REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

"Lopătarii" lui Mitrea strâng algele din Mamaia selectiv

"Lopătarii" lui Mitrea strâng algele din Mamaia selectiv

Replica API 8 iunie 2011 | 00:00 126

Turism pe litoral... cu remorca

Turism pe litoral... cu remorca

Mirosul algelor aflate în putrefacţie pe plaja din staţiunea Mamaia pune pe fugă turiştii veniţi să se "prăjească" la soare. Deşi au scos sume considerabile din buzunar pentru a petrece câteva zile pe litoral, turiştii se declară nemulţumiţi de prestaţia instituţiilor răspunzătoare de îngrijirea sectoarelor de plajă, care decid să colecteze algele ajunse la ţărm în mod selectiv - adică, din loc în loc sau... deloc. Reclamaţiile celor cazaţi în Mamaia curg pe bandă rulantă, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Ape Dobrogea Litoral, deşi e depăşit de situaţie, a anunţat că a reuşit să strângă, luni seara, din Mamaia, cu 8 încărcătoare tip wola, 4 autobasculante şi 4 tractoare cu remorcă, 200 de tone de alge. În timp ce Marian Mitrea, şeful ABADL, încearcă să ne convingă prin informări de presă că "situaţia este sub control", alte câteva sute de tone de alge plutesc încă în apa Mării Negre, lângă ţărm, spre disperarea turiştilor. Cu toate că în Bulgaria se folosesc de mult plase care împiedică meduzele şi algele să ajungă la ţărm, în regia lui Marian Mitrea există 50 de "lopătari" (muncitori angajaţi să dea cu lopata, nu vă gândiţi la altceva!), care se declară prea mici în faţa naturii.

Turiştii sunt calmaţi: algele nu sunt dăunătoare

Subalternii lui Marian Mitrea mai susţin că de la începutul anului au fost strânse de pe sectoarele de plajă ale litoralului 1.650 de tone de alge. "În anul 2010, cantitatea totală de alge a fost de 19.943 tone, iar în 2009 - 35.542 tone. Pentru a diminua efectele acestui fenomen, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a mărit numărul de utilaje şi de forţe umane. Totodată, Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa va interveni în fiecare seară pentru a ridica cantităţile de alge depuse pe plajă. Ţinem să precizăm că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu sunt dăunătoare sănătăţii turiştilor", se arată într-o informare a ABADL. Cu alte cuvinte, turiştii sunt nevoiţi să suporte mirosul şi să se obişnuiască cu tabloul verde al algelor de pe litoral pentru că în cazul celor de la ABADL nu s-a inventat plasele care pot împiedica algele să ajungă la ţărm.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369