REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Localurile din Constanţa fac orice pentru clienţi! Au găsit METODE INEDITE pentru FUMĂTORI

Localurile din Constanţa fac orice pentru clienţi! Au găsit METODE INEDITE pentru FUMĂTORI

Replica API 22 decembrie 2016 | 00:13 681

Holul de la baie şi… depozitul din spate

Holul de la baie şi… depozitul din spate

Odată cu noua lege antifumat, administratorii localurilor de la malul mării au început să se gândească serios la reorganizare, astfel încât acum, cel mai probabil, au căpătat cunoştinţe temeinice în domeniul amenajărilor interioare. De ce? Pentru că o simplă scară de incendiu, o parcare subterană, holul de la baie sau chiar depozitul au fost transformate în locuri pentru fumători.

Legea antifumat a agitat spiritele în aşa hal în primăvara acestui an, încât oamenii au fost la un pas de a ieşi în stradă. Dar cum pasul acela e mare şi greu de făcut, au preferat să-şi „strige” nemulţumirea pe internet. Apoi au început să simtă schimbarea şi administratorii localurilor, care au precizat că vânzările scădeau de la o zi la alta. Şi asta până când unul şi altul au stat şi s-au gândit la soluţii pentru a fenta oarecum legea. Prin urmare, potrivit informaţiilor noastre, există baruri în staţiunea Mamaia, la intrare, unde se fumează în anexe.

„Lângă bar este un depozit. Ţin acolo mobilier vechi şi sticle cu băutură şi se fumează”, a spus o tânără din municipiu. Şi cazuri se pot întâlni în tot oraşul. Spre exemplu, un pub din Piaţa Ovidiu a amenajat o terasă încălzită destinată fumătorilor, dar este acoperită şi, culmea!, are şi pereţi. Potrivit altor informaţii, la un anumit restaurant de pe I.C. Brătianu se fumează pe scara de incendiu, iar la un restaurant din centru se poate pufăi în voie la etaj. O situaţie similară a fost înregistrată şi la un pub din Tomis Nord, amplasat pe strada Tulcei, acolo unde holul de la baie a fost transformat în loc pentru fumat.

Mai exact, din sala unde sunt mesele se intră în acest hol şi apoi în băi. Şi exemplele pot continua la nesfârşit. Spre exemplu, în parcările subterane ale centrelor comerciale, cum ar fi Vivo, se fumează la greu. Dovadă stau chiştoacele aruncate şi fumul care poate fi tăiat cu un cuţit. Şi, cum se apropie petrecerile, de Crăciun, Revelion, cu siguranţă că aceste locuri nu vor fi „demolate”, din contră – am putea spune. Însă, să nu uităm că există o lege!

Atenţie, s-ar putea lăsa cu amenzi usturătoare!

Potrivit ghidului privind implementarea acesteia, cu nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, administratorii au obligaţia de a elabora şi de a pune în aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul în spaţiile închise din respectivele spaţii. Totodată, trebuie să marcheze spaţiile menţionate cu indicatoare cu mesajul „Fumatul interzis” şi cu simbolul internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală. Pentru o bună implementare a legii, se recomandă ca administratorii de spaţii publice închise şi locuri de muncă să afişeze lângă indicatorul cu „Fumatul interzis” numărul de telefon al celei mai apropiate unităţi de poliţie locală sau structuri de poliţie în localităţile în care unde nu există poliţie locală.

Legea prevede sancţiuni pentru persoanele fizice care fumează în spaţiile în care fumatul este interzis: amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei şi pentru persoanele juridice care administrează spaţiile în care fumatul este interzis: amendă contravenţională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.

Sancţiunile vor fi aplicate de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliţia Română, Jandarmeria, IGSU, Poliţia de Frontieră), atunci când angajaţii sau/şi cetăţenii fumează într-un spaţiu în care fumatul este interzis şi de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceştia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaţilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Sesizarea încălcării legii se poate face de către angajaţi sau/ şi cetăţeni prin apelarea numărului de telefon al poliţiei locale sau al reprezentanţilor locali ai MAI în localităţile în care nu există poliţie locală şi apelarea inspectoratului teritorial de muncă, în cazul în care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnii de la OPC.control la barul din spatele catanga
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108