REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Lucrările la Cazinou ar putea începe din toamnă, dar nu vor fi gata nici peste 2 ani

Lucrările la Cazinou ar putea începe din toamnă, dar nu vor fi gata nici peste 2 ani

Replica API 16 aprilie 2015 | 00:25 244

Proceduri greoaie: Peste 9 milioane de euro, pentru nici măcar o yală schimbată

Proceduri greoaie: Peste 9 milioane de euro, pentru nici măcar o yală schimbată

Cine vrea Cazino reabilitat la Constanţa să mai aştepte nişte ani buni sau să-l viziteze pe al altora, întrucât birocraţia şi nepăsarea ultimelor decenii ne vor lipsi de reabilitarea clădirii, cândva, emblematică a municipiului. Cazinoul nu va fi reabilitat nici anul acesta, nici la anul şi, foarte probabil, nici peste 2-3 ani. Vestea, oarecum, îmbucurătoare constă în faptul că există posibilitatea ca anul acesta să demareze lucrările, dar din toamnă.

În timp ce politicienii se întreţin în certuri mediatice, clădirea Cazinoului se apropie, încet dar sigur, spre destinul care i-a fost conturat în ultimii ani: un morman de nisip.

Potrivit viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău, bani au fost alocaţi, însă procedurile ulterioare vor fi mai greoaie decât au fost aşteptările iniţiale.

„Lucrările nu au început, pentru că procedura este cu totul alta. S-a elaborat studiul de fezabilitate, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate în cadrul consiliului tehnico-economic, şedinţă care s-a ţinut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. A fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro, pentru restaurarea obiectivului Cazino-Constanţa. De aici, mai departe, procedura este puţin diferită, în sensul că nu venim la nivelul autorizaţiei de construire, adică facem o licitaţie pentru proiectare, aprobăm indicatorii tehnico-economici şi, ulterior, procedură pentru execuţie. S-a scos la licitaţie de către Compania Naţională pentru Investiţii achiziţionarea serviciului de proiectare, plus execuţie. La restaurare, nu ai de unde să ştii dinainte ce categorii de lucrări te aşteaptă a le executa după ce decopertezi, după ce descoperi cu adevărat ceea ce urmează să restaurezi. (...) Această procedură, fiind una puţin mai complicată, va dura mai mult, pentru că necesită o însumare a unei companii de proiectare specializată cu o companie de execuţie, de construcţii, specializată în restaurări. Cu alte cuvinte, atât proiectanţii şi arhitecţii ce fac partea de proiectare, trebuie să aibă atestat din partea Ministerului Culturii, plus o experienţă necesară. De asemenea, şi firma de execuţie. Trebuie să formeze un consorţiu, cu care să participe la licitaţie. Nu pot spune când se va finaliza procedura de achiziţii, pentru că este pe o procedură destul de îndelungată, ce urmează a fi atent studiată ca să declari un câştigător, dar am speranţa că undeva la jumătatea acestei toamne lucrările vor începe. Este un termen realist, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem raţiunea”, a spus Făgădău.

Decebal Făgădău

Făgădău se contrazice cu Dragnea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, prezent la Constanţa în noiembrie 2014, promitea marea cu sarea, plus luna de pe cer în privinţa Cazinoului, susţinând că, până în 2016, va fi reabilitat şi dat în folosinţă, primarul Constanţei, Radu Mazăre, visând cu acest prilej la modificarea Legii cazinourilor.

Între timp, Făgădău nu crede o virgulă din promisiunile lui Dragnea, susţinând că termenul înaintat este nerealist.

„Este un termen nerealist! În momentul în care îţi propui să restaurezi Cazinoul într-un an de zile, înseamnă că ţi-ai fixat o ţintă nerealistă. Cazinoul, cred că un termen realist de restaurare este de doi ani, doi ani şi jumătate. Lăsând la o parte punerea în acord a funcţionalităţii clădirii cu cerinţele de astăzi, din punct de vedere al structurii de rezistenţă, al înzestrării cu utilităţi şi, pe de altă parte, restaurarea tuturor elementelor decorative, proces extrem de migălos şi energofag, cred că doi ani, doi şi ani şi jumătate este chiar un termen optimist”, a mai spus Făgădău.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108