REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ludovic Orban: Am încredere în BNR, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb

Ludovic Orban: Am încredere în BNR, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb

Replica API 21 februarie 2020 | 00:00 428

Ludovic Orban

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat joi seară că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există "absolut niciun fel de risc" de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb.

"Evoluţia cursului de schimb este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. Dimpotrivă, situaţia economică este foarte stabilă. Uitaţi-vă la evoluţia dobânzilor. Comparaţi cu cât s-a împrumutat Guvernul nostru raportat la dobânda cu care s-a împrumutat PSD. E o diferenţă semnificativă de un procent la dobândă (...). Am încredere în Banca Naţională, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb", a precizat Orban, în contextul unei întrebări referitoare la modul în care influenţează economia creşterea euro, care a ajuns la 4,78 lei.

El a adăugat că există o colaborare instituţională "foarte bună" cu Banca Naţională, menţionând că o să aibă o discuţie, în cursul săptămânii viitoare, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem într-o colaborare instituţională foarte bună cu Banca Naţională. Săptămâna aceasta nu am vorbit, nu am avut o întâlnire, cel mai probabil o să avem o discuţie în cursul săptămânii viitoare, dar dau un mesaj de încredere şi de stabilitate. Situaţia economică este foarte stabilă, nu există absolut niciun fel de risc de apariţie a unui dezechilibru major", a susţinut premierul, prezent la un eveniment aniversar al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Potrivit lui Orban, "permanent a existat o presiune asupra cursului de schimb, care este datorată în cea mai mare parte politicii nesăbuite a PSD, care a generat dezechilibre bugetare, care a generat dezechilibre în balanţa comercială a României şi este normal ca atunci când guvernarea PSD provoacă un deficit comercial de aproape 18 miliarde de euro, să existe o presiune asupra cursului de schimb".

"Pe de altă parte, Banca Naţională şi-a dovedit experienţa, priceperea şi întotdeauna a avut reacţii potrivite în situaţii de presiuni suplimentare asupra cursului de schimb", a adăugat el.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României este de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotaţie minimă record pe 21 noiembrie, când cursul a fost de 4,7808 lei/euro, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Seful crescatorilor de euro are incredere in leu! Asta-i haioasa rau!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920