REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

LUCRĂRILE de la LUPOAICĂ sunt efectuate sub SUPRAVEGHERE ARHEOLOGICĂ

LUCRĂRILE de la LUPOAICĂ sunt efectuate sub SUPRAVEGHERE ARHEOLOGICĂ

Replica API 7 noiembrie 2020 | 23:59 4027

Cum este vorba de campanie pentru alegerile parlamentare, activiștii au început să agite, din nou, apele, referitor la investiția din zona Palatului Justiției, mai exact de la Lupoaică. După scandalul iscat la începutul anului, cu plângeri la poliție, parchet și lucrări sistate, investitorii Stelian și Enache Bucovală au reluat proiectul privind construcţia unei clădiri de birouri cu patru etaje. A fost turnat beton pe o suprafață a terenului, însă nu peste vestigii, așa cum au lăsat unii să se înțeleagă, iar reprezentanții Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța ne-au confirmat acest lucru. ”Există un contract de supraveghere, lucrările sunt efectuate în prezența noastră. Nu este nimic ilegal”, ne-a declarat arheologul muzeului, Aurel Mototolea. De altfel, se poate observa și în imagini că vestigiile sunt intacte.

Terenul, achiziționat de investitorii Bucovală, în 2013! Atunci NU s-a SESIZAT nimeni

Investitorii Bucovală au achiziționat terenul cu pricina, în anul 2013. Până atunci, locul era un real focar de infecție, amplasat chiar în mijlocul urbei, cu un wc în paragină. Au igienizat zona și au demarat toate procedurile legale de a obține autorizațiile de construire. Ceea ce s-a și întâmplat. A alipit cinci terenuri pentru construcția unei clădiri de birouri, cu restaurant. Investitorii vor să păstreze vestigiile, nu vor intra pe respectivul perimetru. Ba, mai mult, le va conserva, amenajând o podea de sticlă. Au obținut toate avizele de la minister și de la Muzeul Național de Istorie și Arheologie, după ani întregi și comisii întrunite fără număr pentru a putea începe construcția în condițiile legii, având în vedere că în zonă s-au găsit vestigii. Într-un final, autorizația de construire a fost obținută în septembrie 2019.

În primăvară a început scandalul!

După scandalul din primăvară, lucrările au fost sistate, deoarece a fost făcută plângere la Parchet. Familia Bucovală a primit clasare și s-a ridicat interdicția de a săpa. Au început, din nou, lucrările, iar scandalul s-a reluat. USR a indus opiniei publice ideea că istoria Constanței este îngropată sub beton. Numai că, realitatea este altfel, iar noi am încercat să o aflăm din teren. Într-adevăr, familia Bucovală a turnat beton însă nu peste vestigii. Acestea sunt neatinse.

Arheologul Aurel Mototolea, supraveghetorul lucrărilor: Nu s-a turnat beton peste vestigii!

Iar Aurel Mototolea ne-a confirmat ceea ce am constatat și noi. Acesta susține că a fost de față în momentul în care s-a turnat betonul, iar lucrările se fac cu supraveghere arheologică. Investitorii au încheiat cu Muzeul de Istorie un contract de supraveghere, astfel că lucrările se fac în prezența arheologului Aurel Mototolea. ”Ce vestigii? Nu sunt acoperite vestigiile.

Au totul în regulă, inclusiv ridicarea interdicției impusă de procurori de a săpa. În avizul primit în 2016 de la minister li s-a impus ca lucrările să fie supravegheate, pentru că s-au găsit vestigii. Nu s-a turnat beton peste descărcarea arheologică, am fost de față. Investitorii au încheiat un contract de supraveghere, iar acest contract se respectă. Unde se toarnă beton, nu este nimic. Peste vestigii se va pune sticlă, nu beton”, a spus Mototolea.

Deși familia Bucovală a făcut toate demersurile pentru ca lucrările să se desfășoare legal, iar vestigiile să fie puse în valoare și nu îngropate sub viitoarea clădire, aspecte confirmate chiar de arheologul Aurel Mototolea, se încearcă, din nou, influențarea opiniei publice. Mai ales că unul dintre investitori, Enache Bucovală, a ajuns consilier județean din partea PNL, iar lupta pare să fie una politică, și nu civică. Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi, iar orice vot împotriva PNL contează.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614