REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lovitură în plex pentru Fondul Proprietatea: 75% din profitul Portului Constanţa va fi reinvestit

Lovitură în plex pentru Fondul Proprietatea: 75% din profitul Portului Constanţa va fi reinvestit

Replica API 18 decembrie 2017 | 00:00 324

E lege!

E lege!

Ani la rând, Portul Constanţa a fost „vaca de muls” a unora, ca de exemplu fost administraţie locală condusă de Radu Mazăre, care a „forţat” preluarea a 20% din acţiunile Companii Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) SA. Pe de o parte, o bucată din profit se ducea către vistieria municipalităţii, iar de cealaltă parte, Fondul Proprietatea, acţionar al CNAPMC, continua să pretindă ca profitul să îi fie „vărsat” pentru dividende, fără să existe o minimă preocupare pentru investiţii. Cu o infrastructură din ce în ce mai precară şi cu tendinţă de mărire a taxelor, Portul Constanţa începea să devină tot mai neatractiv, după cum au atras atenţia, în ultimii ani, operatorii economici portuari.

Tentativele de schimbare a strategiei s-au lovit de eşecuri. La începutul anului, intenţia de modificare a legii privind administrarea porturilor a fost atacată la Curtea Constituţională chiar de către preşedintele României şi de către guvernanţii de la acea dată. Au urmat noi demersuri ale portuarilor şi nu numai, care au arătat că dacă Portul Constanţa nu devine atractiv pentru noi clienţi ori operatori, atunci este un caz pierdut: încet-încet, navele şi agenţii economici se vor orienta către alte porturi.

“Singurul noroc al nostru este poziţia strategică a portului. Dar nu este de ajuns. Nu se poate ca din partea CNAPMC să se aştepte doar profit, care să ajungă în mare parte către Fondul Proprietatea, în timp ce taxele să fie tot mai mari ori infrastructura să nu ţină pasul vremurilor. Este injust faţă de cei care convieţuiesc în acest port şi contribuie cu taxe”, a precizat un operator portuar.

În data de 29 noiembrie însă, modificările la ordonanţa 22/199 şi legea 235/2017 au fost semnate de preşedinte şi publicate în Monitorul Oficial. “Este păcat că s-a întârziat atâtea luni cu aceste modificări atât de aşteptate de operatorii portuari. Dar, este un pas înainte.

Dincolo de celelalte prevederi, cele mai importante sunt înfiinţarea unui Consiliu de supraveghere a tarifelor în port – pentru orice modificare trebuie să existe o justificare, iar a doua măsură de importanţă capitală: obligaţia ca 75% din profitul CNAPMC să fie reivestit”, a mai precizat operatorul portuar.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
corect, cu o conditie aceea a propriului exemplu- radati , de buna voie si nesiliti de nimeni, tot ce ati furat, inclusiv luciu de apa si asta incepand cu nastase, care dupa un an de scriitor fortat, a ramas cu intreaga avere. Deci este normal ceea ce se impune. V-ati dat legi in interesul vostru si al haitei voastre de borfasi, analfabeti, excroci, agramati- furati din buzunarul romanului cu legea in mana. Dati, incepand cu ianuarie 2018
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367