REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Linguriţa de la Împărtăşanie, reclamată la Direcţia de Sănătate Constanţa

Linguriţa de la Împărtăşanie, reclamată la Direcţia de Sănătate Constanţa

Replica API 21 decembrie 2012 | 00:00 957

Slujitorii Bisericii susţin că este exclusă îmbolnăvirea: "Dumnezeu este cel ce curăţă toate"

Slujitorii Bisericii susţin că este exclusă îmbolnăvirea: "Dumnezeu este cel ce curăţă toate"

Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă agită mamele elevilor unei unităţi de învăţământ din municipiul Constanţa. O mămică a făcut o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică din Judeţul Constanţa, alarmată fiind de faptul că elevii ar putea contacta unele boli, în contextul în care, în ultimele luni, s-au înregistrat cazuri de TBC şi Hepatită A.

"În data de 18.12.2012, la Şcoala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazul" din Constanta, s-au prezentat doi preoţi în sutană pentru a împărtăşi copiii (copilul meu fiind în clasa I). Nu aş fi avut nimic de comentat dacă acest "obicei" nu s-ar fi efectuat de către feţele bisericeşti la toţi copiii din şcoală care erau la cursuri de dimineaţă, respectiv 250 de elevi, cu doar două linguriţe, unul după altul, fără nici cea mai elementară măsură de dezinfectare microbiană. Asta în condiţiile în care nu cu mult timp în urmă, la o altă unitate de învăţământ din oraş s-au constatat infecţii cu bacilul tuberculozei la o gramadă de copii, şi fără să se ţină cont că este totuşi anotimpul infecţiilor virale, gripale sau poate mai grav, hepatice. Nu am fost informaţi în prealabil de această "operaţiune", care repet, nu m-ar fi deranjat, dacă se respectau cât de cât nişte condiţii minimale de igienă", se arată în sesizarea unei mămici nemulţumită de modul în care ar fi fost împărtăşiţi elevii unităţii de învăţământ. Specialiştii DSP spun că nu au încotro şi vor da curs solicitării, urmând ca o echipă de control să se deplasaseze la unitatea de învăţământ.

Considerată obiect de cult: linguriţa este sfinţită, nu se foloseşte oricum

Pe de altă parte, slujitorii Bisericii susţin că este exclusă îmbolnăvirea de la Sfânta Împărtăşanie. "Mai întâi trebuie să spunem că aşa prevede cultul, folosirea acestei linguriţe care este sfinţită şi nu este o linguriţă oarecare. Este o linguriţă sfinţită, face parte din obiectele de la Sfântul Altar, pentru că ea se foloseşte de fapt la transportarea trupului şi sângelui Mântuitorului Hristos. Astfel de reclamaţii nu sunt generate decât de lipsa de încredere în Dumnezeu a celor care fac aceste sesizări, pentru că să reclami că Dumnezeu te poate îmbolnăvi, mi se pare puţin deplasat. Linguriţa nu poate fi prilej de îmbolnăvire pentru că Dumnezeu este cel ce curăţă toate", a declarat, pentru "Replica", preotul Eugen Tănăsescu. Părintele a explicat că această sesizare este venită în urma fricii pe care omul o are faţă de boală, însă oferă şi un argument pe care nu toţi oamenii îl ştiu, şi anume acela că preoţii consumă tot ce a rămas în Sfântul Potir, după împărtăşirea a zeci sau poate sute de credincioşi. "Este de fapt o frică a omului de boală, dar nu avem cum să ne îmbolnăvim pentru că Dumnezeu nu generează boala şi de 2.000 de ani se împărtăşesc creştinii cu aceeaşi linguriţă şi nici măcar ştiinţific nu s-a demonstrat că pot fi suspiciuni de boală. Noi preoţii, după ce se împărtăşesc toţi credincioşii, spălăm cu propria noastră guriţă acea linguriţă şi consumăm tot ce a rămas în Sfântul Potir, după credincioşii care se împărtăşesc la altar, deci nouă nu ne este frică, în faţa lui Dumnezeu nu trebuie să ai frică de boală. La nevoie, autorităţile pot face analize dacă au disponibilitate şi le-o pune cineva la dispoziţie, pentru că linguriţa este obiect de cult, nu se dă oriunde şi nu se foloseşte oricum", a mai adăugat Eugen Tănăsescu. De teama că multă lume nu ar înţelege explicaţiile de mai sus, preotul Eugen Tănăsescu a dorit să fie înţeles de toată lumea şi a oferit argumente pentru a veni în sprijinul enoriaşilor. "Ca o argumentaţie ştiinţifică, ar trebui să le aducem aminte că alcoolul sterilizează, iar în Sfântul Potir, sângele Mântuitorului este sub chipul vinului. Trebuie să le explicăm credincioşilor că nu este loc pentru o astfel de frică, pentru că acolo este însuşi Dumnezeu şi nu putem merge cu această frică până la Sfântul Altar. Este o frică ce vine din Occident. Trăim în această angoasă şi cumva este şi efectul marketizării medicinei, pentru că medicina ne-a învăţat că suferim de mult prea multe boli şi ne închipuim că ne îmbolnăvim din orice: fereşte-te de microbi, fereşte-te să nu răceşti, ia o pilulă. Nu putem să mergem până în această situaţie, mi se pare puţin cam mult, pentru că avem o decenţă în faţa lui Dumnezeu şi o nădejde că nu vom păţi nimic", a conchis preotul Eugen Tănăsescu.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369