REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

LUPTA pentru PUTERE în PDL, etapa pe judeţe. Chiru: Îl susţin pe Vasile Blaga, indiferent de alte moţiuni

LUPTA pentru PUTERE în PDL, etapa pe judeţe. Chiru: Îl susţin pe Vasile Blaga, indiferent de alte moţiuni

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 154

Perspectiva noului congres al PDL reaprinde lupta pentru putere în rândurile democrat-liberalilor. În timp ce Vasile Blaga ia la rând organizaţiile judeţene pentru a-şi consolida poziţia de lider, tandemul Udrea-Falcă strânge rândurile transmiţând în filiale mesajul schimbării. Presat pe de o parte de eşecul din alegerile parlamentare, iar pe de altă parte de către vechii adversari din partid care contestă practic fiecare pas pe care îl face, Vasile Blaga şi-a anunţat deja intenţia de a veni la Convenţia Naţională cu o nouă moţiune pentru şefia PDL. În spatele său se strâng deja personaje-cheie din partid precum prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cezar Preda, secretarul general, Gheorghe Flutur, şeful PDL Bucureşti, Adriean Videanu, la care se adaugă o bună parte a organizaţilor. Bihor, Suceava, Buzău, Dolj, Argeş, Vâlcea, Constanţa, Teleorman, Giurgiu şi Diaspora sunt primele filiale care fac scut în jurul actualului preşedinte. De cealaltă parte, unele organizaţii judeţene se feresc să-şi anunţe susţinerea pentru Blaga, făcând trimitere la nevoia de schimbare în partid. Geeorge Scripcaru, preşedintele PDL Braşov, Florin Popescu, şeful PDL Dâmboviţa, Gheorghe Ştefan, preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Seculici, liderul PDL Arad, nume cu puternică influenţă în PDL, fie evită să dea un răspuns cu privire la o eventuală susţinere a lui Blaga, fie fac trimitere directă la nevoia a cel puţin două-trei candidaturi pentru viitorul congres.

"Susţineţi o nouă candidatură a lui Vasile Blaga la preşedinţia partidului?".

Marian Jean Marinescu (Dolj): Da, îl susţin pe Vasile Blaga

"În acest moment avem nevoie să fim uniţi pentru că urmează o perioadă de opoziţie care e destul de dificilă. Nu văd un motiv pentru care partidul nu ar trebui să-l susţină în continuare pe domnul Blaga. Da, îl susţin pe Vasile Blaga şi cred că lucrurile se vor clarifica la Consiliul Naţional de Coordonare".

Gheorghe Seculici (Arad): M-aş abţine să fac o promisiune

"Am o relaţie foarte bună de colaborare cu domnul Blaga şi l-am susţinut. Decizia de a-l susţine la congres trebuie luată în cadrul Biroului Permanent Judeţean, deci m-aş abţine să fac o promisiune. Până în luna mai pot apărea şi alţi candidaţi, iar în toate organizaţiile judeţene se simte un suflu de schimbare. Este normal după eşecul din alegeri să existe o dorinţă de schimbare care să ne aducă într-o poziţie mai bună şi să promoveze nişte lideri mai convingători cu o capacitate de luptă mai puternică. Nu în ultimul rând ar trebui să avem lideri mult mai comunicativi, comunicarea a fost până acum o problemă".

Gheorghe Flutur (Suceava): Indiscutabil, îl susţin pe Vasile Blaga

"Sunt în echipă cu Vasile Blaga, sunt consecvent şi voi lupta pentru stabilitate în partid pentru a coagula toate forţele de centru-dreapta. Sunt un om de echipă şi indiscutabil îl susţin pe Vasile Blaga"

Gavrilă Ghilea (Bihor): Vasile Blaga este singura persoană care poate menţine unitatea PDL

"Organizaţia Bihor îl susţine pe Vasile Blaga. La ora actuală este singura persoană care menţine unitatea partidului. Nu văd pcine altcineva poate să facă acest lucru. Partidul trebuie să rămână unit pentru a aborda cu succes ceea ce urmează".

Vasile Iliuţă (Călăraşi): Azi îl susţin pe Blaga. Mâine...

"Astăzi, îl susţinem pe Blaga, dar dacă mâine apare un contracandidat cu un program politic a cărui esenţă va garanta că PDL va câştiga umătoarele alegeri şi va reveni la guvernare îl votăm pe acela. Aştept să vedem cine va fi contracandidatul. Poate vor fi doi trei".

Gabriel Berca (Bacău): Nu cred în candidaturi unice

"Nu mă pot pronunţa de acum în privinţa vreunei susţineri. Nu cred în candidaturi unice. Cred că vor fi mai multe candidaturi şi sunt convins că e mai bine să fie mai multe candidaturi. Orice partid are nevoie de competiţie pentru că în competiţie se decantează valorile".

Mircea Andrei (Argeş): Blaga ar trebui să contiune mandatul

"Cred că domnul Blaga ar trebui să continue mandatul de preşedinte al partidului. Nu cred că trebuie să provocăm o concurenţă. E nevoie în primul rând de stabilitate şi unitate în partid. Sigur că nu ştim dacă vor fi mau multe moţiuni sau nu. Eu voi supune problema susţinerii moţiunilor în cadrul Biroului Permanent Judeţean".

George Scripcaru (Braşov): Deocamdată suntem în analiza filialei

"Deocamdată suntem în analiza filialei. După ce punem lucrurile la punct în interiorul organizaţiei ne vom pronunţa. Singurul lucru care ne preocupă acum în privinţa partidului este reaşezarea structurilor judeţene".

Dorin Gligor (Hunedoara): Personal, îl susţin în continuare pe Blaga

"Problema e mult mai complexă. Nu poţi arunca vina pentru rezultatul alegerilor în spatele unei singure persoane. Nu ştiu cine altcineva ar fi adus un scor mai bun. Personal, îl susţin în continuare pe Vasile Blaga. E adevărat însă că partidul trebuie reformat instituţional şi cred că are multe resurse".

Marinică Cazacu (Ialomiţa): Azi, locomotiva e Blaga. Mâine poate apare alta

"Trebuie mai întâi să vedem fiecare candidatură şi platforma program cu care va veni fiecare. În orice ţară democratică există mai multe candidaturi. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cert este că avem nevoie de o locomotivă. Astăzi, locomotiva e Vasile Blaga. Peste câteva zile poate apărea altă locomotivă"

Dorel Jurcan (Vâlcea): Dacă vor fi mai multe candidaturi, eu o voi susţine pe cea a lui Vasile Blaga

"Nu cred că îi putem reproşa ceva domnului Blaga. Rezultatul alegerilor nu a fost unul bun, dar nu putea să facă minuni. Nu el este vinovatul pentru scorul partidului. Dacă va candida şi vor fi şi alte candidaturi, eu o voi susţine pe cea a domnului Blaga".

Ion Ariton (Sibiu): Nu mă pronunţ până ce nu vor fi depuse candidaturile

"Când vor fi depuse candidaturile mă voi pronunţa. Până atunci, nu doresc să comentez"

Teodor Niţulescu (Teleorman): Fără discuţii îl susţin pe Vasile Blaga

"Evident că îl susţin pe Vasile Blaga. Fără discuţii. Să nu uităm că domnul Blaga a avut un timp foarte scurt la dispoziţie pentru a pregtăti campania alegerilor parlamentare. Partidul are nevoie de unitate. Moţiunea depusă de dumnealui ar fi suficientă. Sigur, fiecare membru poate depune, dar eu cred că în acest moment cea mai bună soluţie e unitatea".

Gheorghe Ştefan (Neamţ): Nu mă pot pronunţa până la alegeri

"Dacă partidul înseamnă domnul Blaga, voi vota pentru domnul Blaga, dacă vor fi mai mulţi candidaţi şi domnul Blaga va fi cel mai bun, îl voi susţine pe domnul Blaga. Dar nu pot să mă pronunţ de acum până ce nu vor fi alegeri. Vom vedea atunci. Eu oricum nu mai candidez. Fac 60 de ani acuşi. E timpul să vină cei tineri. Nu candidez nici la şefia PDL, nici la vreo funcţie în BPN. Voi rămâne preşedinte de filială".

Lucian Bode (Sălaj): Deocamdată e aberant să spui că nu ai susţine moţiunea lui Blaga

"Îi dau dreptate domnului Vasile Blaga. Dacă va candida şi va fi o singură moţiune îl voi susţine, dacă sunt mai multe moţiuni, le vom analiza pe fiecare în parte şi vom lua în discuţie eventuala susţinere în cadrul şedinţei Consiliului de Coordonare Judeţean. Trebuie să vedem cine sunt cei care doresc să candideze, iar până la CN mai e ceva timp. Deocamdată, e aberant să spui că nu ai susţine moţiunea Vasile Blaga în condiţiile în care în spaţiul public nu şi-a anunţat nimeni altcineva intenţia de a candida".

Gigi Chiru (Constanţa): Îl susţin pe Vasile Blaga, indiferent de alte moţiuni

"Voi susţine o nouă moţiune a lui Vasile Blaga indiferent dacă vor fi depuse şi altele".

Florin Popescu (Dâmboviţa): Nu comentez

Preşedintele PDL Dâmboviţa a refuzat să facă public orice fel de punct de vedere cu privire la alegerile interne, precizând doar că nu comentează.

Mircea Man (Maramureş): Am o singură tabără, cea a PDL şi respect ierarhia

"Cu Vasile Blaga am o relaţie nu de ierid e azi ci din '90 încoace. Eu nu fac parte din nicio grupare a PDL, fac parte din PDL. Am o singură tabără cea a PDL şi respect ierarhia partidului. Cert e că la la ultimele alegeri am plătit scump reforma guvernării şi soluţiile greşite. Cel mai important e să găsim drumul cu cei mai buni oameni".

Viorel Badea: Voi susţine moţiunea Vasile Blaga. Indubitabil

"Vasile Blaga nu a avut un mandat întreg la şefia partidului. De când a preluat mandatul de preşedinte au fost doar alegeri şi nu a avut timp să organizeze în mod optim partidul. E cel care poate organiza eficient PDL-ul şi singurul care în acest moment îl poate ridica la adevărata sa valoare. Dacă după acest congres vor fi alţi colegi care se vor ridica la statutul de lideri prin fapte, ne vom putea orienta. Acum, voi susţine moţiunea Vasile Blaga. Indubitabil.

Scenariile vehiculate în PDL pentru contracandidaţii lui Blaga

În timp ce Vasile Blaga pune la punct detaliile pentru Consiliul Naţional de Coordonare, for care va stabili atât calendarul alegerilor, cât şi noua structură a Biroului Permanent Naţional, principalii contestatari ai preşedintelui democrat-liberal, Elena Udrea şi Gheorghe Falcă se pregătesc la rându-le de luptă. Surse din conducerea partidului au explicat pentru RTV.NET că bătălia politică va avea două puncte de plecare. Primul este cel competiţiei directe. Astfel, fie Udrea, fie Falcă, fie un alt pedelist "cu atribute de lider" va intra în cursă cu o moţiune care să-i strângă atât pe contestatarii lui Blaga, cât şi pe indecişi. Cel de-al doilea scenariu se referă la un compromis între cele două tabere. Mai exact, Blaga ar putea fi singurul candidat la şefia PDL, însă toate funcţiile din cadrul BPN, de la prim-vicepreşedinte, la cea de secretar executiv ar urma să fie negociate, astfel încât fiecare echipă să fie reprezentată în noul BPN în funcţie de puterea tradusă prin sprijinul filialelor.

Independent de cele două posibilităţi, mai există o variabilă care poate influenţa dezbaterea internă. "Aripa reformistă" din PDL formată din eurodeputaţii Cristian Preda şi Monica Macovei, fostul prim-vicepreşedinte Theodor Paleologu şi fostul vicepreşedinte Sever Voinescu ar putea participa la Convenţia din primăvară cu o moţiune separată. Potrivit respectivelor surse, moţiunea ar urma să fie condusă de către Monica Macovei, aceasta având ca argument atât sprijinul Cotrocenilor, cât şi relaţiile cu liderii partidului Popular European.

Baconschi: Nu mi-am propus să candidez. Deocamdată mă reinventez.

În schimb, noul congres nu va mai aduce în prim-plan oameni politici care au fost propulsaţi la Convenţia Naţională din 2011. Fostul prim-vicepreşedinte al PDL, Teodor Baconschi nu va mai intra în competiţie pentru o nouă poziţie în partid.

"Nu mi-am propus să candidez pentru o funcţie, Nu doresc o poziţie de leadership în BPN, sau să candidez cu o moţiune. Nu mă voi implica altfel decât prin intermediul Fundaţiei Creştin Democrate. Deocamdată mă reinventez, am proiecte personale", a declarat Baconschi, adăugând că se aşteaptă ca noul congres să aduă o competiţie bazată pe idei şi platforme.

"Cred că ar trebui să fie două sau mai multe moţiuni. Există nemulţumiri la baza partidului şi oameni care vor ceva mai bun. Trebuie să avem o competiţie internă bazată nu pe conflicte ci pe platforme, idei, valori şi schiţe de guvernare. Personal, voi acorda sprijinul în funcţie de conţinutul moţiunii", a afirmat fostul ministru al Externelor.

sursa: rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369