REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Lupta antidrog continuă la Constanţa: instituţiile şi-au unit forţele pentru înfiinţarea unui grup de lucru

Lupta antidrog continuă la Constanţa: instituţiile şi-au unit forţele pentru înfiinţarea unui grup de lucru

Replica API 4 aprilie 2015 | 00:00 264

Consumul de canabis, cel mai întâlnit la malu mării

Consumul de canabis, cel mai întâlnit la malu mării

Consumul de droguri reprezintă deja un segment periculos, în care, după cum susţin specialiştii Antidrog Constanţa, se avântă tineri de până în 23 de ani. Însă, pentru a-l combate, pe lângă acţiunile de prevenire derulate, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa asigură asistenţă medicală şi psihologică persoanelor consumatoare de droguri. În plus, DSP, în colaborare cu mai multe instituţii, înfiinţează un grup de lucru pentru prevenirea consumului de droguri.

Pe lângă persoanele consumatoare de droguri care s-au adresat în mod direct Centrelor Antidrog, mai sunt şi alte instituţii care au referit aceşti consumatori, precum Parchete, Instanţe, Centrul de Arest, Penitenciar, Servicii de Probaţiune, servicii medicale, psihologice şi sociale. Practic, Parchetele de pe lângă instanţe apelează la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, în urma intrării în vigoare a noului cod penal şi de procedură penală dar şi a modificărilor legii 143 în ceea ce reprezintă aşa-zisa justiţie terapeutică. Mai exact, persoanele prinse având asupra lor câte o doză, două, de droguri, sunt referite centrelor antidrog pentru a fi tratate.

„Pe lângă activitatea de prevenire, pe care noi o desfăşurăm, o altă activitate la fel de importantă este cea de acordare a asistenţei integrate consumatorilor de droguri dar şi aparţinătorilor acestora. Acordarea acestei asistenţe se desfăşoară pe mai multe etape. Etapa cea mai importantă, zicem noi, este evaluarea consumatorului de droguri, practic este o investigare în urma căreia se identifică riscurile consumatorilor.

În funcţie de această evaluare, el este inclus în cele patru programe integrate de asistenţă şi se elaborează un plan individual de asistenţă. Pe durata acestuia este monitorizat şi evaluat în permanenţă. Ca şi servicii de asistenţă integrată, Agenţia Naţională Antidrog oferă 3 tipuri de tratamente: de menţinere a abstinenţei cu metadonă, de menţinere a abstinenţei cu naltrexonă şi tratament psiho-social”, a declarat comisarul-şef de poliţie Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa.

Ce este cel mai important în toată această asistenţă medicală este împiedicarea intrării în sevraj, determinarea pacientului să nu mai consume drogul respectiv, mai ales în cazul heroinei, şi să blocheze efectele drogului. Există riscul ca această terapie să nu funcţioneze şi să nu-şi atingă scopul dacă evaluarea nu este făcută în mod corect şi dacă tratamentul nu este corect furnizat, motiv pentru care personalul medical este foarte atent. De asemenea, dependenţa psihică va fi remediată prin intervenţiile psihologice calificate. „Foarte multe cazuri de consumatori de canabis am avut în asistenţă, urmate de cunoscutele etnobotanice. Avem şi pentru alcool. În cazurile grave, precum heroina injectabilă, apelăm la alţi furnizori de servicii medicale”, a mai spus Oprişan.

DSP înfiinţează un grup de lucru pentru prevenirea consumului de droguri

Prezentă la conferinţa organizată vineri, 3 aprilie anul curent, a fost prezentă şi ec. Cristina Schipor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, care a discutat de înfiinţarea unui grup de lucru, în colaborare cu mai multe instituţii. Totodată, se doreşte organizarea unor cursuri, în cadrul cărora cadrele didactice din şcoli să înveţe cum să identifice un consumator de droguri. „Noi, Direcţia de Sănătate Publică, mergem mai mult pe prevenţie în rândul tinerilor. Ştim cu toţii că aceşti consumatori de droguri sunt, de fapt, victimele celor care vor să aibă un profit material.

Acum câţiva ani a fost şi acel vid legislativ, care a permis înfiinţarea acestor magazine de vise, care au făcut, practic, ravagii în rândul tinerilor. Avem în cadrul DSP un serviciu de promovare a sănătăţii, care este foarte implicat mai ales pe problematica tinerilor în şcoli. Identificând această problemă, am avut o întâlnire luna trecută şi am ajuns la concluzia că trebuie să înfiinţăm un grup de lucru din care facem parte noi, ISJ, Centrul de Evaluare Antidrog Constanţa, Primăria.

Acest grup de lucru se va întâlni lunar pentru încercarea minimalizării acestor probleme. Vrem să ţinem nişte cursuri cu cadrele didactice în vederea posibilităţii lor de a identifica consumatorul de etnobotanice. Cadrele didactice vor învăţa care sunt semnele care identifică un consumator”, a declarat ec. Cristina Schipor. Menţionăm faptul că, în lupta antidrog din Constanţa este implicată şi filiala locală a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative, reprezentantă de Mădălin Stroescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102