REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lista celor mai eficiente 10 analgezice

Lista celor mai eficiente 10 analgezice

Replica API 17 aprilie 2021 | 00:00 1478

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi, sciatică sau durere de măsea, în mijloc de noapte... Te întrebi: care este cea mai potrivită pastilă care să îmi ia durerea "cu mână"?

Sursă foto: Shutterstock

Fiindcă în mod sigur vă întrebați deseori care sunt cele mai bune medicamente împotriva durerii, vă oferim un top 10 al celor mai eficiente analgezice, citează doc.ro.

În ajutorul nostru, specialiștii au elaborat un top al celor mai eficiente analgezice, care pot fi eliberate și fără prescripție medicală, publicat și în Daily Mail. Pentru că denumirile generice variază de la un produs la altul, antialgicele sunt clasificate în acest top pe baza substanței active de către experții de la Universitatea de Medicină din Oxford, Marea Britanie. Studiile au inclus mai mult de 20.000 de pacienți.

1. Etoricoxib, 120-240 mg

Este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat pentru durerile post-operatorii, osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, gută, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate și unele tipuri de migrene (scor: 18,5). Deși în 2008, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMEA) a emis o avertizare extrem de serioasă privind riscul cardiovascular al etoricoxibului, medicamentul rămâne în topul eficienței antalgice, conform cercetătorilor de la Oxford.

2. Diclofenac, 100 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, dureri de cap, gută, dureri post-operatorii, spondilartrită anchilopoietică, osteoartroza, periartrită, tendinită, tenosinovită, luxații, întinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, crize de gută, inflamații postoperatorii de natură ORL, stomatologie și ortopedie (scor: 18,2).

3. Celecoxib, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite (artroze), artrite reumatoide și dureri menstruale (scor: 17,9).

4. Paracetamol (acetaminofen), 1000 mg, in combinatie cu codeina, 60 mg

Acetaminofenul (unul dintre cele mai populare analgezice din lume, folosit de toate vârstele) câștigă locul patru doar în combinație cu acest opioid-codeină. Amestecul pare a fi folosit cu succes pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri după unele intervenții chirurgicale, entorse, fracturi și luxații (scor: 17,8).

5. Aspirina, 1200 mg

Vechiul acid acetilsalicilic rămâne un medicament antiinflamator nesteroidian din familia salicilaților, folosit în principal ca antipiretic (combate febră), dar utilizat cu succes și că un analgezic minor și antiinflamator. Nu se administrează persoanelor sub 18 ani (scor: 17,6).

6. Ibuprofen, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian indicat în artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoidă, spondilartrita anchilozantă, artrita psoriazică); stări inflamatorii severe în ORL, stomatologie, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree (scor: 17.5).

7. Oxicodona, 10 mg, in combinatie cu paracetamol, 650 mg

Un antialgic foarte puternic, recomandat în durerile severe postoperatorii și în dureri de spate intense (scor: 17,4).

8. Ketorolac, 10 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în tratarea durerilor moderate și severe, dureri postoperatorii, dureri de spate sau dureri în diferite tipuri de cancer (scor: 17,4).

9. Naproxen, 400/440 mg

Antiinflamator nesteroidian cu acțiune antiinflamatoare, antipiretică și analgezică, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut și alte forme de boli reumatismale, articulare și musculare, traumatisme în sistemul osteoarticular, sciatică, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infecții respiratorii acute și alte stări inflamatorii și febrile, dismenoree, iminentă de naștere prematură (scor: 17,3).

10. Piroxicam, 20 mg

Antiinflamator nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficient cu efect durabil (este suficientă o singură doză pe zi) și este indicat în poliartrita reumatoidă, osteoartrită, spondilita anchilopoietică, afecțiuni musculo-scheletice acute, criză de gută (scor: 17,3).

Nu trebuie uitat că administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reacții adverse grave, mai ales când sunt administrate pe o perioadă lungă, și se recomanda administrarea cu prudență în timpul sarcinii, doar la sfatul medicului.

Contraindicațiile sunt în principal afecțiunile digestive: ulcer gastroduodenal activ, sângerări gastrointestinale, dar și leucopenie, trombocitopenie, porfirie, intoleranță la antiinflamatoare inhibitoare ale ciclooxigenazei (reacții anafilactoide în antecedente); prudență în caz de antecedente ulceroase, la astmatici (risc sporit de reacții anafilactoide), la cardiaci și hipertensivi, la renali, în insuficiență hepatică.

Cele mai întâlnite reacții adverse sunt greața, stare de vomă, diaree, constipație, scăderea poftei de mâncare, amețeală, dureri gastrice etc. În anumite situații patologice coexistente, pot determina retenție, edem, crize renale sau hepatice, accentuarea sângerărilor ori apariția de sângerări sau ulcerații.

Citiți prospectele medicamentelor dacă medicul v-a recomandat și alte medicamente, pentru că, de multe ori, antiinflamatoarele nesteroidiene pot interacționa cu alte medicamente, administrate simultan.

Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatoare nesteroidiene crește riscul sângerărilor digestive și al ulcerului; favorizează reținerea potasiului sub influența spironolactonei, micșorează efectul furosemidului și al medicației antihipertensive etc.

Tipul de medicamente depinde de tipul de durere cu care te confrunți

Specialiștii ne reamintesc că tipul de durere de care suferim determină și tipul de medicament de care avem nevoie pentru a trata acea durere. De exemplu, pentru durerea asociată cu inflamația, cum ar fi durerea de spate sau durerile de cap, paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare funcționează cel mai bine.

În cazul în care durerea este cauzată de nervii sensibili sau deteriorați (cum este în caz de sciatică), aceasta este de regulă tratată cu substanțe care modifică modul în care funcționează sistemul nervos central.

Nu uita că scopul medicamentelor din clasa analgezicelor este de a îmbunătăți calitatea vieții. Toate analgezicele pot avea efecte adverse, așa că trebuie să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice fel de medicament.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367