIV.

Cauzele limfocitopeniei acute sunt:

Infecții precum cele cauzate de virusuri gripale sau hepatice

Postul alimentar sau malnutriția

Stresul excesiv

Administrarea de corticosteroizi

Chimioterapia sau radioterapia.

Cauzele limfocitopeniei cronice sunt:

Infecții pe termen lung, precum virusul HIV sau tuberculoza

Boli autoimune, precum lupus, poliartrită reumatoidă sau miastenia gravis (o afecțiune care cauzează slăbiciune musculară)

Cancere precum leucemia, limfomul ori boala Hodgkin (cancer al sistemului limfatic, ale cărui semne sunt: inflamarea nodulilor limfatici din zona gâtului, axilelor și inghinală, febră, transpirații nocturne, mâncărimi severe și pierdere inexplicabilă în greutate)

Boli de sânge precum anemia aplastică (apare când corpul nu mai produce suficiente celule sangvine și este caracterizată de oboseală, paloare, ritm cardiac neregulat, infecții frecvente și prelungite, sângerări nazale și ale gingiilor, iritații ale pielii, amețeală).

Un tip permanent de limfocitopenie este cea cauzată de anumite gene cu care se naște o persoană. Aceste tulburări rare care cauzează limfocitopenia sunt:

Sindromul DiGeorge. Apare când o mică porțiune din cromozomul 22 lipsește. Problemele medicale asociate cu sindromul DiGeorge includ defecte congenitale, sistem imunitar disfuncțional, complicații legate de nivelul scăzut de calciu din sânge și dezvoltare încetinită.

Sindromul Wiskott - Aldrich. Afectează în general bărbații. Este caracterizat de funcționarea anormală a sistemului imunitar, eczeme și o abilitate redusă de coagulare, precum și de o disfuncție a celulelor albe. Persoanele cu sindrom Wiskott - Aldrich au un risc mai mare de a dezvolta boli autoimune, precum artrita reumatoidă, vasculita sau anemia hemolitică.

Ataxia-talangiectazia (sindromul Louis-Bar). Afectează sistemul nervos, sistemul imunitar și diverse alte părți ale corpului. Ataxia-talangiectazia este caracterizată de mișcări necoordonate ale mușchilor, mișcări necontrolate ale membrelor, sistem imunitar slăbit cu infecții frecvente, talangiectazie (dilatație permanentă a unor vase mici de sânge), apraxie oculomotorie (absența mișcărilor oculare voluntare) și risc crescut de leucemie și limfom.

Simptome limfocitopenie

O persoană care are limfocitopenie suferă des de infecții, pentru că sistemul imunitar nu este atât de puternic pe cât ar trebui. Dacă afecțiunea este ușoară, e posibil să nu apară simptome. Dacă este mai gravă, acestea sunt legate de boala aflată în spatele limfocitopeniei.

Diagnostic limfocitopenie

Cea mai sigură metodă prin care se detectează limfocitele mici este testul de sânge. Dacă analiza sângelui indică faptul că limfocitele sunt scăzute, medicul va recomanda apoi teste care se pot face la hematolog sau imunolog pentru a afla ce afecțiune cauzează limfocitopenia.

Tratament limfocitopenie

Tipul de tratament pentru limfocitopenie depinde de cauza pentru care la analize au ieșit limfocite mici. Un caz ușor poate să nu aibă nevoie de tratament. În cazuri mai grave, opțiunile de tratament includ:

Oprirea medicației care a cauzat scăderea limfocitelor

Administrarea unui tratament pentru infecția (bacteriană, fundică sau virală) care a cauzat limfocitopenia

Administrarea unui tratament cu anticorpi (gamaglobulina) pentru a contribui la prevenirea infecțiilor dacă pacientul are prea puține celule B și are nevoie de anticorpi suplimentari

Transplant de celule stem pentru pentru cauzele moștenite de limfocitopenie.

Limfocitoza (limfocite crescute)

Limfocitoza reprezintă un număr prea mare de limfocite în corp. Limfocitele crescute pot fi cauzate de o infecție mai ușoară sau de o afecțiune mai gravă. Destul de frecvent, limfocitoza apare la persoanele care au trecut recent printr-o infecție virală, care au suferit o operație de îndepărtare a splinei sau care au un anumit tip de cancer (leucemie sau limfom).

Cauze limfocitoză

Limfocitele mari pot rămâne la acest nivel dacă persoana se confruntă cu una dintre următoarele probleme de sănătate:

Infecție virală, inclusiv pojar, oreion sau mononucleoză

O formă de hepatită

Gripă

Tuberculoză

HIV sau boala generată de acest virus, SIDA.

Adenovirus (virus ADN care provoacă infecții ale tractului respirator superior, infecții ale sistemului nervos central, encefalită etc.)

Toxoplasmoză (o infecție cauzată de un parazit)

Citomegalovirus (din familia viruslui herpetic, poate afecta pe oricine, fiind transmis prin salivă, sânge, contact sexual, lacrimi, urină etc.)

Bruceloză (infecție bacteriană care se transmite de la animale la om, este contractată adesea prin consumul de lapte nepasteurizat)

Vasculită (inflamație a vaselor de sânge)

Leucemie limfocitară acută (cancer de sânge și măduvă osoasă care se dezvoltă cu rapiditate). Factorii de risc sunt contactul cu radiațiile pentru tratarea altui tip de cancer, contactul cu substanțe chimice precum benzenul, infecția cu virusul Epstein-Barr sau cu viruslul leucemiei cu celule T, sindromul Down. Printre simptome se numără febra, oboseala, pierderea apetitului și scăderea în greutate, transpirații nocturne.

Leucemie limfocitară cronică (cancer de cauză necunoscută care afectează celulele B). Factorii de risc pentru această boală sunt istoricul familial, rasa albă și vârsta - este mai frecventă la persoane de vârsta a doua și a treia. Printre simptome se numără inflamarea nodulilor limfatici din zona gâtului, a axilei sau inghinali, dificultăți de respirație, dureri de stomac, transpirații nocturne, febră și infecții.

Simptome limfocitoză

Limfocitoza în sine nu cauzează simptome. Totuși, persoana poate manifesta simptome ale bolii care provoacă creșterea numărului de limfocite.

Diagnostic limfocitoză

Medicul pune diagnosticul de limfocitoză în urma unei analize de sânge care arată o creștere a celulelor albe, cu un număr anormal de mare de limfocite. Mai departe, medicul va recomanda alte teste (cum ar fi o biopsie de măduvă osoasă) pentru a depista boala care cauzează limfocitoza și va cerceta simptomele și istoricul medical al pacientului.

Tratament limfocitoză

Limfocitoza se tratează prin rezolvarea cauzei care a provocat-o. Uneori, nu are nevoie de tratament, fiind doar un semn al unei boli care tocmai s-a vindecat, alteori poate fi primul semn al unui cancer de sânge, precum leucemia limfocitică cronică, cea mai frecventă formă de leucemie în rândul adulților.

Se pot preveni limfocitopenia și limfocitoza?

Limfocitopenia și limfocitoza nu pot fi prevenite, dar se pot lua măsuri prin care să se scadă riscul de infecții, și anume:

Spălarea mâinilor cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, în special înainte de masă și după folosirea mijloacelor de transport în comun

Evitarea mulțimilor și a persoanelor bolnave

Dezinfectarea cu alcool sanitar a suprafețelor folosite la comun cu alte persoane (tastaturi, mese, clanțe, întrerupătoare etc.)

Evitarea folosirii la comun a obiectelor personale (periuța de dinți, rujul etc.)

Vaccinarea înainte de începerea sezonului gripal (luna octombrie) sau cât mai curând după începerea acestuia.

Menținerea unui sistem imunitar puternic printr-o alimentație sănătoasă, bogată în nutrimente, odihnă corespunzătoare și exerciții fizice.

joi, 2 iulie 2020575
Comentarii
mai mult...Sănătate
12 aug 00:00SănătateApel disperat: „Trebuie deblocate posturile în sistemul medical. Medicii sunt obosiți, unii sunt epuizați“

"Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului...252

12 aug 00:00SănătateCoronavirus - INSP: Definiţiile de caz - actualizate250
12 aug 00:00SănătateGCS: 5.627 de români din străinătate - confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus227
12 aug 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

Chiar dacă ai ajuns la greutatea ideală, lipsa de mișcare te poate afecta la fel de mult ca pe o persoană...245

12 aug 00:00SănătateCopiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții241
12 aug 00:00SănătateMenstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză249
12 aug 00:00SănătateRefluxul gastroesofagian la sugar - soluții eficiente

Refluxul gastroesofagian la sugari apare atunci când mâncarea refulează din stomacul bebelușului înspre esofag,...244

12 aug 00:00SănătateCancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor?276
12 aug 00:00SănătateCoenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii260
12 aug 00:00SănătateCe provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se...269

12 aug 00:00SănătateCât de periculoasă este folia de aluminiu pentru copii?283
12 aug 00:00SănătateEste întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?232
Vremea
29.1°27.6° - 29.1° miercuri, 12 august 2020
ConstanțaUmiditate: 44%
Vânt: 4.67 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 aug 00:00SportŞahtior Doneţk şi FC Sevilla s-au calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce au eliminat pe FC Basel şi Wolverhampton

Echipa Şahtior Doneţk s-a calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce a învins, marţi, la Gelsenkirchen, cu...325

12 aug 00:00SportAmicale pentru Universitatea Craiova înaintea campaniei europene - Viktoria Plzen va fi unul dintre adversari

Universitatea Craiova va disputa două meciuri amicale în stagiul de pregătire din Austria, iar Viktoria Plzen va fi...248

12 aug 00:00SportSerena Williams s-a calificat în turul doi la Lexington

Serena Williams a obţinut o victorie în trei seturi la revenirea în circuit după epidemia de coronavirus, ea...303

12 aug 00:00SportAtletism: Organizatorii aşteaptă 2.000 de participanţi la un concurs de 'alergare virtuală'

Organizatorii competiţiei de alergare stradală UNIQA Asigurări Bucharest Family&10K au anunţat, marţi, într-o...260

Local
12 aug 18:14LocalRAZII în COSTINEȘTI!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 10 august a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, cu...719

12 aug 18:13LocalMinor din Medgidia, REȚINUT pentru complicitate la TÂLHĂRIE calificată

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, faptă...590

12 aug 18:12LocalVÂRSTNIC TÂLHĂRIT într-o scară de bloc pentru un TELEFON mobil

718

12 aug 18:15LocalMinor din Cernavodă, dat dispărut de două zile. L-ați văzut?

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați despre dispariția lui RĂDUCAN STELICĂ...703

12 aug 18:15LocalINCENDIU DE PROPORŢII la o UZINĂ VIDEO

Militarii din cadrul detaşamentului de pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină, marţi, 11 august, în...1015

12 aug 18:14LocalFemeie, de 64 de ani, depistată băută la volan de polițiștii constănțeni

Ieri, în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat o femeie, de 64 de ani,...952

12 aug 18:12LocalIntervenţie în Eforie Sud, o ţeavă de gaz a fost spartă

Militarii din cadrul ISU au fost solicitaţi să intervină marţi, 11 august, în Eforie Sud, strada Dr. Climescu, în...452

12 aug 18:43LocalIRANIAN dat în urmărire internațională pentru FRAUDĂ fiscală, REȚINUT la Constanța

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au depistat la începutul săptămânii un cetățean iranian, de 40...681

12 aug 00:17LocalCine trebuie să fie testat cu prioritate pentru coronavirus

894

Politică
12 aug 00:00PoliticăCostel Alexe: La Miroslava vom face primul parc industrial pentru cercetare-inovare şi pregătire profesională duală

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, liderul PNL Iaşi, a declarat, marţi, că parcul industrial de...298

12 aug 00:00PoliticăA murit fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman

"A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un...393

12 aug 00:00PoliticăSenat - plen: OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii, respinsă

250

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2410

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3958

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

3983

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2405

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9460

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4726

Monden
12 aug 00:00MondenPrimul concert Metallica din 2020, difuzat în cinematografele drive-in din America de Nord

Formaţia Metallica va urca pe scenă pentru prima dată în 2020 pentru a susţine un concert ce va fi difuzat în...241

12 aug 00:00MondenDisney va relansa saga „Tron“, cu Jared Leto ca protagonist şi Garth Davis ca regizor

Studioul Disney preconizează să relanseze saga ''Tron'', anunţând cooptarea regizorului Garth Davis, care a realizat...264

12 aug 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex de pe site-ul familiei regale

281

12 aug 00:00MondenBradley Cooper şi Jennifer Garner, surprinşi pe plajă în ipostaze tandre

Actorii Bradley Cooper şi Jennifer Garner au fost surprinşi de paparazzi pe o plajă din Malibu, în imagini care...351

12 aug 00:00MondenZac Efron va face parte din distribuţia remake-ului ''Three Men and a Baby'' pentru Disney Plus

Actorul Zac Efron va face parte din distribuţia unui remake al comediei de succes din 1987 ''Three Men and a Baby'',...246

12 aug 00:00MondenCreatorul emisiunilor „Te pui cu blondele?“, „Mondenii“ sau „Schimb de mame“ a murit la 47 de ani

379

Mapamond
12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Intensificare a epidemiei în Spania. Mai multe state impun carantina persoanelor venite din această ţară

La şase săptămâni după ce a rezistat primului asalt al epidemiei de COVID-19, Spania se află din nou într-o...246

12 aug 00:00MapamondCel mai mare laborator de cocaină din Olanda, descoperit de poliţie. 17 persoane au fost arestate

Poliţia olandeză a anunţat marţi că a descoperit cel mai mare laborator de cocaină găsit vreodată în ţară,...271

12 aug 00:00MapamondChina - Prezenţa coronavirusului, descoperită pe ambalaje de fructe de mare

264

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Mexicul depăşeşte pragul de 53.000 de decese. Columbia trece de 13.000

Bilanţul deceselor cauzate în Mexic de noul coronavirus a depăşit pragul de 53.000, Ministerul Sănătăţii...228

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda impune izolarea obligatorie de 14 zile oricărui nou sosit din 'ţări cu risc'

Orice persoană ce vine dintr-o "ţară cu risc" şi ajunge în Finlanda va trebui să se supună izolării de 14 zile...241

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie raportează 816 contagieri şi 8 decese asociate COVID-19

225

Sănătate
12 aug 00:00SănătateRefluxul gastroesofagian la sugar - soluții eficiente

Refluxul gastroesofagian la sugari apare atunci când mâncarea refulează din stomacul bebelușului înspre esofag,...244

12 aug 00:00SănătateCancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor?

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge care poate detecta dacă o persoană are unul...276

12 aug 00:00SănătateCoenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii

260

12 aug 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

Chiar dacă ai ajuns la greutatea ideală, lipsa de mișcare te poate afecta la fel de mult ca pe o persoană...245

12 aug 00:00SănătateCopiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții

În prezent se cunoaște faptul că cei mici, deși sunt mai susceptibili la infecția cu sindromul respirator acut...241

12 aug 00:00SănătateMenstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză

Menstruația apărută timpuriu, mai devreme de vârsta de 11 ani, crește probabilitatea de a experimenta bufeuri în...249

12 aug 00:00SănătateCe provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se...269

12 aug 00:00SănătateCât de periculoasă este folia de aluminiu pentru copii?

Aluminiul este prezent, în mod natural și în cantități reduse, în alimente, însă este frecvent folosit în...283

12 aug 00:00SănătateEste întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?

232

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT