REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociată cu depresia la vârstnici

Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociată cu depresia la vârstnici

Replica API 29 august 2020 | 19:45 1165

Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este una dintre cele mai importante vitamine hidrosolubile, adică dintre cele care se dizolvă în apă. Ea îndeplinește un rol esențial în producția de eritrocite și de ADN și are un rol și în funcționarea optimă a sistemului nostru nervos, scrie doc.ro.

Din păcate, studiile arată că deficiență de vitamina B12 este foarte frecventă, în special în rândul persoanelor vârstnice. Reține, așadar, că prezinți un risc mare de deficiență dacă nu obții suficientă vitamina B12 din alimentație sau dacă organismul tău nu poate să absoarbă suficientă vitamina B12 din alimentele pe care le mănânci.

Care sunt persoanele (grupurile) care au riscul de a avea deficit de vitamina B12:

vârstnicii, în primul rând

pacienții care au avut o intervenție chirurgicală care le-a îndepărtat/extirpat acea parte a intestinului care absoarbe vitamina B12

pacienții care urmează un tratament cu metformin pentru diabet

persoanele care urmează o dietă vegană strictă

persoanele care iau pe termen lung medicamente antiacide pentru a trata senzația de arsura la stomac.

Din păcate, spun experții, poate să dureze mult timp - uneori chiar ani - pentru că simptomele deficienței de vitamina B12 să apară, iar diagnosticarea acestei carențe poate fi un proces complex. În plus, deficitul de vitamina B12 poate fi uneori confundat cu o carență de acid folic. Studiile** arată că prevalența deficitului de vitamina B12 și deficitului de acid folic este mai degrabă observată în cazul persoanelor vârstnice.

Deficitul de vitamina B12 poate fi asociat cu depresia la vârstnici

Oamenii de știință din Michigan, Statele Unite ale Americii, au descris cazul unei femei în vârstă, care suferea de o formă severă de depresie, care nu se îmbunătățea cu ajutorul tratamentului convențional prescris de medicul ei psihiatru. Această femeie, se arată într-un studiu*, s-a recuperat că urmare a administrării suplimentelor cu vitamina B12, lucru care ilustrează posibilitatea că lipsa (carență) de vitamina B12 să joace un rol în dezvoltarea tulburărilor afective (de dispoziție).

Pacienta din acest studiu de caz (o femeie în vârstă de 66 de ani, profesoară pensionată) era tristă și retrasă și plângea des. Ignorase igienă personală și nu se mai ingrijise, ba chiar slăbise extrem de mult. Ea a fost spitalizată, însă nu avea halucinații și nici gânduri suicidale. La controalele medicale, această pacienta nu prezența simptome psihotice, însă avea o teamă vagă, cum că ceva rău urmă să i se întâmple. Pacienta nu prezența dovezi care să indice un declin intelectual sau deficite neurologice, spun oamenii de știință.

Că parte din evaluarea medicală inițială, au fost recomandate analize de sânge în cazul acestei paciente, care vizau hormonii tiroidieni (TSH), nivelul vitaminei B12 și nivelul acidului folic. Toate rezultatele analizelor de laborator erau în limitele normale, cu excepția vitaminei B12, care avea valori extrem de mici (vitamina B12 avea o valoare serică de sub 100 pg/mL).

Că urmare a acestor rezultate, pacienta a fost tratată cu o serie de injecții cu vitamina B12, iar după acest tratament, nivelul seric al vitaminei B12 a început să crească până a ajuns la limite normale (pacienta avea 500 pg/mL). După această serie de injecții, s-a observat că dispoziția pacientei se imbunatatise semnificativ și că, pe lângă starea ei de spirit, și alte aspecte se imbunatatisera: somnul, igienă personală, îngrijirea.

Valori normale vitamina B12

Un nivel seric al vitaminei B12 între 200 pg/mL și 900 pg/mL este considerat normal, spun oamenii de știință, însă un prag de 300 pg/mL - 350 pg/mL este recunoscut că fiind un marker pentru un status dezirabil în cazul persoanelor vârstnice.

Nivelul crescut de homocisteina este un marker important pentru deficiență de vitamina B12 și/sau pentru deficitul de acid folic. Simptomele carenței (lipsei) de vitamina B12 pot fi: anemia, neuropatia și tulburările neuropsihiatrice.

Experții americani mai spun că depresia, demență și tulburările mintale sunt asociate adeseori cu deficitul de vitamina B12 și deficitul de acid folic, în special în cazul persoanelor foarte în vârstă. Mai mult, vitamina B12 și acidul folic sunt cruciale pentru un proces al substanțelor neuroactive.

În concluzie, cercetătorii din Michigan au spus: o evaluare a nivelului de vitamina B12 ar trebui să fie inclusă că evaluare standard în cazul tulburărilor depresive rezistente la tratament, demenței, psihozei sau altor factori de risc pentru malnutriție sau în cazul indivizilor cu istoric de malnutriție, precum și în cazul pacienților care au vârstă peste 50 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614