REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Liverpool a cucerit Supercupa Europei

Liverpool a cucerit Supercupa Europei

Replica API 15 august 2019 | 00:00 329

Liverpool a cucerit Supercupa Europei la fotbal, după ce a învins-o pe Chelsea cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare, miercuri seara, pe Beşiktaş Park din Istanbul, într-un meci în care scorul a fost 1-1 după 90 de minute şi 2-2 după 120 de minute.

Liverpool, campioana Europei, şi-a trecut în palmares a patra sa Supercupă europeană, graţie loviturilor transformate de Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold şi Salah, dar şi şutului apărat de portarul spaniol Adrian la execuţia lui Tammy Abraham. Pentru Chelsea au înscris Jorginho, Barkley, Mount şi Emerson.

Chelsea a deschis scorul prin francezul Olivier Giroud (36), senegalezul Sadio Mane (48) a restabilit egalitatea şi tot el i-a adus pe ''cormorani'' în avantaj (95), dar Jorginho a făcut 2-2 (101), din penalty.

O primă fază controversată a avut loc în min. 5, când mingea trimisă din foarfecă de Mane a fost blocată de Christensen cu mâinile în careu, dar franţuzoaica Frappart a lăsat jocul să continue. Liverpool a controlat debutul meciului, iar Kepa (16) a salvat golul la mingea trimisă de Salah cu exteriorul.

Chelsea a echilibrat jocul şi a fost mai incisivă în ofensivă, trecând pe lângă deschiderea scorului în min. 22, când Pedro a şutat din unghi în transversală. Kovacic (32) a fost blocat de Adrian în situaţie de gol, iar Giroud a concretizat perioada bună a londonezilor, în min. 36, după o pasă a lui Pulisic.

În repriza secundă, Liverpool a fost mai insistentă şi golul a venit repede, Mane trimiţând mingea în plasă (48), după ce Firmino a trecut mingea de Kepa. Portarul spaniol a avut o intervenţie notabilă în min. 51, la un şut deviat al lui Henderson, fiind salvator în min. 75, în două rânduri, mai întâi la şutul lui Salah, iar apoi a respins în bară mingea trimisă de van Dijk.

Meciul a intrat în prelungiri, iar Liverpool a avut prima ocazie, dar şutul deviat al lui Gomez a fost reţinut de Kepa (92). Goalkeeper-ul iberic nu a mai putut face nimic în min. 95, când Manea marcat după o minge întoarsă de Firmino.

La poarta cealaltă, Adrian (98) a salvat în faţa lui Abraham, dar Chelsea a primit penalty în min. 100, la o fază controversată, la care Frappart a făcut apel la arbitrajul video, fără a consulta personal imaginile cu duelul dintre Adrian şi Abraham. Jorginho a transformat şi a restabilit egalitatea.

Londonezii au părut mai proaspeţi în ultima parte a prelungirilor, dar Abraham (104) a reluat puţin alături, la centrarea lui Barkley, Adrian a respins şutul lui Mount (113), din poziţie centrală, iar Pedro a tras milimetric pe lângă (114).

Chelsea a jucat a patra sa Supercupă, câştigând una singură, în 1998.

Liverpool aduce Angliei a opta Supercupă, Spania fiind lider din acest punct de vedere (15 trofee) urmată de Italia (nouă). Ultima Supercupă europeană câştigată de o echipă din Albion a avut loc în 2005, când Liverpool o învingea cu 3-1 pe ŢSKA Moscova. Reprezentantele Premier League au pierdut ultimele patru Supercupe jucate, Manchester United în 2017 şi Chelsea în 2012 şi 2013.

A fost pentru prima oară din 2013 când un club spaniol nu câştigă trofeul (FC Barcelona, Real Madrid - trei, Atletico Madrid).

Alte şapte Supercupe s-au disputat între reprezentante ale aceleiaşi ţări, Italia - două, iar Spania - cinci.

Liverpool şi Chelsea se întâlniseră până acum de zece ori în cupele europene, toate meciurile având loc după 2005, toate în Champions League. Cinci partide s-au încheiat la egalitate, ''cormoranii'' au obţinut două victorii, iar Chelsea trei.

În cele 181 de confruntări anterioare dintre cele două cluburi, Liverpool a adunat 77 de victorii, Chelsea, 63, iar 41 s-au încheiat la egalitate.

Liverpool a învins-o pe Tottenham cu 2-0 în finala Champions League, iar Chelsea a cucerit trofeul Europa League după 4-1 în finala cu o altă formaţie engleză, Arsenal.

Meciul de la Istanbul a fost arbitrat de franţuzoaica Stephanie Frappart, arbitri asistenţi vor fi compatrioatele sale Manuela Nicolosi şi Michelle O'Neill. A fost pentru prima oară când o femeie arbitru a oficiat la un meci dintr-o competiţie majoră UEFA din fotbalul masculin.

sursa: AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614