REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lupta pe muteste pentru sefia Camerei Notarilor din Constanta

Lupta pe muteste pentru sefia Camerei Notarilor din Constanta

Replica API 28 octombrie 2010 | 00:00 155

Radu Puia tine cu dintii de confidentialitatea impusa de Statutul Uniunii

Radu Puia tine cu dintii de confidentialitatea impusa de Statutul Uniunii

Secret - este cuvântul de ordine în sânul organizaţiei profesionale a notarilor. Astfel, conform Statutului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, adoptat de Congresul al VIII-lea al Notarilor Publici din România, prin Hotărârea nr. 12/21.11.2008, membrii uniunii au următoarele obligaţii, conform art.14 (1), litera h: "să păstreze confidenţialitatea, faţă de terţi, a dezbaterilor, opiniilor şi voturilor exprimate în organele de conducere". Confidenţialitatea în cauză ne-a fost confirmată de mai mulţi notari, nu cu fericire în glas, ci mai degrabă cu o oarecare teamă că forul de conducere local i-ar putea sancţiona în caz că fac declaraţii, mai ales în această perioadă sensibilă. Spunem sensibilă pentru că se apropie alegerile, mai exact întrunirea notarilor (adunarea generală) pentru desemnarea Colegiului director.

Din trei în trei ani, fiecare Cameră a notarilor din ţară convoacă adunarea generală, care aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei; alege şi revocă Colegiul director compus din preşedinte, vicepreşedinte şi 3-5 membri şi stabileste cuantumul indemnizaţiilor acestora. Conform statutului, alegerea Colegiului director are loc în perioada septembrie - octombrie în cel de-al treilea an al mandatului; mandatul Colegiului Director începe la data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor alegerii sale; mandatul Colegiului Director este pe o durată de trei ani. La Constanţa, preşedintele Camerei Notarilor este Radu Puia, cel de la care am fi dorit să aflăm date cu privire la adunarea generală, doar că ne-am lovit de opacitatea devenită caracteristică acestei asociaţii profesionale: "Nu este treaba dumneavoastră. Vă vom anunţa noi rezultatele, după ce au loc alegerile". Invocând că intră într-o şedinţă şi că mai bine am discuta a doua zi, la biroul dumnealui, Radu Puia ne-a lăsat cu întrebările în aer - a avut loc adunarea generală, n-a avut loc, dacă nu a avut loc de ce termenul de organizare a fost stabilit în noiembrie şi nu octombrie. Aşadar, conform datelor noastre, dar despre care actualul preşedinte al Camerei Notarilor din Constanţa, Radu Puia, nu a dorit să comenteze, adunarea generală ar urma să aibă loc pe data de 12 noiembrie. Contracandidaţii lui Radu Puia sunt, de asemenea, "la secret". Cu toată lipsa de transparenţă a acestei uniuni formată din camere ale notarilor din întreaga ţară, la Constanţa am reuşit să aflăm că, pe muţeşte, candidaţii au început să se "sape" unii pe alţii. Concret, o notară care ar fi avut intenţia de a sprijni pe altcineva decât pe actualul preşedinte Radu Puia (care candidează pentru încă un mandat) s-a trezit că este sunată de reprezentanţii presei pentru a fi întrebată de ce a luat o notă mică la un examen. Nu facem public numele notarei, dar precizăm că anumiţi colegi ai ei ne-au dat de înţeles că aflarea notei şi a anumitor informaţii interne fac parte dintr-o strategie de intimidare. Interesant să aflăm că aşa funcţionează lupta internă a unei organizaţii care nu comunică decât "pe surse" cu presa. Şi fiindcă lucrurile se află doar "pe surse", menţionăm că "pe surse" am aflat că unul dintre contracandidaţii lui Radu Puia este, a treia oară la rând din câte se pare, notara Mariana Iosif, o figură cunoscută a Constanţei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614