REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Lupu: Un nou an şcolar, acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD

Lupu: Un nou an şcolar, acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD

Replica API 16 septembrie 2015 | 23:51 169

Declaraţie de presă:

Începutul de an şcolar este întotdeauna un prilej de bucurie şi emoţie pentrușcolari şi pentru părinţiilor. Cu ocazia deschiderii anului şcolar 2015-2016, zeci, sute de mii de eleviau făcut un pas important al vieţii lor înaintând pe treptele educaţiei pentru a descoperi şi a cunoaşte noi provocări.

Din păcate, şi în această toamnă, acest moment al primei zile de şcoală a fost umbrit de crunta realitate. Bilanţul pentru anul şcolar 2015-2016 indică acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD faţă de100.000 de elevipentru care şcoala începe fără autorizație de funcţionare şi faţă de cei 200.000 de elevi pentru care anul şcolar nu aduce manuale noi pe bănci. În plus, pentru150.000 de elevi şi 65.000 de profesori decontarea transportului rămâne un vis neîmplinit şi în acest an, iar400.000 de elevi de clasele a XI-ași a XII-a vor scoate, parţial, în cel mai fericit caz, bani dinbuzunar pentru manuale şcolare.

În prezent, în şcoli există o lipsă acută de personal de specialitate pentru învăţământul preşcolar şi primar din cauza rezultatelor foarte slabe la examenele de titularizare şi definitivat. Cu toate acestea, PSD refuză să pună în aplicare prevederile legale care permit înfiinţarea masteratului didactic.

În ultima perioadă PSD a vorbit mult despre creşterea salariilor cadrelor didactice, fără însă a prezenta un plan clar de creştere a veniturilor profesorilor şi criteriile care vor sta la baza acestor măriri sau impactul bugetar. În acest moment statul nici nu-şi pune problema să lege creşterile salariale de performanţă. Salarii mai mari nu înseamnă automat şi performanţă în sistem!

Dincolo de a fi motive reale de îngrijorare pentru părinţi şi elevi, toate acestea reprezintă probleme vechi şi apăsătoare ale sistemului de învăţământ românesc, care persistă şi se adâncesc de ani de zile şi care, în final, nu fac decât să îngrădească dreptul la educaţie.

Educația reprezintă un domeniu de prioritate zero pentru PNL, iar situaţia dramatică a învăţământului românesc ar trebui să fie o preocupare a tuturor partidelor politice.

PNL doreşte ca Educația să devină un sistem stabil şi predictibil, fără reforme ”de la an la an” sau de dragul reformei, cu un sistem centrat pe elev şi corelat cu piața muncii şi cu realităţile şi nevoile din societate. O educaţie performantă nu produce şomeri cu diplome, ci absolvenţi cu perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Şcoala şi mediul economic trebuie să-şi găsească încrederea reciprocă.

PNL apreciază că modificarea extrem de frecventă a legislației în domeniu este cea mai mare greşeală a clasei politice şi face apel la coerenţă şi reformă în cadrul politicilor educaţionale româneşti. În plus, PNL subliniază că un buget mai mare pentru Educaţie nu înseamnă o cheltuială în plus, ci o investiţie cu sută la sută şanse de câştig pentru România. Toate ţările dezvoltate au mizat pe Educaţie şi au devenit performante.

Majorarea bugetului pentru Educație până la 6% din PIB şi modernizarea învăţământului românesc trebuie să fie priorităţi zero ale statului român. Pentru o educaţie competitivă trebuie asiguratăși o finanţare corectă, iar după aceea trebuie asiguratși un corp profesoral corespunzător pentru acest domeniu vital pentru viitorul României.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102