REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Limitarea mandatelor aleşilor, subiect care scoate „ce e mai bun” din primari

Limitarea mandatelor aleşilor, subiect care scoate „ce e mai bun” din primari

Replica API 5 decembrie 2014 | 00:08 209

Reacţii incredibile!

Reacţii incredibile!

Gheorghe Grameni

Dreptul de a fi ales pe plan local ar putea fi cosmetizat în România. Potrivit unui proiect legislativ, aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, recent, de Camera Deputaţilor. Potrivit celor doi iniţiatori, din partea opoziţiei, Gheorghe Udrişte şi Cezar Preda, după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă.

Iordache, votat de public, ar vrea rentă viageră şi locuinţă pe viaţă!

Marian Iordache

În principiu, primarul de la Medgidia, liberalul Marian Iordache, n-ar fi de acord cu legea, însă dacă aceasta ar fi adoptată, ar avea câte ceva de adăugat. Pe lângă faptul că ar fi obligat să respecte legea în cauză, adică nu va mai candida pentru cel de-al treilea mandat, n-ar strica o indemnizaţie pe viaţă şi o locuinţă, aşa cum este reglementat pentru foştii preşedinţi ai României. „E un proiect făcut de parlamentari, înţeleg. Înţeleg sensul acestei legi, dar Constituţia României prevede faptul că preşedintele are numărul limitat de mandate şi, pentru asta, preşedintele României primeşte renta viageră pe viaţă şi o locuinţă de serviciu. Dacă aplică acelaşi sistem şi la primari, toţi primarii vor fi fericiţi. (...) Nu, în nici un caz nu sunt de acord. O persoană rămâne primar într-un loc atâta timp cât o votează publicul. Publicul este cel care decide. Pot fi un mandat, două mandate, au fost şi primari cu patru mandate şi cu cinci, dar chestiunea legată de numărul de mandate fixate mi se pare că e în contradicţie cu viaţa. În mod normal, publicul alege. Nu are nici o legătură cu viaţa, pentru că dacă o persoană este supusă votului, cum poate cineva administrativ să stabilească faptul că nu poate fi supusă votului. Mie aşa mi se pare. Dacă, totuşi, vor vota o astfel de lege, o vom respecta cu toţii”, a spus Iordache, pentru „Replica”.

Grameni, despre colegul liberal: „Ăsta e aerian! E străin de lumea din jur!”

Primarul de la Mihai Viteazu, liberal la rândul său, Gheorghe Grameni, are la rândul său o părere despre iniţiativa lui Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte. Evident, nu una dintre cele mai bune. Părerea lui Grameni despre lege este clară.

„Proastă! Proastă! Eu dacă aş ştii că am două mandate, mai fac acolo cât să treacă ziua să îmi iau salariul şi nu mai fac, în al doilea mandat, când ştiu că nu mai am dreptul, mai mă interesează să fac ceva pentru comună? Asta e o prostie omenească! Aaa! Deputaţii, parlamentarii ăştia să fie cu două mandate. De ce? Păi, el face legea după Constituţie, altul care vine nu poate s-o facă tot aşa? Ei, dacă sunt de 20 de ani, au făcut ceva pentru poporul ăsta? Primarul, dacă nu face, oamenii îl zboară una-două. Care e problema? Eu, unul, s-ar putea să nu mai candidez, că am patru mandate, dar un primar când învaţă administraţie în primul mandat, al doilea zice că şi-aşa pleacă şi ce mai face? Sigur că se culcă pe o ureche. Asta e o prostie omenească. Să zică şi ei (parlamentarii – n.r.) că au ieşit cu o propunere de lege, ceva. Ăsta care a propus treaba asta e străin de lumea din jur. Nu contează din partea cărui partid e, problema e că e aerian. Altfel nu pot să îl caracterizez, e aerian!”, a spus Grameni, pentru „Replica”.

Pe Nădrag nu l-a făcut mama primar

Tudor Nădrag

Primarul de Hârşova, salută iniţiativa şi o întâmpină cu un vorbă din popor. Tudor Nădrag susţine că este oricând gata să piardă o bătălie electorală, c-aşa-i frumos. „Cred că n-ar fi rău. Eu sunt unul din primarii care nu s-a cramponat niciodată de scaun. Am zis întotdeauna că mama nu m-a făcut primar şi de când am câştigat sunt pregătit să şi pierd. Şi mai respect şi o vorbă înţeleaptă din popor, care zice că numai cine nu ştie să piardă nu câştigă niciodată. Sunt de acord cu această lege, absolut, fără probleme!”, a spus Nădrag.

Scupra zice că a scris istorie în Ovidiu

George Scupra

„Micul dictator” de la Ovidiu, George Scupra, se agită ca un ou într-o găleată şi susţine că experienţa se obţine după ani în câmpul administraţiei publice. Evident, Scupra n-a ezitat să precizeze că a scris şi o pagină de istorie pentru oraşul Ovidiu.

„O aberaţie! Este o aberaţie pentru că, totuşi, pe plan local, un consilier local, care îşi face bine treaba, este un ales al localităţii! Sunt consilieri care sunt aleşi de zece ani, de 15... Dacă alege comunitatea să îi reprezinte, este şi păcat. Vă spun sincer: un om care a fost ani de zile pregătit în consiliul local pe tot ceea ce înseamnă administraţie, proiecte şi aşa mai departe, cum am eu cel mai tânăr consilier local din istorie, la Ovidiu, îl ţii apoi un mandat, două, apoi nu mai are voie să candideze?”, a spus Scupra, pentru „Replica”.

Delicoti, reacţie demenţială: „Îmi bag picioarele!”

Vasile Delicoti

Poate cel mai lucid dintre toţi, primarul de la Poarta Albă a lăsat ideea politică de-o parte şi a întors legea pe toate părţile. O fi bine? O fi rău? Vasile Delicoti susţine că un primar care ştie că nu va mai avea voie să candideze şi pentru cel de-al treilea mandat, ar putea fi un fel de turist în cel de-al doilea, adică s-ar culca pe o ureche şi n-ar mai performa. „Asta e, depinde de când se aplică. Nu mă văd în nici un fel pe viaţă la primărie, că, la un moment dat, toţi trebuie să evolueze, altfel devine rutină şi poate că şi randamentul scade. Nu ştiu acum, ce conţine legea, pentru că în alte părţi există chestia asta la primari cu două mandate, după care pauză. E şi bună şi rea, problema e că dacă ştii că asta e regula, începi să faci cât mai mult în cele două mandate sau unii fac ceva în primul mandat şi în al doilea mandat îşi bagă picioarele, pentru că oricum pleacă. E un risc aici, trebuie foarte bine analizat. Numai politic, aşa? Păi, eu ştiu că nu mai candidez, nu îmi bag, pe româneşte, în el de mandat? Îmi bag picioarele, sunt turist! Una e preşedinţia, că dacă îl laşi zece mandate face dictatură şi alta e primărie. La primărie nu prea merge prosteala, că oamenii ştiu şi ce mănânci şi ce bei. Dar, rişti ca primarul, în al doilea mandat, să îşi bage picioarele. E o sabie cu două tăişuri”, a spus Delicoti, pentru Replica.

Hânsă şi-ar da cu părerea, doar că nu-l interesează

Un alt beneficiar al experienţei administrative, primarul de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, este la rândul său impresionat de la puţin spre deloc de iniţiativa din Parlament. De fapt, Hânsă consideră doar că nu e folositoare şi cam atât.

Gheorghe Hânsă

„Nu mă interesează personal, dar, în general, cred că este un pic exagerat. Primarul este mai degrabă un gospodar, un administrator, decât un om politic, aşa că nu mi se pare o soluţie pentru cine ştie probleme. După părerea mea, nu e foarte folositoare. Nu mă preocupă pentru că nu mă interesează eventualele proiecte legislative pentru următoarele mandate”, a spus Hânsă.

Consilierii tineri, mai permisivi

Dacă primarii cu state vechi s-au dezlănţuit, tinerii consilieri sunt mai toleranţi. Probabil ambiţia vârstei le permite să viseze mai sus, ceea ce ar fi clar de înţeles, nimeni nu-şi doreşte să stea pe aceeaşi funcţie pe viaţă. De aceeaşi părere este şi consilierul municipal, Iustin Roman. Liberalul este întru totul de acord cu ideea.

Iustin Roman

“Mi se pare OK. Pentru că, la un moment dat, după două mandate consecutive îţi mai ia din elan şi din forţa pe care o ai la început, de a schimba, a face, a îndrepta din lucruri. Aşa e şi normal, este natural. Sunt perfect de acord”, a spus Roman, pentru Replica. De asemenea, acesta susţine că “aplecatul pe o ureche” în al doilea mandat ar spune ceva şi nu de bine despre caracterul persoanei vizate. “Astea sunt deja de la cei care cred că n-au o conştiinţă foarte curată. Din punct de vedere al unui om normal şi sănătos la cap, ştim că, în orice lucru care este la început, implicarea, forţa, poate şi naivitatea unor oameni, este altfel. După 10 – 8 ani, trebuie schimbaţi! Avem capacitate între noi ca şi partid să schimbăm oamenii la fiecare opt ani fără nici un fel de problemă şi pentru ca cetăţenii să fie mulţumiţi”, a concluzionat Roman, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218