REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Locuitori din insulele greceşti manifestează la Atena împotriva taberelor de migranţi

Locuitori din insulele greceşti manifestează la Atena împotriva taberelor de migranţi

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 377

Responsabili şi locuitori din insulele greceşti puternic afectate de prezenţa miilor de migranţi s-au deplasat joi la Atena pentru a protesta împotriva planului guvernului de a construi noi tabere destinate migranţilor în insulele lor, informează AFP, citată de Agerpres.

Zeci de manifestanţi din insulele Lesbos, Chios şi Samos s-au adunat în faţa Ministerului de Interne, agitând bannere cu un conţinut ostil la adresa proiectului guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis.

Confruntat cu o recrudescenţă a sosirilor de migranţi în insulele din Marea Egee şi cu o aglomerare a taberelor care adăpostesc migranţi în condiţii insalubre, guvernul grec a anunţat închiderea celor trei cele mai suprapopulate tabere din Lesbos, Samos şi Chios, ale căror condiţii de viaţă au fost denunţate în unanimitate.

Dar aceste tabere vor fi înlocuite cu noi centre până la jumătatea anului 2020, cu o capacitate totală de 20.000 de migranţi în cele trei insule, cărora li se adaugă cele din Leros şi Kos.

Autorităţile locale şi locuitorii din cele cinci insule resping în bloc acest proiect împotriva cărora ei deja au manifestat de mai multe ori în insule, cerând transferul imediat al majorităţii solicitanţilor de azil prezenţi în teritoriile lor.

Oamenii s-au indignat şi mai tare după ce guvernul a anunţat că terenuri le-ar putea fi rechiziţionate pentru o perioadă de 3 ani pentru a construi acolo noile centre.

'Discuţiile nu pot dura la infinit, a venit timpul pentru a lua decizii', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas la canalul de televiziune ERT, precizând că, în cazul rechiziţionării, proprietarii vor fi despăgubiţi.

'Suntem pregătiţi să încercăm să găsim soluţii paşnice cu condiţia ca guvernul să abandoneze aceste metode' de rechiziţionare, a declarat guvernatorul regiunii Egeea de Nord, Constantinos Moutzouris, la Alpha TV.

Construcţia de noi tabere ar urma să înceapă în martie şi acestea ar trebui să devină operaţionale în vară, a anunţat noul ministrul pentru migraţie, Notis Mitarachi, adăugând că noile centre ar urma să adăpostească în total 20.000 de persoane pentru o perioadă de maximum trei luni. În acelaşi timp, guvernul intenţionează să accelereze examinarea cererilor de azil, a spus el.

Spre deosebire de actualele tabere, noile centre vor avea caracter 'închis' pentru a controla mai bine venirile şi plecările solicitanţilor de azil în insule.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR), peste 38.000 de solicitanţi de azil se înghesuie în prezent în tabere insalubre din insulele greceşti din Marea Egee, în timp ce capacitatea lor nu este decât de 6.200 de persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo TEMISTOCLE! Respect!
1
0
Dati-i afara grecilor. Nu inregistrati decat pierderi de pe urma lor.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367