REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Locurile de muncă nu sunt întotdeauna mai bine plătite în străinătate. Poţi câştiga la fel şi în Constanţa

Locurile de muncă nu sunt întotdeauna mai bine plătite în străinătate. Poţi câştiga la fel şi în Constanţa

Replica API 1 iunie 2015 | 23:53 114

Montatorii de ţiglă, la mare căutare

Montatorii de ţiglă, la mare căutare

Tot mai mulţi români aleg să plece din România în căutarea unui trai mai bun, principalul factor fiind legat de locurile de muncă şi de salariile mici din ţara noastră. Însă, de multe ori, victime colaterale cad copiii, care nu înţeleg ce se întâmplă de sunt nevoiţi să rămână cu un singur părinte, doar cu bunicii, rudele sau poate cu fraţii mai mari. Însă, nu întodeauna locurile de muncă din străinătate sunt cu adevărat mai profitabile faţă de cele din România. De curând, a apărut un anunţ în care se căutau montatori de ţiglă metalică sau ceramică pentru Suedia, salariul fiind de 1.100 de euro.

În anunţul postat pe un site de specialitate este specificat că se caută montatori de ţiglă, experienţa fiind necesară, de asemenea şi cunoaşterea limbii suedeze sau engleze. Salariul este de 1.100 de euro pe lună şi se lucrează câte 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi. Pentru orele suplimentare se acordă bani în plus. La prima vedere pare tentant, însă, dacă se “sapă” un pic, poate că se găsesc astfel de oferte şi la malul mării. Un afacerist din Constanţa a stat de vorbă cu reporterii “Replica”, explcând cam câţi bani câştigă astfel de montatori. Potrivit acestuia, unele firme de profil lucrează cu oamenii pe bază de contract de colaborare. În general, este vorba despre o echipă de circa 4 -5 oameni, care primeşte banii la lucrare, referindu-ne aici la montarea ţiglei metalice pe acoperiş. Lucrările diferă, fiind vorba strict de montarea ţiglei sau se poate include şi dulgheria, adică structura acoperişurilor caselor. Însă, vorbind la modul general, mâna de lucru se efectuează la metru pătrat. Astfel, pentru dulgherie şi montare ţiglă (aşa cum se procedează de fapt întrucât nu poţi monta ţiglă pe o bază deteriorată/veche) montatorii percep circa 20 – 23 de lei pe metru pătrat. Dacă e vorba strict de ţiglă (ceea ce e foarte rar) se percep 10 – 12 lei pe metru pătrat. În medie, lucrările cuprind un acoperiş de circa 100 de metri (întrucât sunt şi de 200, dar şi de 50). Pe lună, o firmă de profil care se ţine de treabă efectuează cam 20 de lucrări, poate şi mai bine. Făcând un calcul estimativ, statisticile stau cam aşa: între 20.000 şi 24.000 de lei de echipă doar pentru montare ţiglă, venind de persoană între 5.000 şi 6.000 de lei, mai mult sau mai puţin. Când este vorba şi de dulgherie, banii sunt mult mai mulţi. Doar că, în acest caz, cazarea şi masa nu sunt incluse întrucât, potrivit surselor noastre, muncitorii vin din Moldova şi se stabilesc la malul mării de prin martie până pe la mijlocul lunii octombrie. Prin urmare, la capitolul montatori ţiglă, nu prea este diferenţă între România şi Suedia, poate doar la condiţiile de lucru şi modalitatea actelor încheiate în ceea ce priveşte contractul de muncă. Cât despre alte segmente, România este clar codaşă, mai ales în cazul locurilor de muncă unde se cer studii superioare. Astfel, afaceriştii din România încurajează muncitorii necalificaţi să deschidă bine ochii înainte de a accepta un loc de muncă departe de casă şi de copii şi să se intereseze şi prin ţară de un serviciu similar. Nu se ştie de unde sare... „iepurele”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218