REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Liviu Pop: Programele şcolare ar trebui rescrise, iar manualele ar trebui înlocuite cu ebook-uri

Liviu Pop: Programele şcolare ar trebui rescrise, iar manualele ar trebui înlocuite cu ebook-uri

Replica API 11 septembrie 2012 | 00:00 199

Toate programele şcolare ar trebui rescrise, întrucât acestea sunt "neadapatate, orientate spre cantitate de informaţii şi nu spre formare de abilităţi", în timp ce manualele ar trebui înlocuite cu ebook-uri, susţine fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop. "Odată cu rescrierea acestor programe şcoale, putem discuta de un nou curiculum naţional. De la apariţia Legii Educaţiei, nu au fost rescrise decât trei programe şcolare, ceea ce a dus la întârzierea aplicării reformei. Trebuie regândite planurile de învăţământ, asta însemnând numărul de ore pe care trebuie să le parcurgă elevii, în funcţie de clasele şi profilele la care sunt înscrişi", a adăugat Pop. Fostul ministu al Educaţiei mai spune că odată cu rescrierea programelor şcolare, implementarea manualelor este "absolut" necesară. "Trebuie introduse manuale şcolare electronice, acele ebook-uri în termeni informatici, în care să se poată introduce toate manualele care se scriu pe nivelul de învăţământ. În felul acesta, profesorii care semnează acele manuale, pot să predea dreptul de utilizare al produsului final Ministerului Educaţiei, iar acesta să plătească acest serviciu. Drept urmare, fiecare elev va putea să-şi aducă, pe ebook, manualul pe care profesorul îl recomandă la clasa respectivă. Asta ar da posibilitatea de a nu mai aştepta oferte pentru tipărirea manualelor, iar din punct de vedere financiar efortul nu ar fi foarte mare. În momentul de faţă discutăm de aproximativ 18 milioane de lei pe care Ministerul Educaţiei îi plăteşte, anual, doar pentru retipărirea a maximum 15% din manuale. Mai mult, nu există cuantificată o sumă a auxiliarelor pe care le plătesc părinţii. O investiţie în ebook-uri ar însemna undeva pe la 80, 90 milioane de euro, bani pe care Ministerul Educaţiei i-ar aloca o singură dată, la patru sau cinci ani. Astfel, dacă facem un calcul simplu, investiţia în aceste ebook-uri se dovedeşte un lucru realizabil şi eficient", a explicat Pop.

Potrivit sursei citate, Legea Educaţiei Naţionale ar trebui corectată, astfel încât aceasta să fie "utilă şi practică". "Actuala Lege a Educaţiei are foarte multe carenţe, este o lege făcută 'pe picior', sunt lucruri pe care eu, ca ministru, le-am corectat în mandatul de 45 de zile, însă au rămas foarte multe lucruri care încă mai trebuiesc îndreptate", a conchis Liviu Pop.

Sursa:Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108