REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Lumea musulmană marchează sfârşitul lunii Ramadanului. Urmează trei zile de Bairam

Lumea musulmană marchează sfârşitul lunii Ramadanului. Urmează trei zile de Bairam

Replica API 16 iulie 2015 | 00:16 301

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc, joi, 16 iulie, sfârşitul celor 30 de zile de post, perioadă cunoscută sub numele de Ramadan. Timp de o lună, începând din 18 iunie, credincioşii islamici au ţinut post negru din zori de zi până după apusul soarelui, în cadrul unui ritual străvechi de purificare. Perioadei de post îi urmează trei zile de sărbătoare - Bairam, cu mese îmbelşugate, merg în vizită la rude şi prieteni pentru a celebra sfârşitul postului. „Luna Ramazan, numită şi „luna fericirii şi a iertării“, este cea de-a IX-a lună a anului islamic. Este considerată de credincioşii musulmani cea mai importantă perioadă a anului. Luna Ramazan a început pe 18 iunie când musulmanii şi cei peste 27.000 de etnici turci au intrat în postul de purificare spirituală şi trupească şi se încheie pe 16 iulie. E o perioadă în care credincioşii musulmani trebuie să aibă bună înţelegere cu oamenii, să ne respectăm apropiaţii, o perioadă în care dăruim celor săraci. Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed, acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira, din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632. Anul acesta, Noaptea Sfântă de Kadir a fost marcată în noaptea de 13 spre 14 iulie“, a declarat Osman Fedbi-preşedintele UDTR (Uniunea Democrată Turcă din România).

Tradiţional, în luna Ramazanului este cina iftar care încheie postul şi se serveşte în familie, cu prietenii sau cu persoane de condiţie materială modestă. În această perioadă, UDTR a oferit cine de iftar la majoritatea filialelor din Constanţa, dar şi la Bucureşti, la care au participat diferite personalităţi precum preşedintele Klaus Iohannis, dar şi angajaţi diplomatici, ambasadori, Ministrul Dezvoltării Regionale, constănţeanca Sevil Shhaideh, dar şi oameni de afaceri. Pe 9 iulie, la Constanţa, Uniunea a organizat o cină tradiţională de iftar la care au luat parte etnicii turci, dar şi prefectul Ion Constantin, subprefecţii Accoium Levent şi Ersun Anefi, vicepreşedinţii CJC, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, primarul din Medgidia, Ion Iordache şi alţii. Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din România locuiesc în Dobrogea (85%), 12% în Judeţul Tulcea, iar restul în centre urbane ca Bucureşti, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu şi Drobeta-Turnu Severin.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614