REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Locuitorii din Valu nu mai suportă PENELE de CURENT: „Ni se strică aparatura!”

Locuitorii din Valu nu mai suportă PENELE de CURENT: „Ni se strică aparatura!”

Replica API 13 aprilie 2016 | 11:12 515

Şocuri… electrocasnice

Şocuri… electrocasnice

Sursa foto: enational.ro

Situaţie revoltătoare la Valu lui Traian! După ce, în ultimele săptămâni, penele de curent şi căderile de tensiune au fost mai dese ca niciodată, cetăţenii s-au decis să facă o petiţie pentru a remedia această veche problemă. Se pare că nici o deosebire şi nici o schimbare benefică pentru locuitorii din Valu nu a avut loc de ani de zile.

Ei bine, această situaţie strigătoare la cer trebuie să ia sfârşit odată şi odată, spun locuitorii din Valu lui Traian. Aceştia sunt sătui ca reprezentanţii ENEL să se joace de-a şoarecele şi pisica. Desele întreruperi ale alimentării cu energie electrică i-au adus la disperare pe oameni, mai ales că foarte mulţi s-au ales şi cu pagube destul de serioase. Sătui să li se ardă obiectele electrocasnice şi să stea în întuneric ore în şir, cetăţenii au demarat o petiţie în acest sens. Zile la rând, comuna Valu a înregistrat câte cinci - şase pene de curent pe zi.

„Prin această petiţie cerem companiei ENEL să asigure livrarea curentului electric într-un mod optim, fără fluctuaţii şi fără întreruperi în comuna Valu lui Traian, judeţul Constanţa. În momentul de faţă aparatele noastre electronice sunt puse în pericol de aceste opriri de curent sau mai mult decât atât au fost înlocuite pentru că s-au stricat!” se arată în preambulul petiţiei. Locuitorii comunei sunt disperaţi şi nu mai ştiu ce să facă în această situaţie. „Suntem din ce în ce mai afectaţi de aceste pene de curent.

Mie, personal, mi s-au ars maşina de spălat şi frigiderul. Când am sunat la cei de la Enel mi s-a spus că trebuie să fac o solicitare în acest sens şi să aştept să să întrunească o comisie care să vină să verifice care este situaţia şi dacă, într-adevăr, aparatura a fost arsă din cauza penelor de curent”, a declarat Aura C. Totodată, femeia susţine că reprezentanţii ENEL i-au spus să nu cumva repare frigiderul pe cont propriu. „Ar fi trebuit să stau cu frigiderul stricat, în condiţiile în care s-a ars senzorul de răcire.

Mi-au spus să nu umblu la el pentru că trebuie să facă o constatare. Am întrebat cât durează şi mi-au spus că nu ştiu, cât mai repede. Bun, dar eu ce fac? Eventual dau banii pe un alt frigider pentru că pe cel existent nu-l pot repara, nu? Sau mănânc la restaurant... cam aşa merg lucrurile când vine vorba de ENEL. Vă spun că ne-am săturat ca aproape în fiecare seară să stăm cu frica în sân că ni se arde aparatura. Sunt căderi de tensiune în permanenţă”, a mai adăugat Aura. C.

Și patronul sălii de fitness din localitate se declară indignat de aceste pene de curent și susține că aparatura pe care o deține este una foarte scumpă și că nu își permite să i se strice. Potrivit surselor noastre, o bandă de alergat s-a stricat tocmai din această cauză, iar prețul unui astfel de aparat este de aproximativ 3.000 de lei! Una peste alta, nemulţumirile oamenilor din comună au făcut şi obiectul unor sesizări în atenţia Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, cea mai recentă reclamaţie fiind depusă de Florin Ţugurel, preşedintele PMP Valu lui Traian, acesta solicitând OPC să intervină în soluţionarea situaţiei.

Contactați de reporterii Replica, reprezentanții ENEL afirmă ca la momentul actual nu au un răspus clar în ceea ce privește penele de curent. „Nu am cum să vă spun de ce sunt căderi de curent în zonă în acest moment. Mă voi consulta cu colegii care se ocupă de zona Valu lui Traian și vă voi comunica răspunsul tehnic în scris.” a declarat Johanna Scânteie, purtătorul de cuvânt al ENEL.

Iată cum poți primi despăgupiri

Românii au posibilitatea să obţină despăgubiri de la furnizorul de energie electrică pentru electrocasnicele „prăjite” din cauza lui, după ce în Monitorul Oficial de marţi, 29 decembrie 2015, a fost publicat un ordin al ANRE în acest sens. Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „pentru aprobarea Procedurii privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de reţea” a devenit lege după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, despăgubirea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V). În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clientul va depune cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică. Ulterior, dacă se va stabili ca aceasta este îndreptăţită, va fi necesară şi depunerea unor documente justificative. După depunerea cererii de despăgubire, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanții operatorului de rețea și ai furnizorului vor face verificări acasă la client.

„Contravaloarea despăgubirii pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice este suportată de OR (operatorul de rețea – n.r.) și este achitată de către acesta CC (clientului casnic – n.r.), prin intermediul furnizorului sau, după caz, direct CC, dacă în urma investigației efectuate de către OR și furnizor se constată existența prejudiciului și culpa OR”, se mai precizează în textul de lege.

Pentru a solicita în scris despăgubiri, clienții vor avea la dispoziție zece zile lucrătoare. Termenul se va calcula începând cu data la care s-a produs supratensiunea sau data la care clienții vor afla despre acest eveniment. Plata se va face fie prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poștal sau în numerar. Totodată, va exista și varianta scăderii banilor datorați din următoarele facturi de curent.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369