REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Lucrări fără autorizaţii: Astaldi a modificat cu de la sine putere relieful din Agigea

Lucrări fără autorizaţii: Astaldi a modificat cu de la sine putere relieful din Agigea

Replica API 19 martie 2012 | 00:00 155

Conducte ANIF şi situri arheologice distruse, alimentarea cu energie a Radionav - periclitată

Conducte ANIF şi situri arheologice distruse, alimentarea cu energie a Radionav - periclitată

Comuna Agigea se poate mândri, de câteva luni, cu o nouă formă de relief. La propriu. Şi asta după ce, pe o suprafaţă de circa 20 de hectare, situată în imediata apropiere a viitoarei variante ocolitoare a Constanţei, şesul plat ca-n palmă al localităţii s-a transformat într-un veritabil canion, zămislit însă nu de o apă curgătoare, ci de excavatoarele FCC Construccion/Astaldi, asocierea care realizează porţiunea dinspre Agigea a Autostrăzii Soarelui. Potrivit estimărilor, peste 400.000 de metri cubi de pământ au fost dislocaţi de pe aceste 20 de hectare, pentru a fi folosiţi la construcţia autostrăzii. A rămas în loc un peisaj parcă selenar, de-a dreptul spectaculos, ideal acum, cât este uscat, pentru competiţii off-road.

Noua formaţiune artificială de relief din Agigea are însă şi o problemă: FCC Construccion/ Astaldi nu are nici o autorizaţie pentru lucrările realizate aici, fie că vorbim despre administraţia locală, fie de Radionav, în cazul căreia utilajele au săpat cu spor, în jurul stâlpilor de medie tensiune ai instituţiei portuare, aceştia rămânând acum cocoţaţi în vârful unor brazde de pământ de 4-5 metri înălţime. Mai mult, a fost afectat şi patrimoniul ANIF, după ce lucrătorii FCC Construccion/Astaldi au rupt conductele de irigaţie îngropate în pământ şi le-au abandonat apoi ca deşeuri, după cum se poate vedea în fotografiile realizate la faţa locului. Una peste alta, canionul săpat în Agigea adăposteşte şi situri arheologice, total compromise acum, după intervenţia constructorilor autostrăzii.

Micul canion de la Agigea - 20 de hectare şi sute de mii de metri cubi de pământ dislocaţi

Potrivit informaţiilor noastre, cele 20 de hectare de pe care cei la FCC Construccion/Astaldi au luat peste 400.000 de metri cubi de pământ pentru construcţia variantei ocolitoare a Constanţei aparţin unor persoane din Bucureşti. Este vorba despre două loturi de 72.743 metri pătraţi (deţinut, din 2006, de o familie de tineri), respectiv 85.000 metri pătraţi (autentificat ca moştenire, din 2010, pentru două persoane din Capitală), închiriate de către asocierea FCC Construccion/Astaldi pe o perioadă de 12 luni, contra unei sume de câte 20.000 de euro. Pe lângă faptul că micul canion din Agigea a fost realizat fără nici un fel de autorizaţii de la instituţiile statului, merită menţionat şi faptul că cele 20 de hectare de teren nu vor mai putea fi folosite prea curând, în nici un fel. Masa uriaşă de pământ dislocat (4-5 metri, în unele porţiuni coborându-se cu încă un nivel, de pe 20 de hectare) a lăsat în loc o gaură imensă, care va deveni, cel mai probabil, o mlaştină, după ce se va umple de apă şi va creşte vegetaţie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369