REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
15.7° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Locuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Locuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Replica API 21 mai 2022 | 00:05 996

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un buget de aproximativ un miliard de euro, sunt binevenite, iar comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori beneficiază, în premieră, de fonduri europene pentru proiecte pe managementul apei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"În ciuda implicării mai multor ministere în aceste activităţi, în ultima perioadă, lucrurile nu stau foarte bine. Avem în continuare comunităţi care nu au reţele de apă potabilă şi reţele de apă uzată. Avem primării care nu au reuşit să dezvolte capacităţi, această logistică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Sunt binevenite investiţiile din POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r.), sunt binevenite investiţiile din Anghel Saligny şi din PNNR, cu un buget de aproximativ un miliard de euro pentru a susţine atât comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi, cât şi comunităţile mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi. Este prima dată când avem fonduri europene disponibile pentru comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. În componenta managementul apei, în bugetul de 1,4 miliarde de euro, trebuie să construim 1.600 km de reţele de apă, 2.500 km de reţele de canalizare în localităţi cu peste 2.000 de locuitori echivalenţi, şi 400 km în localităţi mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Putem finanţa aproape 13.000 de sisteme individuale sau alte sistem adecvate construite şi operaţionale în aglomerări mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Aici vorbim de acele soluţii care vor fi reglementate săptămâna viitoare printr-o Hotărâre de Guvern", a menţionat Tanczos.

Ministrul de resort a adăugat că reglementările privind capacităţile individuale prin care se doreşte asigurarea conectării a peste 88.000 de gospodării la reţelele existente vor fi incluse într-o Hotărâre de Guvern.

"Am îndeplinit milestone-ul de anul trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Completăm prin Hotărâre de Guvern reglementările pentru aceste capacităţi individuale şi va trebui să asigurăm inclusiv conectarea a peste 88.000 de gospodării la reţelele existente. Este o problemă cu care se confruntă toată ţara. Sunt situaţii când reţelele sunt construite, există, dar din diverse motive gospodăriile nu sunt conectate şi apele uzate nu sunt colectate aşa cum trebuie. Aici venim cu acest sprijin financiar pentru gospodăriile care din motive sociale nu se pot conecta la aceste sisteme de canalizare. Rata de finanţate este 100%. Alocarea financiară pentru comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori este de 260 de milioane de euro", a explicat oficialul.

Acesta a anunţat, totodată, că în maximum două săptămâni, vor fi lansate ghidurile pentru proiecte ce vizează gestionarea deşeurilor.

"Cam în două săptămâni vom lansa şi ghidurile pentru gestionarea deşeurilor. Acolo vorbim de două tipuri de intervenţie: centrele de port voluntar - proiect-tip ce va fi implementat în peste 560 de locaţii, unde vor putea depune deşeurile voluminoase rezultate din gospodării, şi de asemenea vom asigura finanţare pentru construirea a aproximativ 13.000 de insule inteligente pentru zona urbană. În aceste insule inteligente se depun deşeurile menajere pe bază de card sau aplicaţie pe telefon", a subliniat Barna Tanczos.

Ghidurile solicitantului pentru două investiţii din cadrul Componentei 1 din PNRR - Managementul apei au fost lansate, vineri, în consultare publică. Este vorba despre prima investiţie cu extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi, și, respectiv investiția a doua, colectarea apelor uzate în aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi din arii naturale protejate, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce replica nu spune nimic despre acesti politicieni unguri care fac dedervicii sratului . Vedeti ce face presedinta ungariei zilele acestea la cluj si alba
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369