rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 7 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

"Lupta" dintre Asociația Pro Consumatori și lanțul de farmacii CATENA continuă!

Răspunsul Asociației Pro Consumatori la reacția lanțului de farmacii CATENA apărută în urma cercetării de piață realizate de asociație în perioada 5-15 ianuarie 2017, în cadrul Campaniei "Fii un pacient activ!", o cercetare de piață având drept scop observarea comportamentului economic al farmaciilor în raport cu consumatorii.

În urma mediatizării rezultatelor cercetării de piață, Echipa de Marketing Online Catena a comunicat către Asociația PRO Consumatori un răspuns, pe care îl redăm mai jos, în totalitate:

"Asociația “APC România”, cunoscută si ca “Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România”, abonată la defăimarea lanțului de farmacii Catena, a identificat un produs mai puțin cunoscut publicului larg și cu consum redus, al cărui preț era cu câțiva bani mai scump decât în farmacii aparținând altor lanțuri concurente.

Considerăm această abordare ca fiind neprofesionistă și profund defăimătoare.

Există un studiu independent, realizat de o publicație de prestigiu în toamna anului trecut, în care sunt analizate cele mai vândute produse OTC din România (Nurofen, Aspenter, Aspacardin, Parasinus și No-spa).

Din rezultatele studiului, se observă că pacientul plătește în farmaciile Catena un preț mai mic la aceste produse comparativ cu alte lanțuri naționale sau farmacii independente.

În ceea ce privește pungile biodegradabile Catena, acestea suportă taxa de mediu conform legislației din România, deoarece nu sunt confecționate din materiale bioregenerabile. Cu alte cuvinte ele trebuie să fie menționate pe bonul fiscal.

Publicul este informat și de produsele unde nu se pot oferi reduceri. Aspectele menționate sunt minore, dar ne vom ocupa de rezolvarea oricăror probleme semnalate de consumatorii nostri, inclusiv posibile confuzii.

De asemenea, aceștia precizează că APC Romania nu are nici o legătură cu ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (http://www.anpc.gov.ro/) iar studiul în cauză nu este realizat conform regulilor statistice. Echipa Marketing Online Catena"

"Referitor la răspunsul Echipei de Marketing Catena, transmis către asociație prin intermediul poștei electronice, dorim să sublinem că Asociația PRO Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România) s-a înființat în anul 1990, din dorința creării unui organism care să sprijine consumatorii și să promoveze drepturile și interesele acestora în raport cu comercianții, fiind prima organizație neguvernamentală cu preocupări în domeniul protecției consumatorilor.

În cei 27 de ani de existență, Asociația PRO Consumatori, prin activitățile desfășurate, a adus o contribuție semnificativă la apărarea și promovarea drepturilor consumatorilor, la îmbunătățirea nivelului de informare și educare a consumatorilor, precum și la consolidarea mișcării consumatoriste din România.

Asociația PRO Consumatori a derulat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte pe domenii specifice protecției consumatorilor, a lansat campanii dedicate informării și educării consumatorilor și s-a implicat, dată fiind calitatea sa de membru în organizațiile internaționale de profil, în crearea unui cadrul legislativ și instituțional european de protejare și reprezentare a drepturilor consumatorilor.

Toată această activitate susținută a Asociației PRO Consumatori s-a materializat în câștigarea statutului de partener de dialog constant și puternic din partea societății civile (asociația fiind recunoscută de către Guvernul României prin HG nr.1106/2005 ca fiind de utilitate publică), dar și a credibilității în rândul autorităților din domeniu și, nu în ultimul rând, al consumatorilor.

Prin cercetarea de piață realizată în cadrul Campaniei „Fii un Pacient Activ”, asociația nu și-a propus, nici pe departe, defăimarea lanțului de farmacii Catena.

Faptul că din cercetare a rezultat că lanțul de farmacii Catena apelează la o practică incorectă în relația cu consumatorii, nu înseamnă că abordarea asociației este una neprofesionistă și defăimătoare, ci înseamnă că asociația și-a îndeplinit cu succes obiectivul propus, acela de informare și conștientizare a consumatorilor asupra practicilor comercianților care, prin informațiile oferite, urmăresc influențarea comportamentului consumatorilor prin luarea unor decizii de cumpărare pe care altfel nu le-ar fi luat.

„În cazul practicii lanțului de farmacii Catena prezentat de asociație subzistă pe deplin premisele calificării acesteia ca fiind incorectă, date de prevederile art.6 din Legea nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte. Astfel, adăugarea pe bonul fiscal a reducerii de 3 lei pentru 10 pungi mici, respectiv de 5 lei pentru 10 pungi mari induce în eroare consumatorii prin aceea că le creează falsa impresie că, la cumpărarea siropului de tuse, au obținut o reducere substanțială de 5.70 lei sau 7.70 lei, în condițiile în care reducerea reală este de doar 2.70 lei. De asemenea, această falsă impresie a obținerii unei reduceri substanțiale este de natură să îi determine pe consumatori să ia decizia de a reveni la Catena pentru a cumpăra și altă dată medicamente, în speranța unor reduceri la fel de consistente.” Elena Moise, avocat APC.

"În ceea ce privește susținerea lanțului de farmacii Catena, potrivit căreia am identificat un produs mai puțin cunoscut publicului larg și cu un consum redus, al cărui preț este cu câțiva bani mai scump decât în alte farmacii, arătăm că aceasta nu are nicio relevanță în contextul prezentat. Constatarea asociației are legătură cu modul în care lanțul de farmacii Catena înțelege să prezinte consumatorilor ECONOMIA făcută atunci când cumpără un produs de la Catena, oricare ar fi, și nu cu prețul siropului, cum în mod eronat, se arată în răspunsul primit. Faptul că siropul de tuse a avut cel mai mare preț de vânzare la Catena, chiar și după aplicarea reducerii de 2.70 lei, nu face decât să confirme că, într-adevăr, consumatorii sunt ținta unor informații false cu privire la economia făcută la cumpărarea medicamentelor de la Catena.", au mai precizat reprezentanții APC.

„Sancțiunea cea mai aspră în astfel de situații nu o constituie amenda, ci refuzul nostru, al consumatorilor, de a mai cumpăra medicamente din aceste farmacii. Nu vă lăsați atrași cu ușurință în capcana reducerilor sau promoțiilor. Solicitați informații, urmăriți cu atenție datele de pe bonurile fiscale și atunci veți cumpăra în cunoștință de cauză.APC România va continua să monitorizeze comportamentul agentilor economici și să acționeze ori de câte ori va identifica practici comerciale incorecte. Îi invităm pe toți consumatorii și reprezentanții mass-media care sesizează aspecte care pot intra în sfera practicilor comerciale incorecte să se alăture campaniei si să ni le sesizeze, pentru a acționa împreună în vederea eliminării acestora”a precizat Președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

vineri, 27 ianuarie 2017145
Comentarii

01gociu(27 ian 14:11)
trebuie mers la sursa: cine este in spatele afacerii CATENA? Asta ar face mai multa lumina in acest caz, clar unul de abuz si de sfidare. Pentru ca sunt bani multi si c__ie mari in spatele afacerii.
03ana(27 ian 05:34)
Pt manipularea fraierilor prin cei doi nesatui Stele si Arsinel de care nu mai scapam cand deschidem televizorul Oare sunt chiar asa amarati de trebuie sa inghita tot de nu mai are loc nimeni de ei Astia si morrti vor face reclame .Cum isi permit de faca reclama mincinoasa ???
mai mult...Local
6 mar 16:18LocalMITROI amenajează mai multe spații VERZI, la VALU lui TRAIAN

Autoritatea locală din Valu lui Traian investește foarte mult în bunăstarea cetățenilor și continuă demersurile...1571

6 mar 12:55LocalTEMPERATURI de PRIMĂVARĂ, în WEEKEND, la CONSTANȚA1368
6 mar 00:28LocalIATĂ ce spun polițiștii EROI care au INTERVENIT la INCENDIUL de pe strada SOVEJA. VIDEO1229
6 mar 00:29LocalCOVID-19: Încă 3 DECESE, la Constanţa

Până vineri, 5 martie a.c., 20.785 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...986

6 mar 00:28LocalColegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa intră în scenariul roşu789
6 mar 00:27LocalIndividul care a AVARIAT 10 MAȘINI în POARTA 6, în AREST PREVENTIV909
6 mar 00:27LocalBărbat, SĂLTAT de POLIŢIŞTI pentru infracţiuni de CONTRABANDĂ

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, pe 4 martie, un bărbat de 64 de ani pe...933

6 mar 00:27LocalBĂGAT în PUȘCĂRIE pentru FURT CALIFICAT785
6 mar 00:27LocalRazii la trecerile la nivel cu calea ferată861
6 mar 00:28LocalBĂRBAT de 32 de ani, REŢINUT pentru VIOL

în data de 05.03.2021, propunere de arestare preventivă pentru 30 zile a inculpatului O.C.G., în vârstă de 32 ani,...906

6 mar 00:28LocalATENȚIE, constănțeni! 36 de vehicule vor fi RIDICATE de POLIȚIA LOCALĂ2411
6 mar 00:26LocalCOVID-19: 101 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 4342 la nivelul întregii ţări1373
Vremea
-0.8°-0.8° - 1.3° duminică, 7 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 3.19 m/s
Presiune: 1030 milibari

Loto
6/497213619116
5/401152863630
joker35615131619
Horoscop
mai mult...SPSportRT
7 mar 23:43SportRădoi a anunțat lista preliminară a stranierilor care pot fi convocați pentru partidele din martie

Debutul României în preliminariile Campionatul Mondialul din 2022 se apropie, iar Mirel Rădoi a anunțat deja lista...491

7 mar 23:43SportStefanos Tsitsipas, Andrey Rublev și Borna Coric s-au calificat în semifinale

urneul ATP de la Rotterdam a oferit trei confruntări foarte echilibrate, vineri, în sferturile de finală. Stefanos...356

7 mar 23:43SportChindia Târgoviște, victorie în deplasare (1-0 vs Sepsi Sfântu Gheorghe)

...349

7 mar 23:44SportGarbine Muguruza, în finală după abandonul Victoriei Azarenka / Duel cu Petra Kvitova

Garbine Muguruza s-a calificat în finala turneului WTA de la Doha, după ce Victoria Azarenka a fost nevoită să...407

Local
6 mar 00:27LocalBărbat, SĂLTAT de POLIŢIŞTI pentru infracţiuni de CONTRABANDĂ

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, pe 4 martie, un bărbat de 64 de ani pe...933

6 mar 00:27LocalBĂGAT în PUȘCĂRIE pentru FURT CALIFICAT

La data de 4 martie a.c., polițiști din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian au identificat un bărbat, de 54...785

6 mar 00:27LocalRazii la trecerile la nivel cu calea ferată

861

6 mar 00:29LocalCOVID-19: Încă 3 DECESE, la Constanţa

Până vineri, 5 martie a.c., 20.785 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...986

6 mar 00:28LocalColegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa intră în scenariul roşu

În cadrul CJSU, a fost votată vineri, 5 decembrie a.c., hotărârea nr. 35 care prevede modificarea a 35 scenarii de...789

6 mar 00:27LocalIndividul care a AVARIAT 10 MAȘINI în POARTA 6, în AREST PREVENTIV

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, pe 4 martie, un bărbat, de 48 de ani, pe...909

6 mar 00:28LocalBĂRBAT de 32 de ani, REŢINUT pentru VIOL

în data de 05.03.2021, propunere de arestare preventivă pentru 30 zile a inculpatului O.C.G., în vârstă de 32 ani,...906

6 mar 00:28LocalATENȚIE, constănțeni! 36 de vehicule vor fi RIDICATE de POLIȚIA LOCALĂ

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat o nouă dispoziție prin care mai multe vehicule care ocupă...2411

6 mar 00:26LocalCOVID-19: 101 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 4342 la nivelul întregii ţări

1373

Politică
6 mar 00:10PoliticăCîmpeanu: 50% din profesorii care vin la ore ar urma să fie vaccinați până săptămâna viitoare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri la Antena 3 că dacă se menține actualul ritm de vaccinare a...512

6 mar 00:10PoliticăMinistrul Muncii: Vom dubla personalul din casele de pensii pe o perioadă

Personalul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) se va dubla în perioada imediat următoare, a declarat, vineri, la...720

6 mar 00:10PoliticăMAE: Toate persoanele care sosesc în Republica Moldova vor sta în izolare 14 zile

515

6 mar 00:11PoliticăRaluca Turcan: Şcoala online şi lipsa socializării au afectat foarte mult copiii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Botoşani, că şcoala online şi lipsa...564

6 mar 00:11PoliticăElena Udrea poate să plece din ţară. Instanţa respinge cererea DNA de plasare sub control judiciar

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri cererea DNA privind plasarea fostului ministru Elena Udrea sub control...746

6 mar 22:13PoliticăCîmpeanu: Titularizarea, pe perioadă determinată. Toate posturile de director, scoase la concurs

1064

Interviuri
4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

Un subiect amplu dezbătut în aceste zile, la nivel local, este, fără doar si poate, cel al parcărilor. Un...4951

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1618

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

1905

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...3212

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3658

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

4566

Monden
6 mar 00:00MondenDemi Moore s-a pozat nemachiată pentru a demonstra că nu și-a operat pomeții

Arată foarte bine pentru vârsta ei! Demi Moore a pus o poză de ultimă oră pe o reţea socială ca să se vadă că...594

6 mar 00:00MondenSăptămâna Modei de la Paris: Colecţii pline de culoare pentru a sfida tristeţea pandemiei

Cu sau fără coronavirus, sezonul de modă toamnă-iarnă va fi plin de culoare cum au demonstrat firmele Loewe şi...423

6 mar 00:00MondenMeghan Markle sugerează că Palatul Buckingham ''răspândeşte minciuni'' despre ea

439

6 mar 00:00MondenInterviul şoc acordat de Lady Di în 1995: Poliţia britanică a decis să nu demareze o anchetă

Poliţia britanică a anunţat joi că nu va deschide o anchetă care să investigheze interviul şoc acordat în 1995...595

6 mar 00:00MondenBerlinala2021: Palmaresul competiţiei oficiale şi al secţiunii Encounters

Lungmetrajul ''Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'', de Radu Jude, coproducţie România- Luxemburg-Croaţia-Cehia,...391

6 mar 00:00MondenGOYA 2021: Premiile cinematografiei spaniole vor fi decernate pe 6 martie

386

Mapamond
6 mar 00:00MapamondAtac cu cuţitul în Suedia: Suspectul, plasat în detenţie

Justiţia suedeză a dispus vineri plasarea în detenţie provizorie a unui tânăr afgan de 22 de ani suspectat că a...406

6 mar 00:00MapamondCoronavirus: OLAF a identificat tentative de fraudă cu vaccinuri în valoare de 14 miliarde de euro

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), organism al Uniunii Europene, a informat joi că 12 state membre au...405

6 mar 00:00MapamondSUA: Consilierii guvernatorului statului New York au falsificat un raport despre decesele în căminele de bătrâni

406

6 mar 00:00MapamondPapa Francisc foloseşte o maşină blindată pentru deplasările sale în Irak

Papa Francisc foloseşte din motive de securitate o maşină blindată pentru deplasările sale în Irak, ceea ce nu...413

6 mar 00:00MapamondCoronavirus: Echipa OMS care a anchetat la Wuhan nu va da publicităţii concluzii provizorii

Echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a anchetat în ianuarie originile pandemiei de...400

6 mar 00:00MapamondCoronavirus: Cu sistemul sanitar copleşit, Republica Cehă cere altor ţări să-i preia pacienţii

427

Sănătate
6 mar 00:00SănătateReumatismul articular acut sau febra reumatică – simptome și tratament

Reumatismul articular acut (febra reumatică) este o boală care debutează după trei săptămâni de la o infecție...423

6 mar 00:00SănătateLeușteanul: ce efecte benefice are acest condiment?

Leușteanul este o plantă perenă nativă regiunii mediteraneene a Europei de Sud și face parte din familia...470

6 mar 00:00SănătateNuci şi migdale: beneficii şi valori nutriţionale

398

6 mar 00:00Sănătate15 alimente care scad pofta de mâncare

Îți este foame, dar încerci să slăbești? Suplimentele, sucurile sau antrenamentele fizice sunt principalele...432

6 mar 00:00SănătateDemența: cum o poți preveni?

Demența este un termen umbrelă pentru pierderea progresivă și cronică a funcțiilor mentale. Ea nu este o boală...426

6 mar 00:00SănătateCimbrul, planta cu efecte curative

Folosești cimbrul în bucătărie, mai ales la preparatele tradiționale, însă ai privit vreodată această plantă...433

6 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate scade atenția și concentrarea

Consumul de grăsimi saturate este cunoscut pentru multiplele riscuri de sănătate, inclusiv obezitate și afecțiuni...382

6 mar 00:00SănătateDietă mediteraneană, mai bună decât alte regimuri pentru sănătatea inimii?

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai bine de 30% din numărul total de decese la nivel mondial potrivit OMS...423

6 mar 00:00SănătateExamenul coproparazitologic: recoltare și când se recomandă

389

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT