REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ludovic Orban: 'Riscăm un blocaj pe piața energiei. Trebuie luate măsuri foarte serioase'

Ludovic Orban: 'Riscăm un blocaj pe piața energiei. Trebuie luate măsuri foarte serioase'

Replica API 18 august 2022 | 00:00 872

Fostul premier Ludovic Orban susține că, dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea energiei „se va ajunge la un blocaj care va aduce practic și mai mare suferință în sectorul de energie”.

Ludovic Orban

În timp ce autoritățile dau asigurări că populația va avea asigurată energia la iarnă, președintele partidului Forța Dreptei Ludovic Orban spune că trebuie făcute „rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a crește producția de energie electrică”.

„Aici trebuie luate măsuri foarte serioase. Se laudă Guvernul cu înmagazinarea de gaze naturale care e la 61%. Eu nu m-aș lăuda, pentru că nivelul de acumulare de gaze naturale în depozite la nivelul UE este de 72%, adică suntem în urma lor. Nu s-au pornit capacități de producție, nu s-au finalizat investiții. Ca să avem garanția faptului că nu o să avem nici o problemă nici cu gazul natural, nici cu energia electrică, noi trebuie să facem rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a crește producția de energie electrică. Am să vă dau ca exemplu Complexul Energetic Oltenia. La ora actuală, se produc 800-1.000 de megawați, în condițiile în care există o capacitate de producție de minim 1.800 de megawați. Ca să fie asigurată această producție potențială, este nevoie de cărbune, ceea ce înseamnă că trebuie să înceapă exploatări de cărbune, este nevoie de asigurarea stocurilor de cărbune pentru perioada iernii, pentru că pe anumite cariere nu se poate exploata cărbunele și atunci sunt necesare stocurile pe perioada iernii. Or aici lucrurile sunt clar în suferință și nu mi se pare că există un obiectiv stabilit de a crește producția de energie electrică”, a declarat, la RFI, Ludovic Orban, scrie stiripesurse.ro.

El atrage atenția că Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru a putea menține sistemul energetic în funcțiune, în condițiile prețului plafonat.

„La ora actuală, nu s-au decontat sumele de compensare către furnizori decât pe luna martie. Deja, furnizorii nu mai au capacitatea să finanțeze prin credite luate de la bănci, pentru că băncile nu mai au disponibilitate de a finanța furnizorii, pentru că nu au încredere că statul își va onora obligațiile de plată, iar în momentul de față este în suferință întregul sistem de producere a energiei electrice, de transport, de distribuție și de furnizare. Dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea sumelor diferență între prețul real la care este cumpărată energia electrică și gazul natural de către furnizori și prețul reglementat la care furnizorii vând către consumatori, se va ajunge la un blocaj care va aduce practic și mai mare suferință în sectorul de energie”, a adăugat fostul premier.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai fost 3 ani Prim-ministru si nu ai facut nimic pentru romanii de rand ! Te-ai trezit din betzie ?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102