REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Logodnica lui Jamal Khashoggi speră la o schimbare a poziţiei SUA în cazul uciderii editorialistului

Logodnica lui Jamal Khashoggi speră la o schimbare a poziţiei SUA în cazul uciderii editorialistului

Replica API 9 februarie 2019 | 00:00 339

Hatice Cengiz

Logodnica turcă a lui Jamal Khashoggi şi-a exprimat vineri speranţa într-o schimbare de abordare din partea SUA, sub impulsul Congresului, în privinţa morţii editorialistului saudit, fără a exclude o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump în anumite condiţii, relatează AFP.

Hatice Cengiz a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă la Istanbul pentru a prezenta o carte despre viaţa lui Khashoggi, jurnalistul saudit asasinat în consulatul ţării sale din metropola turcă în octombrie.

Cartea, intitulată 'Jamal Khashoggi: viaţa, lupta şi secretele sale', a fost scrisă de jurnaliştii turci Mehmet Akif Ersoy şi Sinan Onus, care au folosit mărturia lui Hatice Cengiz. Traducerea în engleză a volumului urmează să apară săptămâna viitoare.

În această carte, Hatice Cengiz îşi împărtăşeşte amintirile şi documente ce reconstituie viaţa lui Jamal Khashoggi "care pentru voi a fost un jurnalist, dar pentru mine a fost un bărbat".

Reamintind că Trump i-a trimis o invitaţie, pe care ea a declinat-o în decembrie, Hatice Cengiz a declarat că "ar putea fi vorba de o vizită în SUA în martie", dorindu-şi totuşi ca preşedintele american să îşi schimbe "atitudinea" şi "să urmărească acest caz îndeaproape".

"Am speranţe, nu neapărat în legătură cu Trump, ci în privinţa faptului că noul Congres va urmări îndeaproape acest caz", a adăugat Hatice Cengiz, care a fost pe punctul de a izbucni în plâns la începutul intervenţiei.

Declaraţiile survin în contextul în care Trump avea termen până vineri să transmită Congresului pe cine consideră responsabil de asasinarea lui Khashoggi.

Uciderea lui Khashoggi a stârnit indignare la nivel mondial şi a afectat considerabil imaginea prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, considerat responsabil de această crimă de către senatori americani pe baza unor concluzii ale CIA.

Însă administraţia Trump afirmă că nu deţine probe irefutabile în legătură cu implicarea sa şi subliniază importanţa parteneriatului strategic dintre Washington şi Riad.

Refuzând să aducă acuzaţii, Hatice Cengiz a spus că aşteaptă încheierea anchetei în desfăşurare în Turcia şi deplânge faptul că trupul neînsufleţit al lui Khashoggi este în continuare de negăsit.

În acelaşi timp, ea şi-a exprimat speranţa că va exista o conştientizare la nivel mondial după ce raportorul special al ONU privind execuţiile extrajudiciare a afirmat joi că deţine "probe" care arată că moartea lui Khashoggi a fost planificată şi comisă de reprezentanţi ai statului saudit.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218