REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lucrarile de reabilitare a falezei, complicate de izvoarele din panza freatica

Lucrarile de reabilitare a falezei, complicate de izvoarele din panza freatica

Replica API 19 ianuarie 2011 | 00:00 262

Primarul Ovidiu Brailoiu, despre situatia de la Eforie Sud:

Primarul Ovidiu Brailoiu, despre situatia de la Eforie Sud:

Lucrările de consolidare a falezelor din Eforie au început, în Sud, cu o pauză. Edilul oraşului Eforie, Ovidiu Ioan Brăiloiu, explică faptul că pauza celor care coordonează lucrările, şi anume reprezentanţii Apelor Române, respectiv constructorul, s-a datorat unor complicaţii apărute la faţa locului, care au necesitat o analiză atentă. "Eu îmi doresc ca lucrarea să se finalizeze aşa cum au promis cei de la Apele Române şi voi urmări acest lucru, mai ales că am iniţiat o serie de proiecte, încă de la începutul primului meu mandat, în 2004. Încă de atunci am atras atenţia asupra situaţiei. În 2005, 2006, am tot depus proiecte la Fondul de Mediu, la un moment dat chiar au fost declarate eligibile, dar au fost încorporate în marele proiect de reabilitare a falezelor de pe litoral. Deci nu ne-au dat nouă bani, ci au preferat să îi cheltuie prin Apele Române", a declarat Ovidiu Brăiloiu, referitor la acest subiect.

Reporter: Domnule primar, am sesizat că problemele legate de faleza din Eforie Sud continuă să rămână fără rezolvare. Ar fi trebuit să înceapă lucrările de consolidare; de ce nu se întâmplă acest lucru?

Ovidiu Ioan Brăiloiu: Lucrările celor de la Apele Române, care sunt extrem de importante pentru zonă, au început azi (ieri-n.r.), dar... cum încep lucrările în România? Cu o pauză... aşa se întâmplă. Acuma, pauza nu s-a întâmplat pentru că aşa au vrut constructorii, ci pentru că trebuie făcut un sondaj geo, pentru identificarea corectă a traseului izvoarelor de apă care sunt la baza taluzului. Acolo sunt infiltraţii mai mari decât se estima şi apele acelea provin nu numai din reţelele utilităţi de apă şi canalizare. Există posibilitatea existenţei unor izvoare din pânza freatică. Lucrările vor începe cu consolidarea părţii de jos, imediat adiacentă cu plaja, după care vor veni spre partea superioară, până vor ajunge la baza taluzului, iar de acolo vor înainta pe taluz. După ce se va termina tot caroiajul acesta de rezistenţă, făcut din piatră, urmează să se aştearnă pământul peste el, să se pună geotextilul, care se înierbează şi o să arate aşa cum trebuie. Lucrările acestea vor dura probabil vreo patru luni de zile. Eu, dacă nu aş fi interesat - pentru că vorbesc cu cetăţenii din zonă, care îmi spun că simt un pericol şi mai sunt şi unii care vin şi îi agită -, aş putea să spun că am predat falezele la Apele române şi este problema lor. Dar nu pot să nu mă implic, iar pentru că mă pricep la lucruri de genul lucrării respective, am fost şi la faţa locului, am discutat şi cu constructorul, am discutat şi cu factori de decizie de la Apele Române, am luat la cunoştinţă şi ce înseamnă proiectul în zonă, precum şi cel tehnic, şi pot să vă spun că, din ce am sesizat eu, toată lumea vrea să facă lucrarea. Ea se va finaliza. Că, probabil, vom ajunge undeva în luna iunie-iulie, depinde şi de starea vremii. Ei au început acum să aducă piatra, am stabilit şi un traseu pe unde să o aducă, să nu mai deranjeze tot oraşul şi să îl umple de noroi, utilajele sunt la faţa locului şi vor începe lucrarea. Eu nu pot decât să trag un semnal de alarmă şi să insist pe lângă cei de la Apele Române să se ţină de treabă şi să controleze pe cel care realizează lucrarea, şi să se realizeze pe graficul stabilit de ei. Am văzut un comunicat de presă în care se spunea că lucrarea se termină în 2013. În 2013 se termină întreaga lucrare pe oraşul Eforie, care are două localităţi: Eforie Sud şi Eforie Nord. Concomitent, încep lucrările şi pe Eforie Nord, de la Steaua de Mare spre Acapulco. Acolo malul este foarte erodat şi trebuie făcut un drum de acces. Volumul de lucrare este foarte mare acolo. Dar, îmbucurător este că cei de la Apele Române, din ce am discutat cu ei, este că tratează cu seriozitate problema, pentru că fisurile se apropie de casele oamenilor, iar dacă s-ar întâmpla ceva, ar fi responsabili pentru acest lucru.

Rep.: Între timp, cât se amână aceste lucrări, casele din zonă, la Eforie Sud, sunt sau nu în pericol?

O.I.B.: E clar că aveţi o problemă. Nu auziţi că nu se amână nimic? Se lucrează, dar este un proiect complex. Ei nu au avut un proiect iniţial... a fost un accident apărut în luna iulie-august anul trecut, când s-a tot fisurat şi a căzut taluzul, şi normal că cei care fac proiectul tehnic trebuie să măsoare, să vină în teren, să ia probe, pentru că au avut surpriza să constate că e mai multă apă decât îşi imaginau ei. Eu am ajuns să aflu astfel de detalii pentru că mă interesa când termină lucrarea şi, ca să înţeleg de ce durează patru luni de zile, le-am cerut detalii tehnice. Iar pentru că sunt inginer şi mă pricep la lucruri de genul acesta, vă spun şi eu mai departe. Doar nu ar trebui să dau din mâini şi să spun: "nu mă interesează, faceţi falezele, că sunt ale voastre"... că nu merge cu hei-rup-isme de acest fel.

Rep.: În respectiva zonă, există câteva căsuţe care, din câte spuneaţi, sunt ilegal amplasate. Ce se întâmplă cu ele?

O.I.B.: Am cerut să fie verificată situaţia a patru căsuţe din lemn care sunt amplasate acolo şi mi s-a spus de la Administrarea Domeniului Public şi Privat şi mi s-a confirmat că au fost amplasate fără autorizaţie de construire, sunt exploatate de o societate care le-ar fi închiriat de la o altă societate, care le-ar fi exploatat în anii '90. Drept urmare, pentru că pe acolo urmează să se extindă şi şoseaua de faleză, urmează ca acele barăci urmează să fie dezafectate în perioada următoare.

Rep.: Aţi spus, la un moment dat, ceva legat de infiltraţiile din zona unde se vor executa lucrările. Cei de la RAJA au declarat că problema nu este de la reţelele lor. Specialiştii ce au concluzionat, ce ne puteţi spune?

O.I.B.: Eu l-am invitat pe reprezentantul constructorului să vină la primărie şi am discutat cu el, l-am întrebat de unde este atâta apă, pentru că ştiu că sunt izvoare de ani şi ani de zile în zona spre Cherhana, dar în zona străzii Cantacuzino ştiam că nu sunt ape, cu toate că erau nişte drenuri funcţionale, ele s-au forfecat, nu mai funcţionează, şi mi-a răspuns că, din analizele pe care le-au făcut ei, ar proveni din reţeaua de canalizare şi din reţelele de apă, care probabil au pierderi. Pe strada Munteniei, colţ cu Cantacuzino, a fost o reţea, pe care am înţeles că au anulat-o şi care luni de zile a susurat până au venit să o repare, sau era veche şi o reparau într-o parte şi crăpa în altă parte... Sunt lucruri inevitabile la un moment dat, dar trebuie monitorizate şi ei vor trebui să-şi facă o verificare serioasă a conductelor din zona falezelor.

Rep.: Aţi spus că reabilitarea tuturor falezelor este un proiect amplu, care va dura până în 2013. Vom vedea, din nou, pe plajă, utilaje circulând printre cearşafurile turiştilor?

O.I.B.: Nu. În zona Eforie Nord, în timpul sezonului, lucrările vor fi sistate. Pe Eforie Sud, sincer, mi-aş dori să lucreze şi în sezon, dacă se va ajunge în lunile de sezon cu lucrarea, pentru că ele se desfăşoară la marginea localităţii şi este o zonă în care plaja nu este amenajată, nu e o zonă folosită de turişti. Am vorbit cu constructorul şi proiectanţii să găsim o formulă să facem o cale de acces, să facem o scară pe care să coboare cei care doresc să ajungă la malul mării, chiar dacă acolo nu este o plajă amenajată, aşa cum v-am spus. Iar plajele, aşa cum ştiţi, aparţin Apelor Române, iar acum, taluzurile au fost predate, pentru reparaţii, tot Apelor Române.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367