REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Locuitorii acestor zone din România se vor pensiona mai repede. Veste uriașă!

Locuitorii acestor zone din România se vor pensiona mai repede. Veste uriașă!

Replica API 11 decembrie 2018 | 18:31 260

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, care dezbate proiectul legii pensiilor, a aprobat marţi ca locuitorii din zonele industriale cu poluare remanentă, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat, să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în aceste zone.

Potrivit articolului nou introdus, "în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MMJS, MS şi MEc, metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă. Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri. Locuitorii din unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în zona determinată prin ordinul comun, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat".

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Un alt amendament adoptat, propus de PSD, se referă la reducerea punctajelor acordate persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate.

Conform textului adoptat, "pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de: a) 0,50 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,35 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,15 puncte pentru gradul III de invaliditate". În forma votată de Senat se prevedea că în acest caz punctajul lunar este de: a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Adoptarea acestui amendament a fost motivată de faptul că "punctajele lunare acordate sunt mai mari decât punctajul lunar pe care îl poate obţine o persoană asigurată care plăteşte contribuţie la salariul minim brut pe ţară".

Deputaţii din comisie au menţinut prevederea din proiectul iniţiat de Guvern referitoare la valoarea punctului de pensie.

"Valorile punctului de pensie sunt următoarele: a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei; b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei; c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei", arată textul adoptat.

Astfel, membrii comisiei au respins amendamentul depus de deputatul Victor Ponta potrivit căruia, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie să fie de 1.875 lei.

Potrivit altor articole adoptate, ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei care, în ultimele trei luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Motivarea amendamentului a fost aceea că trebuie un tratament egal cu cel al persoanelor cărora li se acordă pensie de invaliditate care fac dovada că au fost asigurate cel puţin o zi.

De asemenea, s-a stabilit că ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu şi raportul de muncă a fost suspendat.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo PSD bravo PSD singurul partid care tine la popor
2
5
ne frezonati dea-n pulea atata timp cat exista pesiile speciale pentru magistrati,parlamentari,politie,armata si paznicii facultatilor,restul nu inseamna decat un mod de zapacit omul
6
3
Cica veste uriasa.Mai devreme cu 2 ani daca au locuit si lucrat 35.Parerea mea ca nu apuca pensia deci unde e vestea uriasa?
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367