REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

LOVITURĂ DURĂ PENTRU GUVERN, DE LA PARCHETUL GENERAL: SE SUSPENDĂ ORDONANŢA

LOVITURĂ DURĂ PENTRU GUVERN, DE LA PARCHETUL GENERAL: SE SUSPENDĂ ORDONANŢA

Replica API 3 februarie 2017 | 11:28 451

În cursul zilei de vineri, 3 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativși Fiscal cu o acţiune prin care a solicitat:

În temeiul art.14 alin.(3) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificatăși completată, să se dispună suspendarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 până la soluționarea definitivă a prezentei cauze, sens în care a solicitat şi stabilirea în regim de urgenţă a unui termen de judecată pentru soluţionarea cererii de suspendare, având în vedere data intrării în vigoare (9 februarie 2017).

În temeiul dispozițiilor art.1 alin.(5) raportat la art.9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificatăși completată să se dispună anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017.

Totodată, invocând excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017şi în temeiul art. 9 alin.(2) din Legea 554/2004, a solicitat sesizarea Curții Constituționale, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , întrucât dispozițiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituționale.

În motivarea acţiunii s-a învederat faptul că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât actul administrativ normativ are ca efect perturbarea gravă a întregii activități a Ministerului Publicși obstrucționeazăbunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoane care au săvârșit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală.Totodată, adoptarea acestei ordonanţe împiedică realizarea rolului constituţional al Ministerului Public, de a reprezentainteresele generale ale societății, de aapăra ordinea de drept, drepturile şi libertățile cetățenilor.

Ordonanţa este criticabilă pentru neconstituţionalitate. Prejudiciul este iminent şi se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menţionată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanţă de urgenţă se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituţională ( Art. 5 din Codul penal - Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei

(1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile.)

Prin intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernuluinr.13 din 1 februarie 2017, este afectată, atât la nivel intern câtși extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupției la toate nivelurile autoritățilorși instituțiilor statului.

În acest context, deşi s-a invocat necesitatea asigurării conformității dispozițiilor Codului penal şi ale Codului de procedură penală cu unele decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările aduse prin acest act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curţii Constituţionale.

S-a subliniat, totodată, că efectele imediate ale Ordonanței de Urgență a Guvernuluinr.13 din 1 februarie 2017 sunt vătămătoare în drepturile şi interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lăsat loc arbitrariului în sfera actelor de dispoziţie ale organelor administrative. Astfel, toate actele care vizează relaţiile sociale ocrotite legal privind afirmarea, recunoaşterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducând la lipsa unei disciplinări a aparatului administrativ cu consecinţe în planul inechităţilor sociale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru Coco. Bai cretinule pt injuraturi nu prea ai ce pedeapsa sa primesti dar pentru amenintarile cu moartea pe care le proliferezi aici iti poti lua pana la 3ani de puscarie sau cumva de prost ce esti te gandesti ca nu te poate gasi nimeni
1
0
Asa va vreu vitejii mei! Ce democratie? Ce voturi? Ce stat de drept? Sa avem un tatuc si procurori care sa poata salta pe oricine de langa " vladica " pana la opinca daca deranjeaza. Stalin era mic fiindca nu avea dotarile de astazi. La treaba baieti!
1
0
Asa va vreau romanii mei...Eu sa am guvernul meu si prostii mei in strada...
1
1
O s o sugeti voi. Dar ce o s o mai sugeti ha ha
6
7
O sa ne suga pula procurorul general...
11
21
Dupa numarul de injuraruri pe fraza, iti dai seama ce oameni are PSD, alesi pe spranceana. Noi dam voie acestor greseli genetice sa se ocupe de noi. Cand nu vom mai putea rabda, Cand foamea ne va rascula, Hristosi sa iti, nu veti scapa nici in mormant.
14
4
Bou trepanat ce esti. O sa vin sa va dau cate o cana de sloboz cald, sa rezistati ca pelerinii la moastele ma-tii de basist imputit
9
11
Ciuma rosie strungaru palas psd prostI am anceput sa va dam muie la amandoni prostilor scrieti comentari
1
10
Poate ultima sambata din romania pe care ne au furat o....deci seara ies la o plimbare pe strada cu frumosii mei romani...
14
8
Latul se strange,ciuma rosie tremura! Nervii sunt intinsi la maxim,camasile de forta sunt pregatite si vopsite in rosu!Poftiti tovarasi!
22
8
Ca Parchetul General sa faca acest demers pentru ca-si pierde din putere, iar procurorii trebuie sa munceasca mai mult. Politica penala a unei tari, este facuta de o alta putere, nu de puterea judecatoreasca. Dar asta daca nu ne aflam deja in dictatura!
13
11
Sunt suparat pentru ca vroiam sa i dau o muie lu mata in seara asta dar vad ca mi au luat o ciorile din palas inainte. Dar nu scap ocazia sa te fut in gura si sa mi bag pula in curva de mata inca odata. Sa fiti iubiti!...dar numai in gura
10
12
Baga mi as pula in mata de retard idiot...ar trebui sa te aresteze si pe tine asa fara motiv ca sa inveti in pizda matii de bou ce inseamna lucru bun si just
16
16
asta e un lucru foarte bun si just!
23
11

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369