REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lucrări penale ale Apelor Române, pe terenuri luate cu japca de la proprietarii din Lazu

Lucrări penale ale Apelor Române, pe terenuri luate cu japca de la proprietarii din Lazu

Replica API 16 decembrie 2011 | 00:00 269

Mitrea expropriază constănţenii ca la război

Mitrea expropriază constănţenii ca la război

Zece familii din Lazu, comuna Agigea, s-au trezit cu proprietăţile ciuntite, după ce Apele Române au construit abuziv pe terenurile lor dereaua din Valea Lazu. Oamenii au fost puşi, pur şi simplu, în faţa faptului împlinit, iar singurul răspuns primit de la conducerea Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) a fost că statul poate să le exproprieze oricând vrea proprietăţile, fără nici un fel de explicaţie sau despăgubire. Oameni simpli, constănţenii au luat de bune exlicaţiile directorului Marian Mitrea şi au renunţat la orice pretenţie, deşi abuzul este cât se poate de penal.

Cele 10 familii au acte de proprietate în regulă pe terenurile furate de ABADL, iar singura lor consolare este aceea că vor plăti impozite mai mici, din moment ce şi proprietăţile în cauză au fost micşorate. Dacă ar fi avut cine să le îndrume, familiile din Lazu ar fi putut da în judecată ABADL şi să obţină, fără nici un fel de probleme, despăgubiri pentru terenurile luate cu japca, fără a mai vorbi de dosarele penale ce s-ar fi putut întocmi pe numele celor ce au permis acest abuz. Suprafaţa totală cotropită ca la război de Apele Române este de mii de metri pătraţi; la un preţ al pieţei de circa 16 euro metrul pătrat, în acea zonă (vânată, anii trecuţi, de austriecii de la Voestalpine pentru combinatul lor de 5 miliarde de euro, care nu se mai construi, însă, niciodată), rezultă un prejudiciu de aproape 50.000 de euro. Din documentele intrate în posesia noastră, cele 10 familii prejudiciate de Apele Române sunt: Apostol Piscu, Panaia Plastira, Huleva Dumitraşcu, Sultana Pitulea, reprezentată prin procură de Niculae Pitulea, Stere Condulimazi (decedat), Georgică Condulimazi, Dumitru Huleva, Maria Arventiev, Agnese Bartolomeu şi Anton şi Maria Calust, ultimii cedând între timp terenul cunoscutului afacerist George Despina. Dincolo de japca evidentă a celor de la Apele Române, care solicită acum o reautorizare a lucrărilor din zona derelei Valea Lazu (prin care apele din Lazu se scurg în Canalul Dunăre Marea Neagră), mai există un aspect foarte interesant. Astfel, până în 2006, a fost aproape finalizată dereaua din Valu Lazu, canalul betonat putând fi şi azi văzut cu ochiul liber, părăsit, în paragină, dar pe domeniul statului. Din considerente misterioase, cineva de la DADL (actualul ABADL), în 2006, a decis să refacă întregul traseu al canalului, paralel cu cel deja construit, dar pe proprietăţile oamenilor. Acum, în Valea Lazu sunt două astfel de canale de scurgere, poate doar mirajul unor miliarde care trebuiau atribuite cu orice preţ vreunui constructor putând fi o expliccaţi a demersului sucit al celor de la Apele Române. În plus, meseriaşii din subordinea lui Mitrea au decolmatat noul canal, cel pe pământul oamenilor, gunoaiele fiind depozitate, artistic, pe malul derelei. Am încercat să luăm o părere şi de la Primăria Agigea, referitoare la abuzul căruia i-au căzut victime cele 10 familii, dar primarul Cristian Cârjaliu nu a putut fi contactat. Cât despre opinia conducerii ABADL, răspunsul trimis de Marian Mitrea unuia dintre păgubiţi este clar: ABADL recunoaşte că există titluri de proprietate asupra terenurilor în discuţie, dar cum cursul de apă este al statului, orice lucrare de pe malul acestuia poate înghiţi orice suprafaţă vrea, care devine automat proprietate a statului.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614