REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Locuinţă SECRETĂ pentru victimele violenţei în familie din Constanţa

Locuinţă SECRETĂ pentru victimele violenţei în familie din Constanţa

Replica API 2 martie 2018 | 00:00 1448

După prima palmă vine întotdeauna a doua, iar până la bătaie nu mai este decât o scânteie! O știu și victimele violenței în familie, deși din diverse motive aleg să rămână alături de partenerul de viață agresiv. De multe ori, femeile invocă faptul că nu au unde să plece. Puține știu că ajutorul poate fi la un telefon distanță. 0341921 este numărul de telefon înființat anul trecut de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, iar victimele care cer sprijin pot fi cazate inclusiv într-o locuință secretă.

Violența în familie este un fenomen de „tradiție” în familia de români. Acesta este, după cum spun și psihologii, și unul dintre motivele pentru care victimele violenței domestice s-au obișnuit să tacă și să suporte. Din generație în generație, „bătaia a fost ruptă din rai”, atât în cazul copiilor, cât și în cazul nevestei.

Constanța are un Telefon pentru victimele violenței, dar nu prea sună nimeni!

„Unde să plec? Nu am pe nimeni să mă ajute, la părinți nu pot să merg, la alte neamuri îmi e rușine!” – o afirmație atât de frecventă auzită de la victimele violenței în familie. Dar soluții sunt. De exemplu, DGASPC Constanța pune la dispoziția victimelor violenței în familie două centre unde pot fi cazate, respectiv o „locuință secretă”, unde sunt cazate doar persoanele adulte, și Centrul pentru primire în regim de urgență a copilului, unde pot fi cazate mame cu copii sau femei gravide în ultimul trimestru de sarcină. Iar din august 2017 a lansat și un Telefon pentru victimele violenței, 0341921, unde acestea pot solicita ajutorul. Până în prezent, puține victime au apelat la numărul respectiv.

„În decursul anului 2017, la Telefonul verde pentru victimele violenței au sunat șapte persoane, cinci din mediul urban și două din rural, dintre care trei au cerut cazare la locația secretă, iar alte patru au dorit doar să beneficieze de suport psihologic. Anul acesta, au fost înregistrate patru apeluri la 0341921, trei din urban și unul din rural și doar o singură persoană a solicitat, pe lângă îndrumare și sprijin psihologic, și cazare”, ne-a precizat Oana Manoilă, purtător de cuvânt al DGASPC Constanța.

În cadrul locuinței secrete sunt disponibile patru locuri, iar victimele pot fi cazate în respectivul apartament 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire. Contează însă ca victimele să fie cele care sună la 0341921 și să ceară sprijinul.

În cadrul Centrului de Primire a Copilului în Regim de Urgență – Modulul Mama și Copilul, în anul 2017 au beneficiat de adăpost și consiliere 22 mame cu 26 de copii din mediul urban și 15 mame cu 31 de copii, din mediul rural. De la începutul lui 2018, au primit ajutor trei mame cu trei copii, din mediul urban și o singură mamă din mediul rural, cu doi copii.

În prezent, în centru sunt 11 mame cu 15 copii, respectiv nouă mame cu 10 copii din mediul urban și două mame, cu cinci copii, din mediul rural.

Peste o mie de cazuri de violență în familie, sesizate în 2017 în Constanța

Anul trecut, în atenția specialiștilor DGASPC Constanța au ajuns, prin diferite canale, 1.207 cazuri de violență în familie, care au inclus atât violența fizică împotriva mamei sau a copiilor, violența psihică sau abuzul sub alte forme. În trimestrul I: 230 cazuri urban și 126 cazuri în rural; trimestrul II: 104 cazuri în urban și 137 cazuri în rural; trimestrul III: 206 cazuri în urban și 111 cazuri în rural; trimestrul IV: 184 cazuri în urban și 109 cazuri în rural.

În multe dintre situații, însă, victimele au luat decizia să rămână în mediul familial viciat. De altfel, de acest aspect se lovesc și polițiștii. De multe ori, victimele își retrag plângerile penale, renunțând să urmeze căile legale pentru ca cei care le-au făcut să sufere să fie pedepsiți. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, în cursul lui 2017, au înregistrat 399 de dosare privind violența domestică în mediul rural, în vreme ce din mediul urban au fost înregistrate, lunar, aproximativ 48 de cazuri. Se impune menționat că în această statistică sunt înregistrate toate cazurile de violență care au loc în sânul familiei, inclusiv loviturile și alte violențe, tentativele de omor, crimele, pruncuciderile, dar și proxenetismul, dacă relația dintre proxenet și persoana obligată să se prostitueze este una familială.

Mamă cu patru copii, bătută și umilită de soțul violent

Cel mai recent caz intrat în atenția DGASPC Constanța este al unei mame de 37 de ani, cu patru copii, care au vârste între un an și jumătate și 15 ani. Femeia și copiii sunt pentru a doua oară în atenția asistenților sociali. Prima oară a fost cazată la centrul de la Mangalia, pe când era însărcinată, în șapte luni, cu cel mai mic dintre copii. Ulterior s-a întors la soțul care o abuza fizic și emoțional, justificând că i s-a părut că „s-a schimbat”. Nu a trecut însă mult timp și a revenit la vechile obiceiuri, așa că, în prezent, femeia spune că este hotărâtă să ia viața în piept singură. În prezent, personalul de la Modulul mamă-copil o ajută pe mamă să își găsească un loc de muncă și o locuință cu chirie.

Ordinul de protecție provizoriu va salva vieți?

Ultima modificare legislativă privind modul cum pot interveni autoritățile în cazurile de violență în familie a avut loc la începutul lunii februarie și constă în introducerea ordinului de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot îndepărta, de îndată, agresorul din domiciliu și să îi monteze o brățară electronică de urmărire. Nu peste o lună, nu la sfârșitul procesului penal, ci în momentul primirii sesizării.

„Din punctul nostru de vedere, această nouă reglementare ar putea fi, în unele cazuri de violență extrem de grave de, salvatoare de vieți, pentru că permite oamenilor legii să intervină imediat în locuința în care se produce agresiunea și să îl scoată pe agresor de acolo. De regulă, femeile agresate trebuie să strângă foarte multe dovezi împotriva agresorului pentru a face plângere la Poliție sau ca instanța de judecată să ia o decizie în sensul de a emite un ordin de protecție.

În cele mai multe cazuri, victimele agresiunilor, violențelor fug de la domiciliu. Își iau copiii și câteva lucruri. Fie se refugiază la rude, fie se adresează serviciilor noastre de protecție. În prezent, la modulul mamă-copil se află 11 femei cu 15 de copii. Aici primesc tot ce este necesar – cazare, masă, haine, prodse de igienă - inclusiv consiliere psihologică și sunt ajutate să se reintegreze treptat, să își reia viața normală. Sunt ajutate să își găsească un loc de muncă sau chiar o locuință, în chirie”, au mai precizat reprezentanții DGASPC Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
femeile de azi chiar trebuie batute ca prea si-au luat-o in cap. deh daca neomarxismul le otraveste mintea redusa...normal . si uite asa castiga islamul
1
5
Daca e secreta, masura de protectie de ce trambitati despre ele?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369