REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Livadariu, Racz şi Costache au pus la punct o adevărată mafie a petrolului

Livadariu, Racz şi Costache au pus la punct o adevărată mafie a petrolului

Replica API 27 iulie 2011 | 00:00 221

Cum a fost posibilă arestarea fraţilor Ion şi Stelian

Cum a fost posibilă arestarea fraţilor Ion şi Stelian

După descinderile de acum două zile la debarcaderul din Mamaia, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea fraţilor Ion şi Stelian Livadariu, dar şi a altor doi indivizi, Peter Attila Racz (despre care Replica de Constanţa scria în contextul mafiei Eco Ledo Net - microrafinăria de la Năvodari) şi Dumitru Costache, acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere. Magistraţii au stabilit că aceştia au adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 16 milioane euro, iar întreaga activitate a fost realizată prin persoane interpuse cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.

În concret, procurorii au stabilit că, în perioada 2009 - 2010, reprezentanţii legali ai SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia au fost instigaţi să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, înregistrând însă unele operaţiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării de petrotex, produs pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme inexistente a unei cantităţi de păcură, necesară fabricării petrotexului. Pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea firmei au fost înregistrate vânzări către firmele fantomă, însă motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi fantomă cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria. Prin aceleaşi metode, evazioniştii au dat câteva "tunuri" şi în Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC Blak Bitumen Factory SRL, societate ce deţine calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea DRAOV Vaslui. Potrivit ordonanţei de reţinere, banii obţinuţi erau retraşi din bănci prin intermediul unor alte firme fantomă, pe baza unor justificări gen achiziţia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nici o legătură cu aceste operaţiuni. Mai mult decât atât, în octombrie 2008, Peter Attila Racz i-a pretins patronului unei firme suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a-l feri de controale.

Firmă din Nicolae Bălcescu, coordonată de Racz

Cazul firmei "Excella", mediatizat anul trecut, prin prisma faptului că a fost prima persoană juridică din România împotriva căreia s-a început urmărirea penală, a avut legătură cu reţeaua de evazionişti reţinută de DNA. Excella Real Grup SRL din Nicolae Bălcescu, controlată la acea vreme de gruparea cetăţeanului maghiar Peter Attila Racz, a cumpărat peste 45.000 de tone de produse energetice, pentru care nu a plătit accize, pe motiv că le va folosi la fabricarea de produse industriale neaccizabile sau combustibil lichid. De fapt, Excella a vândut mai departe marfa, fără a o utiliza conform destinaţiei prevăzute, neplătind impozitele şi taxele aferente, în valoare de circa 100 de milioane de lei, vânzarea fiind făcută prin intermediul unor benzinari neautorizaţi din Bihor, Alba, Sibiu şi Cluj. Facem precizarea că activitatea de la Nicolae Bălcescu era monitorizată de mai multă vreme, chiar şi de către oamenii legii din Constanţa, potrivit surselor noastre. Dosarul fraţilor Livadariu nu se încheie aici, urmând ca şi alte firme şi persoane implicate să fie "săltate" într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat.

Daniel ALBU

În dosarul Livadariu, Replica de Constanţa îţi recomandă să citeşti şi:

http://www.replicaonline.ro/mafia-de-la-eco-ledo-net-din-navodari-renaste-sub-obladuirea-lui-bivolaru-392/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369