REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lipsurile şi eficienţa poliţiştilor români: IPJ Constanţa a intrat în videoconferinţă

Lipsurile şi eficienţa poliţiştilor români: IPJ Constanţa a intrat în videoconferinţă

Replica API 12 februarie 2014 | 00:00 215

Premierul Ponta, prezent la evaluare

Premierul Ponta, prezent la evaluare

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a participat, la data de 11 februarie a.c., la o videoconferinţă, fiind vorba de evaluarea activităţii Poliţiei Române din anul 2013. Activitatea de bază s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, în prezenţa primului - ministru Victor Ponta, a viceprim-miniştrilor Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, pe când, în sistem videoconferinţă la nivel judeţean au participat toţi reprezentanţii structurilor teritoriale ale Poliţiei Române. Pe această cale menţionăm că vârsta poliţistului român este de 38 de ani, iar în 2013 au murit 61 de poliţişti.

În sala Palatului Victoria au mai fost prezenţi şi consilierul prezidenţial Iulian Fota, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi şi şeful DIICOT, Alina Bica. "Poliţia Română este cea mai importantă structură cu atribuţii în realizarea siguranţei cetăţeanului, ceea ce ne obligă să adoptăm permanent cele mai bune măsuri pentru a veni în întâmpinarea nevoilor societăţii. Este una dintre cele mai solide şi complexe instituţii din România, cu peste 44 de linii specifice de muncă în domeniul ordinii şi siguranţei publice, precum şi al investigării şi combaterii criminalităţii, atât a celei simple, cât şi a celei organizate. De asemenea, prin modul de organizare, Poliţia Română are reprezentare în toate unităţile administrativ-teritoriale, respectiv posturi de poliţie, poliţii comunale, secţii de poliţie rurală, poliţii orăşeneşti şi municipale, la nivel judeţean - inspectoratele judeţene de poliţie şi Poliţia Capitalei, regional - brigăzile de combatere a criminalităţii organizate, secţiile de poliţie transporturi, serviciile de operaţiuni speciale şi, la nivel central, Inspectoratul General al Poliţiei Române.", se arată într-un comunicat de presă al IGPR. Menţionăm că cele patru obiective majore ale Poliţiei Române, urmărite în anul 2013 au fost: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

61 de poliţişti au murit în 2013

La sfârşitul anului 2013, în Poliţia Română îşi desfăşurau activitatea 55.844 de angajaţi, cu 452 mai mulţi decât în anul 2012, creştere datorată încadrării promoţiilor, precum şi politicii de resurse umane adoptate. Vârsta medie a poliţistului român este de 38 de ani. De asemenea, numărul femeilor poliţist, dar şi al poliţiştilor de altă naţionalitate decât cea română a crescut. Din nefericire, în anul 2013, au decedat 61 de oameni - 58 de poliţişti şi 3 angajaţi civili. Numărul recompenselor acordate pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu a crescut cu 33%, iar faptele de corupţie comise de poliţişti au scăzut semnificativ, cu peste 16%. De altfel, raportat la numărul de personal, numărul acestora reprezintă doar 0,2%.

Buget mai mare, dar lipsuri multe: parcuri auto insuficiente

Bugetul alocat Poliţiei Române în anul 2013 a crescut cu peste 12%. O problemă deosebit de importantă s-a menţinut la capitolul bugetar active nefinanciare - investiţii, unde s-a alocat doar 6% din necesar. De asemenea, la finele anului 2013, au fost înregistrate obligaţii de plată neachitate, cum ar fi restanţele drepturilor de echipament ale poliţiştilor. Din punct de vedere logistic, în continuare gradul de dotare al parcului auto reprezintă doar aproximativ 49% din necesar, dintre care peste 90% a îndeplinit normele legale de scoatere din funcţiune. În cursul anului 2013, s-a reuşit achiziţionarea a 119 mijloace de transport, respectiv 50 de autospeciale prin programul RABLA şi 69 de autovehicule ca urmare a atragerii de către Poliţia Română a fondurilor nerambursabile. Şi în ceea ce priveşte mijloacele de transport navale, Poliţia Română are asigurat doar 31% din necesar, iar peste 77% din ambarcaţiuni au norma de serviciu îndeplinită. Referitor la patrimoniul imobiliar, Poliţia Română are în administrare peste 3.200 de imobile. Dintre acestea, 258 de sedii de poliţie au fost revendicate, fiind restituite 110 imobile. Valoarea totală a lucrărilor de investiţii necesare consolidării, reparării şi modernizării imobilelor aflate în administrare este de peste 400.000.000 de lei. Poliţia Română este unul dintre principalii furnizori de date şi informaţii din sectorul de ordine şi siguranţă publică. Astfel, structurile de comunicaţii şi informatică au asigurat buna funcţionare a uneia dintre cele mai mari şi mai complexe reţele de calculatoare din România. Bazele de date ale Poliţiei Române au fost interogate de aproximativ 12 milioane de ori, numai în cursul anului trecut.

5.000 de persoane salvate şi peste 200.000 de stări conflictuale au fost aplanate

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, Poliţia Română a realizat sute de mii de intervenţii, inclusiv la apelurile de urgenţă 112, şi a desfăşurat foarte multe acţiuni, misiuni şi verificări, în majoritatea cazurilor în condiţii dificile. Astfel, s-a reuşit salvarea a peste 5.000 de persoane, au fost aplanate peste 200.000 de stări conflictuale şi rezolvate sute de mii de petiţii şi reclamaţii ale cetăţenilor. În anul 2013 siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Analiza evoluţiei fenomenului infracţional în România evidenţiază faptul că, 2013, este al doilea an consecutiv în care criminalitatea sesizată scade. Se situează aproximativ la nivelul valorii înregistrate în anul 2008, înaintea declanşării crizei economice. De remarcat faptul că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creştere, ci o scădere importantă cu peste 9%. De asemenea, pentru prima dată în ultimii 7 ani cunosc o scădere, una semnificativă (-18,7%), situându-se sub valorile înregistrate în anul 2007. De remarcat este faptul că 16,9% din totalul infracţiunilor stradale sesizate sunt surprinse în flagrant de poliţişti. Anul 2013 a reprezentat o premieră şi în ceea ce priveşte riscul rutier - pentru prima dată după 1990 numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2.000. Şi aceasta în condiţiile în care parcul auto a crescut cu 216%, respectiv de la 1.890.000 de autovehicule la 5.980.000. Pentru rezultate mai bune, a fost suplimentat numărul poliţiştilor nominalizaţi să desfăşoare, exclusiv, activităţi în domeniul combaterii corupţiei, alături de procurorii DNA sau a celor anume desemnaţi. Cele mai importante informaţii şi acţiuni ale Poliţiei Române au fost obţinute sau desfăşurate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, - o structură de elită. "Urmare a activităţii desfăşurate şi a rezultatelor obţinute de către Poliţia Română în anul 2013, putem afirma în continuare, cu tărie, faptul că: România este o ţară sigură!", au spus reprezentanţii IGPR.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367