REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Lucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Lucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Replica API 7 octombrie 2021 | 00:07 3926

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii lui mai au câteva zile de stat în Legislativ. De săptămâna viitoare, începe adevărata luptă pentru putere, se fac și se desfac strategii, iar cine va ieși triumfător rămâne de văzut. Deputatul PSD, Lucian Lungoci, a fost prezent miercuri, 6 octombrie, în studioul Replica, unde a vorbit despre viitorul Guvern și despre alegeri anticipate.

În cadrul interviului au fost abordate teme de interes în contextul actual din scena politică, legate de moțiunea de cenzură, de strategia ce urmează, dar și legate de tragedia de la Constanța, de la Spitalul de Boli Infecțioase.

”Eu cred că este o reușită și o veste bună pentru toată țara, pentru că nu este o ambiție a celor de la PSD sau a celor de la AUR. Așa cum s-a prezentat și în textul moțiunii de cenzură, o moțiune de cenzură la adresa guvernului Cîțu, a premierului Cîțu, dar și a miniștrilor guvernului Cîțu, care vedem cu toții ce au făcut și unde au adus România. La un an de guvernare de dreaptă, și de aceea, repet, este o victorie a tututor românilor. Este o moțiune depusă de PSD, care a trecut, astfel, am risipit toate bârfele, discuțiile, acuzele că nu vrem să votăm moțiunea USR-AUR, noi am spus că vom vota prima moțiune care va ajunge la vot. Așa cum am spus că vom vota prima moțiune care va ajunge în guvern, așa am și făcut și s-a văzut foarte clar că nu am avut nicio înțelegere cu PNL sau USR.

Au votat pentru demitere, au votat moțiunea. Parlamentarii PNL au ales să nu voteze, PSD a votat cu bilele la vedere, chiar și cei de la AUR au făcut la fel. Este un record negativ al guvernului Cîțu, ca dovadă că este cel mai dezastruos guvern pe care l-a avut România, în ultimii 30 de ani. Este o prioritate pentru că uitați-vă unde suntem! Am atins un record negativ într-o singură zi, spitalele sunt pline, nu mai există niciun loc liber la ATI, vedeam că România a cerut sprijin internațional pentru că este total depășită în lupta cu acest virus. S-au cerut medicamentele, s-au cerut instalații pentru ATI. Valul patru se știa că vine, au spus că suntem pregătiți, știm de acest virus încă de anul trecut din primăvară, suntem la peste un an și jumătate, România a împrumutat peste 30 de miliarde de euro, unde s-au dus banii aceștia? Prin ordonanțe de guvern și la umbra stării de alertă, și-au permis să facă achiziții pe care nu le-a mai verificat și nu le-a mai controlat nimeni. Credeți că a fost întrebat Parlamentul sau a trecut prin Comisia de Finanțe comanda a 120 de milioane de doze de vaccin sau cumpărarea de 56 de milioane de doze în avans? Nu știm unde s-au dus banii, tot am făcut solicitări, am făcut comisii de anchetă, dar nimeni nu dă niciun răspuns. Eu sper ca instituțiile de forță să intre și să verifice aceste aspecte”, a spus Lungoci.

Lungoci: PSD nu face alianțe, vrem alegeri anticipate

Deputatul a mai precizat că PSD nu va face alianțe cu nimeni și nici nu va susține un Guvern minoritar. ”Este clar că în momentul de față suntem într-o criză, nu vedem nicio majoritate viabilă în Parlament. Ieri, în timpul moțiunii, am văzut săgeți și pumni PNL spre USR, USR spre PNL, eu nu văd cum ar putea să mai meargă împreună. Au ajuns la doi ani de guvernare să se țigănească în Parlament. PSD nu face nicio alianță și nu susține niciun guvern PNL sau USR, PSD cu AUR nu au voturile necesare, nu văd o formulă viabilă, matematică, de a crea o majoritate. Pe lângă toate aceste crize, e clar că am ajuns și la o criză politică, o criză generată de dirijorul numărul 1, Klaus Iohannis. Acesta a avut ocazia, în urma alegerilor parlamentare din 2020, și ar fi putut să respecte Constituția și să desemneze un premier de la partidul câștigător, eu cred că nu se mai ajungea în această situație. A încălcat voința populației și și-a făcut propriul guvern cu premierul lui. Nu au funcționat lucrurile, mai mult de atât, criza apărută în interiorul coaliției, tot din cauza președintelului Iohannis a fost, pentru că în momentul în care a ales să-l susțină până la capăt pe Cîțu și să-i facă campanie în interiorul partidului, a sacrificat totul, inclusiv înțelegerea coaliției, totul pentru Cîțu, ca să-l impună președintele PNL”, a completat social democratul.

Lungoci: Dacă va fi propus tot Cîțu, nu știu dacă-l mai votează cineva

”În acest moment, singura variantă viabilă pe care o vedem este formarea unui cabinet din specialiști, care să ne conducă pentru o perioadă de 4 luni, timp în care să putem organiza alegeri anticipate”, a continut deputatul. Dar, există și posibilitatea să se ajungă la dizolvarea Parlamentului deși este un scenariu puțin probabil de realizat. ”Pentru dizolvarea Parlamentului ar trebui ca toți parlamentarii să-și dea demisiile, inclusiv cei din PNL, AUR, USR, UDMR. Teoretic este posibil, dar este un scenariu redus. Dacă va fi propus tot Cîțu, nu știu dacă-l mai votează cineva. La cum am văzut că s-au comportat USR și PNL, acuzele în discursurile pe care le-au avut, nu aș vedea o cale de împăcare”, a mai spus alesul.

Ce va face PSD dacă va ajunge la Guvernare, pentru ieșire din criză

Lungoci a prezentat o serie de măsuri pe care PSD le va lua, dacă va ajunge la Guvernare: plafonarea prețului la energie, scăderea imediată a facturilor, energie electrică și gaze naturale, să menținem prețurile scăzute cel puțin 6 luni, compensarea facturilor plătite de consumatori casnici și IMM-uri, la nivelul lunii decembrie 2020, subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020, aplicarea legii consumatorului vulnerabil, creșterea alocațiilor pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 - 18 ani, de la 214 lei în prezent și 300 de lei, creșterea pensiilor, creșterea salariului minim, gestionarea pandemiei.

Deputatul a vorbit și despre tragedia de la Boli Infecțioase, despre faptul că stăm cu ”bombe” în unitățile spitalicești de la malul mării, care pot exploda oricând. În acest context, Lungoci a spus că, da, și PSD a fost la guvernare și că s-a încercat remedierea. ”Eu mă așteptam ca, după tragicul accident de la Spitalul de Boli Infecțioase, primarul Chițac să-și dea demisia și să plece acasă. Ești primarul orașului, ai în subordine un spital, ai venit la primărie, îți creezi o listă de priorități. Când ajungi acolo pe scaunul acela, îți faci o listă de priorități. După ce a văzut că în țară au mai fost alte 11 incendii de acest gen... Nu sunt motive să spui că urma să achiziționăm fonduri europene în 2024. Stai cu o bombă cu ceas în oraș, nu este primul caz. Dar nu te uiți la ceilalți ce au pățit prin România? Nu are nicio scuză. Și primarul, și Stela Halichidis, toți suntem vinovați de producerea incendiului. Primăria încă mai are necheltuiți din buget 30 de milioane de lei, cu banii aceștia modernizau 7 spitale. Prevăd că domnul Chițac o să iasă și o să spună: ”M-a învins sistemul”. În Primăria Constanța nu funcționează o echipă.”, a spus Lungoci.

Va candida Lungoci la Primăria Constanța?

Întrebat dacă va candida la Primăria Constanța, în 2024, acesta a declarat că se va simți onorat, dacă i se va propune. ”Eu cred că PSD poate să scoată și 10 potențiali candidați, nu duce lipsă. PSD are oameni capabili care să poată să conducă Primăria Constanța. Nu stabilesc eu cine e candidatul, dacă mi s-ar propune, aș fi onorat și aș acepta”, a spus deputatul PSD.

”Din acest scandal, câștigăm (n. red. PSD) un capital politic, dar pierdem oameni. Dacă cetățenii din Constanța votează PSD, vom câștiga. Nu știu ce să mai cred, am văzut alegerile din 2020”, a conchis Lungoci.

Mai multe declarații, puteți urmări în materilul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cat ma fost director la regia de drumir am furat la greu cu prietenul meu marius calciu , apropo de regia de drumuri va anunt ca o sa ii cante coliva cat mai repede si parastasul
5
6

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920