REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Lista alimentelor contraindicate pe perioada sarcinii

Lista alimentelor contraindicate pe perioada sarcinii

Replica API 20 noiembrie 2020 | 00:00 1074

În timpul sarcinii, alimentația poate influența starea de sănătate a mamei sau a fătului, așa că e bine să știi care sunt alimentele indicate și care sunt cele contraindicate în această perioadă.

Ce ai voie să mănânci în timpul sarcinii?

Alimentele indicate în perioada sarcinii sunt cele cât mai naturale, fără zaharuri și grăsimi suplimentare și fără aditivi nocivi. Deși multe femei, mai ales cele care sunt „mereu la regim”, au impresia că sarcina este o perioadă în care pot mânca orice și oricât (deci, practic, își satisfac toate poftele), în realitate, pentru o sănătate bună atât a mamei, cât și a fătului, e nevoie de atenție acordată alimentației zilnice, poate chiar mai mult decât înainte de sarcină. Accentul trebuie pus, deci, nu pe consumul haotic de produse de fast-food, dulciuri din comerț și băuturi acidulate și îndulcite, ci pe legume și fructe proaspete, carbohidrați buni și proteine slabe, scrie doc.ro.

Fructe și legume

Mănâncă multe fructe și legume, deoarece acestea oferă vitamine și minerale, precum și fibre, care ajută la digestie și pot contribui la prevenirea constipației, o problemă frecventă în sarcină. Consumă cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi - acestea pot fi proaspete, congelate și gătite, conservate, uscate sau sub formă de suc cu tot cu pulpă. Spală întotdeauna cu atenție fructele și legumele proaspete înainte de consum.

Alimente cu amidon (carbohidrați)

Alimentele cu amidon sunt o sursă importantă de energie, de vitamine și fibre și te ajută să te simți plină fără să aibă prea multe calorii - dacă nu le combini cu grăsimi. Acestea includ pâinea integrală, cartofii, cerealele pentru micul dejun, orezul integral, pastele integrale, porumbul, mălaiul, meiul, ovăzul. Aceste alimente ar trebui să reprezinte puțin peste o treime din alimentele pe care le consumi zilnic.

Proteine

În sarcină, e bine să mănânci alimente bogate în proteine în fiecare zi: fasole, năut, linte, mazăre, ouă, pește, carne de la păsări de curte, nuci. Alege cărnuri slabe, îndepărtează pielea de la păsările de curte și încearcă să nu adăugi grăsimi sau ulei în plus atunci când gătești cu carne. Legat de preparare, asigură-te că orice carne este foarte bine gătită și că nu au rămas porțiuni crude.

Încearcă să mănânci două porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras, cum ar fi somonul, sardinele sau macroul. Ouăle trebuie să fie și ele bine gătite, nu crude sau parțial preparate.

Laptele, brânza proaspătă sau maturată și iaurtul sunt importante în timpul sarcinii, deoarece conțin calciu și alți nutrienți de care are nevoie fătul. Alege tipuri de brânză cu conținut scăzut de grăsimi ori de câte ori este posibil, cum ar fi lapte semidegresat, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără zahăr și brânză tare cu conținut redus de grăsimi. Dacă preferi alternativele vegane, cum ar fi băuturile din soia și iaurturile, alege versiuni neîndulcite, îmbogățite cu calciu.

Ce alimente sunt contraindicate pe perioada sarcinii?

Cum spuneam mai sus, sarcina nu ar trebui să fie pentru femeie un prilej de a mânca orice și în orice cantitate, cu atât mai puțin alimente care pot dăuna sănătății ei și a fătului. Acum că ai parcurs lista cu ce este indicat să mănânci de-a lungul celor nouă luni, iată care sunt alimentele contraindicate în sarcină.

Carne și produse de origine animală negătite

Sunt persoane care adoră să mănânce alimente cât mai crude și mai puțin preparate termic, inclusiv carne sau ouă. Dacă te numeri printre acestea, e bine să fii informată că în perioada sarcinii acest obicei trebuie evitat, deoarece poate veni cu probleme de sănătate. Scoicile crude, anumite tipuri de preparate pe bază de carne crudă, ouă crude ori aluat de prăjituri negătit sunt alimente contraindicate în sarcină, deoarece ar putea conține bacterii nocive. Ficatul ar trebui evitat și el de către femeile însărcinate, întrucât conține cantități mari de vitamina A, care poate afecta fătul.

Produse lactate nepasteurizate

Produsele lactate nepasteurizate pot conține bacteria Listeria monocytes. Listerioza se manifestă că o răceală la femeile însărcinate, însă poate avea și efecte mai grave, precum nașterea prematură. Pentru a preveni infestarea cu această bacterie, evită consumul de lapte nepasteurizat. Brânzeturile cu mucegai precum Camembert, Brie și Roquefort trebuie evitate și ele pe timpul sarcinii.

Mezeluri și alimente procesate

Crenvurștii, șunca, salamul, pateul și carnea afumată, inclusiv peștele afumat pot conține, de asemenea, bacteria Listeria, așa că intră și ele pe lista de alimente contraindicate în sarcină.

Anumite fructe de mare și tipuri de pește

Peștele de dimensiuni mari precum peștele spadă, rechinul ori macroul rege pot conține mari concentrații de mercur. Consumat în timpul sarcinii, peștele cu mercur poate afecta creierul fătului și sistemul său nervos.

Cofeină

Cofeina din cafea, ceai sau sucuri nu este recomandată, mai ales în primele 3 luni de sarcină, întrucât această substanță crește riscul de avort spontan. După primul trimestru al sarcinii, specialiștii ne sfătuiesc să ne limităm la o cană de cel mult 200 ml de cafea pe zi, în cazul în care chiar nu putem renunța la ea. Întrucât cafeaua este diuretică, elimină și calciul din organism, așa că indicat ar fi să bei cafea cu lapte.

Băuturi alcoolice

Consumul de alcool împiedică dezvoltarea normală a fătului, dar poate duce și la retard mintal. Așadar, alcoolul se numără printre alimentele și băuturile contraindicate în timpul sarcinii, dar dacă simți nevoia de a gusta, limitează-te la o cantitate redusă, care să nu îți ofere senzația de beție (o gură de bere sau de vin roșu, de exemplu).

Sucuri din comerț

Sucurile din comerț trebuie eliminate, de asemenea, în perioada celor 9 luni de sarcină. Acestea nu numai că au un conținut ridicat de indulcitori artificiali, dar pot conține și cofeină. Zaharina, folosită pentru a înlocui zahărul, poate provoca malformații fătului dacă este consumată în cantități mari.

Alte băuturi

Sucul de iarbă de grâu, recomandat de către nutriționiști datorită conținutului mare de nutrienți, este interzis pe perioada sarcinii de către specialiști. Riscul contaminării cu bacterii, dar și cu mucegai, este foarte mare în cazul ierbii de grâu deoarece aceasta crește în medii cu umiditate sporită, care favorizează multiplicarea bacteriilor. Sucul de iarbă de grâu consumat în doze mari are și efecte purgative, ceea ce cauzează dezechilibre din punct de vedere al vitaminelor și al mineralelor din organism.

Cu ce poți înlocui alimentele contraindicate pe perioada sarcinii?

Anumite pofte din timpul sarcinii pot fi sâcâitoare, așa că e bine să știi ce să faci când te confrunți cu ele. În loc de alimente bogate în grăsimi și/sau zahăr, precum mâncarea de fast food, chipsurile sau biscuiții, alege să consumi în sarcină:

sandvișuri mici sau pâine de gen pita cu brânză rasă, șuncă slabă sau ton, somon ori sardine pasate cu furculița, cu salată verde

salată de legume, precum morcov, țelină sau castraveți

iaurt simplu în care pui câteva bucăți de fructe pe gustul tău (boabe de struguri, felii de portocală etc.)

humus cu lipie integrală sau cu bețe de legume

caise, smochine sau prune uscate

supe de legume cu boabe de fasole, năut, linte sau mazăre

un castron mic de cereale pentru micul dejun neîndulcite, cu lapte

fructe proaspete

un cartof fiert sau copt

o tartă cu fructe preparată în casă, îndulcită cu miere sau cu zahăr brun ori melasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108