REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Litoralul şi zona căilor ferate, sub asediul mormanelor de gunoi

Litoralul şi zona căilor ferate, sub asediul mormanelor de gunoi

Replica API 18 ianuarie 2016 | 00:25 230

Semnal de alarmă tras de Greenpact

Semnal de alarmă tras de Greenpact

Litoralul românesc arată, după încheierea sezonului estival, ca o groapă de gunoi. După ce forfota din staţiunea Mamaia s-a încheiat, sunt vizibile, pe perioada iernii, mii de mormane de gunoaie. Dar nu numai staţiunea Mamaia suferă de acest “fenomen”, ci şi zona căilor ferate!

Greenpact a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte „groapa de gunoi” de pe litoralul românesc. Greenpact este o acţiune de monitorizare şi audit a litoralului românesc, începută în anul 2013. Pe parcursul timpului au fost întocmite mai multe rapoarte de monitorizare care au fost oferite Ministerului Mediului şi Apelor Române, dar şi primăriilor din localităţile care au plaje. „Fiind o acţiune de audit, noi avem rolul de a semnala şi a raporta către instituţiile abilitate aceste nereguli, noi nu curăţăm zona. Avem acţiuni de igenizare alăuri de Let′s do it România. Acolo este vorba de gunoi industrial, generat de către nişte firme, nu are rost să ne ducem noi să îl curăţăm”, a declarat Victor Maxim, preşedinte Greenpact. Despre această acţiune de monitorizare au cunoştinţă cei de la Primăria municipiului Constanţa, dar şi Apele Române. „Noi avem un raport de activitate cu aceste instituţii şi considerăm că activitatea pe care o facem noi nu poate să fie decât una constructivă pentru oraş, deoarece rolul nostru este să monitorizăm zonele pentru a se igieniza, nu doar pentru a raporta şi atât”, a mai adăugat preşedintele Greenpact. Una din zonele monitorizate de cei de la Greenpact este zona căilor ferate, iar situaţia este dezastruoasă: spaţiul verde de lângă calea ferată este practic înghiţit de de;euri, kilometri întregi. Chestionat pe această temă, Dorin Maer, directorul Regionalei CF Constanţa, preciza acum câteva luni că: „Dacă sunt gunoaie pe terenul căii ferate, aceasta trebuie să se ocupe. Dar dacă am reuşi să rezolvăm cauza, cine aruncă acolo şi de ce, ar fi bine. Noi am avut multe acţiuni de curăţenie în jurul căii ferate, iar peste o săptămână era la fel. Ori ne ocupăm cu calea ferată, ori devenim firmă de salubrizare”. Însă zona nu a fost curăţată absolut de loc, susţine Victor Maxim: „Această zonă nu a fost nici acum igienizată. Este cea mai mare groapă de gunoi ilegală din Constanţa. În opinia mea, Primăria Constanţa ar trebui să facă un protocol cu cei de la CF Infrastructură, prin care să facă curăţenie acolo, iar cei de la CFR să dea înapoi instituţiei Primăriei un contra-serviciu”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218