REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lovitură dură pentru investitori: Nu vor mai putea modifica PUZ-urile după bunul plac!

Lovitură dură pentru investitori: Nu vor mai putea modifica PUZ-urile după bunul plac!

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 3451

În ultimii ani, Constanța s-a înmulțit de construcții edificate pe spații verzi, parcări sau la doi pași de imobilele existente. Acest lucru a fost posibil, pentru o mare parte dintre investitori, după ce au modificat sau au obținut derogări de la documentațiile de urbanism aprobate. Ei bine, investitorii și autoritățile locale nu vor mai avea puterea de a decide modifica PUZ-urile ori PUD-urile, decât în baza unor criterii bine stabilite. Astfel, în termen de 45 de la motivarea deciziei, parlamentarii trebuie să modifice articolul de lege care permitea astfel de modificări, articol găsit neconstituțional.

În data de 4 februarie 2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Acest text avea următorul conţinut: ” În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.” Principalele critici de neconstituționalitate priveau lipsa de previzibilitate a normei legale care nu prevede criterii obiective de derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate. Or, în lipsa unor astfel de criterii autoritățile locale și investitorii aveau la dispoziție puterea de a decide în ce situații să modifice sau nu documentațiile de urbanism deja aprobate. Fără a avea criterii clare și obiective stabilite prin lege, instanțele investite cu acțiuni prin care se solicita anularea unor acte administrative prin care s-au aprobat astfel de derogări, erau în imposibilitatea de a stabili dacă derogarea aprobată de autoritățile locale era într-adevăr justificată.

Ce se întâmplă cu PUZ-uri și PUD-urile aprobate până acum!

Trebuie însă precizat faptul că decizia Curții Constituționale va afecta doar construcțiile viitoare, nu și cele existente, spune avocatul Stelian Ion. ”Nu se aplică retroactiv, doar pe viitor. Vor fi afectate și cele care sunt în instanță. Se va ține cont de siguranța circuitului civil. Unii, poate, au fost de bună credință. S-au aprobat PUZ-uri pe o lege care presupunea a fi constituțională”, a spus avocatul.

Modificările legii trebuie să fie făcute în termen de 45 de zile. Astfel, parlamentarii se vor întruni pentru a stabili un plan concret în acest sens. ”Am vorbit cu avocați specializați pe urbanism. Vom face un grup de lucru care să vizeze modificările aduse articolului respectiv, să stabilim exact criteriile în baza cărora se vor face modificările și derogările documentațiilor urbanistice în viitor”, a mai spus Stelian Ion, care este și deputat.

Excepția de neconstituționalitate a fost invocată de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) în speța unui proiect imobiliar.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mult prea tarziu
0
0
Dupa ce s a construit ca in pampas o suge ti cu lamaie .....hai sictir si la gara . V ati facut treaba si ati luat spagii si acum nu mai aveti parcuri si gradini de construit sugacilor....
2
0
A fost anulat un articol care era abrogat de 11 ani!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614